Sara Hastalığı

Sara hastalığı, merkezi sinir sistemi hücrelerindeki elektriksel boşalma ile kendini göstermektedir.

Google Haberlere Abone ol
Sara Hastalığı

Sara hastalığı, merkezi sinir sistemi hücrelerindeki elektriksel boşalma ile kendini göstermektedir. Bu durumun sürdüğü birkaç dakikalık dönem sürekli tekrarlandığında hastalıktan söz edilir. Tıpta  Epilepsi olarak adlandırılan hastalık, nöbetler halinde yaşanır. Hastaların zihinsel kabiliyetleri yerinde olmakla birlikte, sadece sinirsel anlamda yaşanan bir hastalıktır. Sara beyinde aşırı ve kontrolsüz şekilde yayılan elektriğin, geçici bilinç kaybı yaşatması olarak tanımlanabilir. 

Sara hastalığının nedenleri nelerdir?

Doğum sırasında yaşanan zorlanmalar, beynin oksijensiz kalması gibi doğuştan gelen etkenlerden hastalığın yaşanmasını kolaylaştırabilir.

Kalıtımsal faktörler sebebiyle geçiş yapan hastalıklar ve enzim eksikliği hastalığın nedenleri arasında yer alır.

Beyin zarlarında iltihap oluşumu, beyin tümörleri ve menenjit hastalığı saranın gelişmesine katkı sağlayabilir.

Trafik kazaları ve travmalar sonucunda beynin zedelenmesi hastalığın gelişmesini sağlayabilir.

Çocukluk çağlarında geçirilen ateşli hastalıklar, havaleler hastalığın diğer nedenleri arasında yer alır. 

Sara nöbetleri nasıl yaşanır?

Nöbetlerin yaşanması farklı şekillerde olabilir. Şuur kaybının yaşandığı ve kişinin ne yaptığını bilmediği durumlarda, anlamsız hareketler, sersemlik ve gözün önünde uçuşan noktalar görülmektedir. Şuur kaybının yaşandığı başka bir şekilde, hasta çırpınarak yere düşer ve ağzından köpükler çıkararak, 3-4 dakika sürecek bir nöbete girer. Bu tarz nöbetlerde hastanın dilini ısırma ihtimali bulunmaktadır. Nöbet sonrasında bitkinlik görülmektedir. Beynin tamamının etkilenmediği nöbetlerde ise, vücudun bir kısmının kontrol altında tutulamadığı görülebilir. Şuur kaybının yaşanmadığı bu tarz nöbetlerde, birkaç saniye süren dengesiz hareketlerin olduğu görülür. Şuur kaybının yaşandığı, birkaç saniye süren donuk bakışlarla kendini gösteren diğer bir nöbet türünde, hastanın kısa sürede normale döndüğü görülür. Nöbetler arka arkaya gelmediği sürece kontrol altına alınabilen hastalığın tedavi yoluna gidilmesi gerekmektedir.

Sara nöbeti sırasında yapılması gerekenler nelerdir?

  • Yapılacak en önemli şey, hastanın kendine verebileceği zararı önlemek olacaktır. Etrafında bulunan eşyaları kaldırarak başını çarpmasını, kesici aletleri kontrol altına alarak zarar görmesini engellemek gerekir.
  • Hastanın başını vücuduyla birlikte yana çevirerek, yastıkla desteklenmelidir.
  • Hastanın dilini ısırmaması için, çenesi açık tutulmaya çalışılmalıdır.
  • Hastanın rahat nefes alabilmesi için, kıyafetlerin gevşetilmesi ve ağızda bulunabilecek gıdaların çıkarılması gerekir.
  • Hastaya kesinlikle su dökme, tokat atma, kolonya sürme gibi hareketlerde bulunulmamalıdır. 
  • Hastayı telaşlandırmamak için, panik yapılmamalı ve ilaç verilmemelidir.
  • Hastanın durumu gözlemlenerek, doktora gerekli bilgiler verilmelidir.

Sara tanısı nasıl konur?

Hasta nöbetler sırasında şuur kaybı yaşadığı için, hasta yakınların gözlemleri tanı konmasında yardımcı olacaktır. Nöbetlerin sıklığı, nöbetler sırasında yaşananlar ve ailede olabilecek sara hastası kişilerin varlığı atlanmadan doktora aktarılmalıdır. Bu aşamadan sonra EEG, beyin tomografisi, emar ve bazı testlerin yapılmasıyla, kesin teşhis koymak kolay olacaktır.

Sara tedavisi nasıl yapılır?

 Hastalığın tedavisi ömür boyu sürebileceği gibi, nöbetlerin son bulmasıyla daha öncede bitirebilir. Beynin aşırı uyarılmasını engelleyecek ilaç tedavisi hastalığın kontrol altına alınmasında yararlı olacaktır. Hastanın yaşına, kilosuna ve nöbet türlerine göre yapılacak ilaç tedavisi, nöbetlerin önüne geçecektir. İlaç tedavisini başarıyla uygulayabilen hastaların % 60 ı hastalıktan tamamen kurtulabilmektedir. İlaçların döküntü, uyku hali, sersemlik gibi yan etkileri de bulunmaktadır. Nöbetler oluştuğu sürece ilaçların kullanılması önemlidir. İlaçlar ancak doktorun uygun görmesi halinde kesilmelidir.

Sağlıklı günler geçirmeniz dileğiyle..

Yorumlar