Renk Körlüğü

Renk körlüğü, görme merkezindeki özel pigment moleküllerinin olmaması veya az bulunması sebebiyle, etrafındaki renkleri ayırt edeme durumudur.

Google Haberlere Abone ol
Renk Körlüğü

Renk körlüğü, görme merkezindeki özel pigment moleküllerinin olmaması veya az bulunması sebebiyle, etrafındaki renkleri ayırt edeme durumudur. Erkeklerde görülme olasılığı kadınlara göre fazla olan rahatsızlık, en çok yeşil, mavi ve kırmızı renklerin ayırımında yaşanır. Sadece insanlara has bir hastalık olmayan durum, balıklarda, kuşlarda, sürüngenlerde ve kelebeklerde de görülmektedir. Erkek hastaların kız çocukları genellikle taşıyıcı olarak doğarlar. Taşıyıcı olan kadınların ise, doğurduğu erkek çocukların yarısı hasta olarak doğar.

Renk körlüğü hastalığının nedenleri?

Hastalığın nedeni tam olarak bilinmese de, kalıtımsal olarak geçtiği bilinmektedir. Kalıtsal kökenli hastalıklarda, görme kaybı yaşanmamaktadır. Hastalığın sinirsel problemler ile de oluştuğu belirlenmiştir. Çocukluk çağından itibaren yüksek ultraviyole ışınlara maruz kalanlarda da gelişebilen bir hastalıktır.   

Renk körlüğünün belirtileri nelerdir?

Genellikle doğumla başlayan kalıtsal sebeplerle yaşanan hastalık, sarı, kırmızı, turuncu ve yeşil renklerin aynı renk olarak algılanmasıyla fark edilir. Yaşam kalitesi için sorun oluşturan bu hastalık, bazı mesleklerin yapılmasına engel olur.

Renk körlüğü hastalığının tanısı nasıl konur?

Hastalığın açığa çıkarılması ve renk seçme özelliğinin tespit edilmesi yapılacak testlerle mümkün olmaktadır. Hastalar tam renk körü olabileceği gibi, kısmi renk körlüğü yaşıyor olabilir. İnsanların renkleri ayırt edebilmesi üç farklı koni hücresinin uyum içinde çalışması ile olmaktadır. eğer bu hücrelerden biri görevini yapmıyorsa, o hücrenin alanına giren renkler görülemeyecektir. Bu şekilde hastalığı yaşayanlar kısmi renk körlüğünün etkisi altındadır. Yapılacak testler, tüm sorulara cevap verecek, tanı konmasına yardımcı olacaktır. Renkli ipliklerle yapılacak testler, Stilling ve İshihara  levhaları teşhis için yardımcı olacaktır. Renkli noktalardan meydana gelen levhalar içerisine gizlenmiş sayılar, şekiller, harflerden oluşmaktadır. Bunları ayırt edemeyen kişiler renk körü olarak adlandırılır.

Renk körlüğü hastalığının çeşitleri nelerdir?

Hastalar kırmızı rengi algılayan hücrelerin eksikliğinde kırmızı renk körü, mavi rengi algılayan hücrelerin eksikliğinde mavi renk körü, yeşil rengi algılayan hücrelerin eksikliğinde ise, yeşil renk körü olarak adlandırılır. Eksik olan hücrelerin dışındaki renkleri algılayan hastalar, göremedikleri renkleri görebildikleri renklerin karışımı olarak algılarlar. Hastada tek rengi gören hücreler işlev görüyorsa, monokromatik renk körlüğü yaşanacaktır. Her üç koni hücresinin olmaması durumunda, hasta renkleri göremeyecek sadece siyah beyaz olarak algılayacaktır. Bu kişiler tam renk körü olarak adlandırılır. Bazı insanlar da renk ayırma kabiliyeti zayıf olmaktadır. Bu durum renk görme zayıflığı olarak bilinmektedir.

Renk körlüğü hastalığının tedavisi nasıl yapılır?

Hastaların renkleri algılamasına yardımcı olmak için geliştirilen koromojen lensler, renkleri ayırt ederek görmeyi sağlamaktadır. Bunlar lens olarak kullanılabileceği gibi, gözlük olarak ta kullanılabilir. Bunların kullanımı yaşam kalitesini yükselterek, hastaların görme kabiliyetini arttıracak, bazı durumlarda hayati önem kazanacaktır. Trafikte seyir halinde ışıkların algılanabilmesi, renkleri tanımak bu sayede mümkün olmaktadır. 

Yorumlar