Sezeryan Sonrası

Sezaryen sonrası, anne ve bebek 2 saat içerisinde ilk kontrollere alınır. Ancak her ameliyatta olduğu gibi sezaryen sonrasında da annenin belirli düzeylerde ağrılar olur şayet bu ağrıların giderilmesi için gelişen ağrı kesiciler ve anestezi-ağrı metotları

Google Haberlere Abone ol
Sezeryan Sonrası

Sezaryen sonrası, anne ve bebek 2 saat içerisinde ilk kontrollere alınır. Ancak her ameliyatta olduğu gibi sezaryen sonrasında da annenin belirli düzeylerde ağrılar olur şayet bu ağrıların giderilmesi için gelişen ağrı kesiciler ve anestezi-ağrı metotları sayesinde ağrılar hafifletilebilir.

Anne, sezaryen ameliyatının arkasından bir ya da iki gün içerisinde eğer sağlık teşkil edecek problemler olmazsa bebek ile birlikte taburcu edilir. Taburcunun ardından 1 hafta kadar sonra tekrar kontrol amaçlı hastaneye gelmesi istenilir. Ayrıca bu 1 haftalık evde geçirilen dönemde ve sonrasında dikkate alınacak bir takım noktalar var.

Sezaryen sonrası dikkat edilecek unsurlar;

  • Öncelikle sezaryen ile doğumu gerçekleşen annelerin normal doğum yapanlara oranla sütleri biraz daha geç gelebilir. Bu durumun önüne geçmek için bebek her istediğinde sık, sık emzirilmeli ve anne ile bebek bol, bol vakit geçirmelidir. Ayrıca sütün artış miktarı ve özü annenin ne sıklıkla emzirdiğine bağlıdır. Bebek her ne kadar çok emzirilirse sütte o denli artış gösterir.
  • Sezaryen sonrası annenin belli bir dönem banyo yapmaması önerilir. Bu dikişli bölgenin ıslanmaması ve dikişlerin zarar görmemesi açısından önemlidir. Dikişinizin durumuna ve sıkılık oranına göre doktorunuz size ne zaman duş alacağınızı söyleyecektir. Genelde 3 hafta kadar sonra sezaryen ile doğum yapan annelerin banyo yapmasına izin verilir.
  • Dinlenme ve uykuyu her fırsatta değerlendirin. Bebekten dolayı biraz yorucu günler geçiriyor olabilirsiniz. Bebeğin size müsaade ettiği anlarda dinlenmenize dikkat edin ve uyku düzeninizi göz önünde bulundurun. Bebeğinize daha faydalı olmak ve eski düzeninizi tekrar sağlamak amaçlı uyku saatlerinizi bebeğinizle birlikte düzenleyin.
  • Sezaryen sonrası aldığınız kiloların vermesi için ideal bir zaman olabilir. Gebelikte alınan kilolar sezaryen ameliyatının ardından yaklaşık 60 gün sonra hafif tempolu yürüyüşler ile verilmeye başlanmalıdır. Özellikle günde 30 dakika kadar yapacağınız bir yürüyüşün size çok faydası olacaktır. Göbek ve karın bölgesinde toplanmış yağ birikintilerinin ve şişliklerin giderilmesi için spor merkezlerine başvurabilir ve eski formunuza dönebilirsiniz.
  • Sezaryen sonrası dikkat edilecek en önemli unsurlar arasında ağır kaldırmak ve ağır işlerden kaçınılmak vardır. Mümkün oldukça ani hareketlerden kaçınılmak gerekir. Bu dikişler açısından önemlidir.
  • Sezaryen sonra, az miktar da vajinal kanamalar olabilir. Bu durum yaklaşık 1 ay kadar sürer ama her seferinde git gide azalmalar olur ve kaybolur. Bu olay için günlük hijyenik petler kullanılabilinir ama sık, sık değiştirmek sağlık açısından daha faydalı olur.
  • Sezaryen sonrası, doktorunuz sizin için bir mani görmüyorsa 4-6 hafta içerisinde cinsel aktivitelerde bulunmanızın sakıncası olmayacağını belirtebilir. Şayet, hekiminiz dikişleriniz de bir sorun olduğu kanısına varırsa veya sağlığınızın buna müsait olmadığını düşünürse cinsel aktivitelerinizi bir müddet ertelemeniz gerektiğini size önerecektir
  • Sezaryen sonrası, anne beslenmesine çok dikkat etmeli bebeğine çok sütü vermek için fazla yağlı gıdalardan kaçınmalıdır. Bu tarz gıdalar süt oluşumunu etkilemez. Ancak çok su ve süt içmek süt bankalarında oynamalara ve çoğalmalara neden olur.
  • Eğer kendinizde kötü koku, fazla kanama, ağrı ve ateş, dikişlerde gerilme ve göğüslerde ağrı oluşumları gibi sorunlarla karşılaşıyorsanız en yakı sağlık kuruşuna gitmeli ve durumunuzu açıkça ifade etmelisiniz.

Yorumlar