Prostat Belirtileri

Prostat belirtileri, orta yaşın üzerindeki erkeklerde kendini idrar problemleri ile gösterirken, onların psikolojik ve sosyal açıdan da olumsuz olarak etkilenmelerine sebep olur.

Google Haberlere Abone ol
Prostat Belirtileri

Prostat belirtileri, orta yaşın üzerindeki erkeklerde kendini idrar problemleri ile gösterirken, onların psikolojik ve sosyal açıdan da olumsuz olarak etkilenmelerine sebep olur. İdrar akışının yavaşlaması ile hissedilen prostat sorunları, prostatın iltihaplanması, büyümesi ve kanserleşmesi halinde görülür. 50’li yaşlardan itibaren erkeklerde en fazla görülen rahatsızlıkların başında gelir. Üriner sistemin son bölümlerinde yer alan prostat, mesane ve dış idrar kanalı arasına yerleşmiştir. İdrarı taşımak ve sperm iletimini sağlamakla görevli olduğu için, prostat rahatsızlıklarında idrar sorunları yaşanmaktadır.


Prostat Büyümesi; İdrar ile ilgili sorunlar başladığında, üroloji uzmanının yapacağı fiziksel muayene ile kolayca anlaşılır. Yapılacak tetkiklerle prostatın kanserleşmesi ile ilgili bilgilere ulaşılabilir. Ultrasonografi yapılarak, böbrek ve idrar torbasının zarar görüp, görmediği tespit edilir. İdrar yapma hızı ölçülerek, büyümenin idrar yapmaya etkisi, araştırılır. Yapılacak araştırmalar, prostatın büyümemi, enfeksiyon mu olduğu konusunda net bilgilere ulaşılmasını sağlar. Varılacak sonuca göre tedavi aşamasına geçilir. Herkeste aynı hızda olmasa da, yaşla beraber prostat büyümesi normal kabul edilir. Erkeklerde meydana gelen hormonal dengesizlikler, prostatın içerisindeki hücrelerin büyümesini tetikler. Buna erkeklerin tuvalet ihtiyacını ayakta gidermesinin sebep olduğu düşünülse de, bu bilgi doğru değildir. Bireyin sosyal yaşantısını rahatsız etmediği sürece, tedaviye gerek duyulmayan bir rahatsızlık olarak bilinir. Büyüme fazla olduğu takdirde, olabilecek şikâyetleri ortadan kaldırmak için, ilaç tedavisi uygulanabilir. Bununla birlikte iltihaplanma ve taş oluşumu sebebiyle, prostatın büyümesi fazla olduğu takdirde açık ya da kapalı cerrahi yöntemiyle tedavi yoluna gidilir.

Prostat Belirtilerinin Sonuçları:

Prostat belirtileri önemsenecek bir konudur. Her prostat büyümesinin, kansere dönüşmesi söz konusu değildir. Prostat kanseri, büyümenin dışında bağımsız olarak ta gelişebilir. Bunların tahlillerle ve fiziki muayene yoluyla teşhis edilmesi gerekir. İdrar problemleri yaşanması, erkeğin cinsel isteksizliğine sebep olabilir. Cinsellik sırasında da idrar sorunlarıyla karşılaşacağını düşünen erkek, performans sorunları yaşar. Bunun doktorla paylaşılması, sorunun atlatılmasına yardımcı olacaktır. Prostat sorunlarının cinsel hayata hiçbir şekilde olumsuz etkileri bulunmamaktadır. Sadece sperm kalitesini arttırdığı için, çocuk sahibi olmak isteyenler için olumsuz etkileri olacaktır. Bu sorunu yaşayan erkeklerin, cinsel hayatları hakkında endişe duymamaları yerinde olur.

İdrar yaparken tam boşaltamama hissi hissedilmesi, kesik kesik idrar yapma, idrarı ileriye doğru yapamama, idrar akımının yavaş olması prostat belirtileri olarak kabul edilir. Gece sık sık idrara çıkma, idrarda kan görülmesi, idrarı tam olarak yapamamaktan kaynaklanan böbreklerdeki ağrı,  bölgeye basınç uygulandığında idrar kaçırma ve ani idrar yapma isteği, prostatın tetkik edilmesi gerektiğine işaret edecektir. 

Yorumlar