Renk Körlüğü Testi

Renk körlüğü testi, insanlarda bulunabilecek renk körlüğü hastalığının tespit edilebilmesi amacıyla uygulanan test olarak bilinir.

Google Haberlere Abone ol
Renk Körlüğü Testi

Renk körlüğü testi, insanlarda bulunabilecek renk körlüğü hastalığının tespit edilebilmesi amacıyla uygulanan test olarak bilinir. Renk körlüğü oldukça fazla kişiyi etkisi altına alan, erkeklerde daha fazla görülen, renkleri ayırt edememe hastalığıdır. Kalıtımsal olarak geçen hastalık daha çok yeşil ve kırmızıyı ayırt edememe durumu olarak görülür. Renkleri görememekten ziyade, soluk görme ve renkleri birbirine karıştırma şeklinde yaşanan bir rahatsızlıktır. Hastalığa teşhis koyabilmek için, sorun yaşayan kişilere test yapılmaktadır. Bu hastalığı yaşayan kişiler, herkesin kendi gibi gördüğünü düşünerek hastalığı fark etmeyebilir. Renk körlüğünün tipini belirlemeye yarayan testler faydalı olacaktır.

Renk körlüğü testi nasıl yapılır?

Farklı renklerden oluşan harf ya da sayı içeren tablolar hazırlanır. Bu tablolara inchiara ve stilling levhaları adı verilir. Bu levhalar hastaların renk körlüğünün tespit edilmesi için yapılan basit bir çalışmadır. Bu şekilde teşhis edilen hastalığın tedavisi için çalışmalar yapılır. Hastalara karışık renkli ipliklerden oluşan kümeler verilerek, bu ipleri renklerine göre ayırması beklenir. Hastalığı olan kişiler, bu gruplandırmaları yapamazlar.

Sağlıklı insanların renkleri algılaması, üç farklı koni hücresinin uyum içerisinde olmasıyla sağlanır. Böyle durumlar ''trikromat'' olarak adlandırılan normal renk görmedir. Kişilerin koni hücrelerinden biri iş göremiyorsa bu ''dikromatik'' renk körlüğü olarak adlandırılır. Bu durum kişilerde koni eksikliğini düşündürür. Kişide bir tane koni hücresi görev yapıyorsa, bu durum ''monokromatik'' renk körlüğü olarak adlandırılır. Hastalarda üç koni hücresinin olmaması durumunda, renkler siyah beyaz algılanacaktır. Bu durum ''anopia'' olarak adlandırılır.

Renk körlüğü testi ile teşhis edilebilen durumlar nelerdir?

  • Mavi rengi görmeye yarayan koni hücrelerinin eksikliğinde ''tritanopia'' mavi renkte körlük durumu belirlenir.
  • Yeşil rengi görmeye yarayan koni hücrelerinin eksikliğinde ''deuteranopia'' yeşil renkte körlük durumu belirlenir.
  • Kırmızı rengi görmeye yarayan koni hücrelerinin eksikliğinde ''protonopia'' kırmızı renkte körlük durumu belirlenir.
  • Mavi ve sarı renkleri algılayan, yeşil ve kırmızıyı göremeyen hastalar, kırmızı, yeşil renk körü olarak belirlenir.
  • Hiçbir rengi algılayamayan hastalar, renk görme anomalisi olarak sınıflandırılır.  

Yorumlar