Romatoid Artrit

Romatoid Artrit; eklemlerin iltihap kapması sonucu ortaya çıkan romatizmal bir hastalıktır. Toplum sık karşımıza çıkan iltihaplı eklem romatizması, eklemlerde bozulmaya yol açar.

Google Haberlere Abone ol
Romatoid Artrit

Romatoid Artrit; eklemlerin iltihap kapması sonucu ortaya çıkan romatizmal bir hastalıktır. Toplum sık karşımıza çıkan iltihaplı eklem romatizması, eklemlerde bozulmaya yol açar. Eklemlerdeki kıkırdak dokuyu etkisi altına alır ve zamanla kıkırdak doku tutulma yaşar.

Romatoid artrit, Kronik bir rahatsızlık olup, tamamen iyileşme olasılığı yoktur. Eklemler dışında deri, kalp, kan, akciğer ve kas yapısını da etkilediği görülmüştür. Genelde 40 ve 50 yaş arasında görülmekte ve kadınlarda erkeklere nazaran daha fazla görülür. Nadirde olsa çocuklarda da görülebilir. Hastalığın oluşma sebepleri bilinememektedir. Bir nevi vücut hücrelerinin kendi kendine savaş halidir. Yapılan araştırmalara göre,  genetik olma hali daha baskındır.

Romatoid artritin belirtileri; başta birkaç eklemde görülür. Kısa bir zaman zarfında eklemlerin çoğuna tesir eder. Ama omurga bu deformasyondan etkilenmez. Başlıca belirti gece ve sabahları eklemlerde ağrıların meydana gelir. Eklemlerde tutulmalar başlar. Ellerde ve parmaklarda şişlikler oluşmaya başlar. Eklemlerin dış tarafında düğümler oluşur. Parmaklarda dışa doğru bükülmeler oluşur. Ender olarak göz iltihapları başlar. Ağızda kuruluk meydana gelir.  Yukarıda saydığımız belirtiler görülen kişi doktora başvurmalıdır. Bu hastalığın belirtileri kendine hastır. Bu yüzden doktorun teşhisi koyması için yapabileceği tek şey kan testidir. Bu hastalığın klinik belirtisi; hemoglobin değeri düşüktür ve iltihap anemisi görülür. Çekilecek olan röntgen filmi de ortaya çıkan hasarı net bir şekilde ortaya koyar.

Romatoid artritin tedavi şekli; nedeni hala ortaya çıkarılamadığından dolayı kesin bir tedavi şekli yoktur. Bu sebepten ve sıklıkla genetik olduğunda dolayı tamamen iyileşme söz konusu değildir. Uygulanan tedavilerin amacı ağrıyı azaltmak ve ilerlemeyi yavaşlatmaya yöneliktir. Eğer tedaviye zamanında başlanmazsa, eklemlerde geri dönüşümü imkansız hasarlar meydana gelir. Bu hastalığın tedavisi; başta romatolog olmak üzere, beyin cerrahı, fizik tedavi uzmanı, psikiyatrist ve ortopedist tarafından yapılır. Bu hastalık kapsamında kullanılan ilaçların bir kısmı ağrıyı dindirmeye, bir kısmı da oluşacak bozuklukların önüne geçmek için kullanılır. Fakat bu ilaçlar ağır ağrı kesiciler olduğu için bir takım reaksiyonları vardır. Bu nedenle hasta devamlı takip edilmeli ve olabilecek mide hasarlarına karşı, mide koruyucu ilaçlar verilmelidir. İlaç tedavisinin yanı sıra Fizyoterapist tarafından uygulanacak egzersizler de kemiklerin ve kasların güçlenmesine, yardımcı olur. Fakat bu egzersiz tedavisinin sonunda mutlaka istirahat şarttır. Son yıllarda bu hastalığa yakalananlara cerrahi müdahale şansıda yakalanmıştır. Hastalık fazla yayılmadan tanı konulursa hasarlı eklemlerin yerine, ortopedi cerrahı tarafından protez (yapay kemik) takılabilir. Bu operasyonun sonun bölgeye rehabilitasyon uygulanıp yapay parçanın ekleme alışması sağlanır.

Romatoid artrit hastalığının tedavisinin zor bir süreç olduğu bilinmelidir. Çoğu hasta tedavinin daha yarısında veya başında bırakır ve pes eder. Bu yanlıştır. Ne kadar zorda olsa uyulması ve uygulanması gereken bir tedavidir. Aksi takdirde ömrün geri kalanı bir robottan farksız yaşamaktır.  

Yorumlar