Saç dökülmesi dünyanın en eski güzellik sorunu

80 telden fazla saçı dökülen kişi saçını kaybetme korkusu yaşıyor.

Google Haberlere Abone ol
Saç dökülmesi dünyanın en eski güzellik sorunu
Denizli Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Doktor Ali Yaşar, saç dökülmesinin insanoğlunun  en eski ve önemli güzellik sorunlarından biri olduğunu ve saç dökülmesinin altında yatan nedenlerin araştırılması gerektiğini söyledi.  

Günlük 80 telden fazla saçı dökülen kişilerin saçlarını kaybetme riski ile karşı karşıya kaldığını belirten Cildiye Uzmanı Dr. Ali Yaşar, saç dökülmesinin deri hastalıkları arasında başvurulan önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu söyledi. Saç dökülmelerinin iz bırakan ve iz bırakmayan diye ikiye ayrıldığını belirten Dr. Yaşar, "İz bırakan saç dökülmeleri, yanıklar, saçlı derideki ameliyat izleri, bazı mantar hastalıkları, çeşitli deri hastalıkları seyrinde görülen ve çoğu kez saçlı deri içerisinde bölgesel dökülme alanları şeklinde görülen dökülmelerdir. Dökülen saçlar tekrar çıkmayacağı için erken teşhis ve tedavi bilhassa önemlidir" dedi. 

İz bırakmayan saç dökülmelerinde, dökülme nedeninin ortadan kaldırıldığı taktirde saçların tekrar çıkma şansının yüksek olduğunu anlatan Dr. Yaşar, "İz bırakmayan saç dökülmelerinde en sık neden kansızlığın bazı şekilleri, özellikle demir eksikliği anemisidir. Bunun dışında vitamin B12, folik asit ve çinko gibi vitamin ve element eksiklikleri de bu tip dökülmeye sebep olmaktadır. Uzun süren çok sıkı zayıflama rejimleri bir başka nedendir. Başta kanser ilaçları olmak üzere bazı ilaçlar ve kimyasal maddeler, tifo gibi yüksek ateşli, ağır seyreden ve uzun süren hastalıklar, tiroid bezinin guatr gibi hastalıkları, geçirilen büyük cerrahi operasyonlar ve ağır psikolojik stresler böyle dökülmelere neden olabilir. Kadınlarda doğumdan 3-4 ay sonra başlayan ve tam nedeni anlaşılamamış bir özel dökülme şekli daha vardır ve 6 ay kadar sonra kendiliğinden düzelir" şeklinde konuştu. 

  Saçın yıkanması ve fırçalanması sırasında dökülen saçların yalancı dökülme olarak adlandırıldığını ifade eden Dr. Ali Yaşar, "Bu hastalar genellikle bize avuç avuç, topak topak saç dökülmesinden yakınarak gelirler. Bunlar arasında gerçek saç dökülmesi olanlar çok fazla değildir. Çünkü tanımlanan dökülmeler saç yıkama ve fırçalama sırasında olan dökülmelerdir, yani dökülme aşamasında olan saçların doğal dökülmesidir. Yerlerine yenileri gelecektir" diye konuştu.

Yorumlar