Sıcak içeceklerde kanser riski

Dünyta Sağlık Örgütü'nün yaptığı araştırmalar çok sıcak içeceklerin kanser riski taşıdığını ortaya koydu.

Google Haberlere Abone ol
Sıcak içeceklerde kanser riski
Kahve içmenin kansere neden olduğu ile ilgili henüz herhangi kesin bir bilgi olmamakla birlikte Dünya Sağlık Örgütü’nün yeni bir bildirimine göre çok sıcak içecekler kanserojen olabilir.

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, (IARC) kahveyi daha önce muhtemel kanserojen grubuna sokmuştu fakat şimdi fikirleri değişmiş durumda.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından kahvenin herhangi bir kanserojen etkisi olmadığına dair açıklamalar yapılmış; hatta bazı kanser türlerinin gelişimi üzerinde azaltıcı etkisi olduğu bile söylenmiş. Bununla birlikte, yine de, araştırmacılar 65c ve üzerindeki sıcaklıkta içilen herhangi bir içeceğin su-çay-kahve vb, yutak kanserinin nedenlerinden biri olabileceğine değinmiş.

Lyon merkezli bu Araştırma Derneği, bu sonuçlara, insan ve hayvanlar üzerinde yapılan tam 1000 adet bilimsel çalışmanın incelenmesi sonucu ulaşmış. Kahvenin kanserojen ya da kanserojen olmadığına dair herhangi kesin bir sonuca varılamamış.

IARC, daha önce, kahveyi, 2B klasmanı olan “Muhtemel kanserojen” sınıfına almıştı. Fare ve sıçanlarda yapılan bazı deneyler sonucunda, suyu da kapsayan çok yüksek ısılı içeceklerin tümör gelişimine neden olabileceği belirtilmiş. Yutak kanseri dünya üzerinde en çok görülen ve ölümlü kanserlerden olan 8. kanser olduğu bilinmektedir; 2012 kayıtlarına göre 400.000 kişi bu kanser türü yüzünden hayatını kaybetmiştir.

Dünya Sağlık Örgütü Resmi Konuşmacısı Gregory Hartl, yüksek sıcaklıktaki çalışmaların insan ve hayvanlar üzerinde sınırlı olduğuna değinmiş ve daha çok araştırma yapılması gerektiğini belirtmiştir. İşin özü, sıcak içecekleri daha yavaş ve ilk sıcaklıklarında içmeyerek, biraz dinlenip soğumalarına izin vermekte.

Yorumlar