Pis havuz suları, dış kulak iltihabına neden oluyor

Uzmanlar, pis havuz sularının kulak iltihabına sebep olabileceği hususunda uyardı.

Google Haberlere Abone ol
Pis havuz suları, dış kulak iltihabına neden oluyor
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte tatilcileri havuz konusunda uyaran uzmanlar, pis havuz suyunun dış kulak iltihabına neden olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, temiz havuza girilmesi ve kulakların ıslak kalmamasını öneriyor.

Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrrahi Uzmanı Op.Dr. Bahadır Baykal, pis havuz suyunun dış kulak iltihabına (yüzücü kulağı) neden olduğunu belirterek çeşitli önerilerde bulundu. Op. Dr. Bahadır Baykal, "Havuza ve denize girilen yaz aylarında kulak sağlığına daha fazla özen gösterilmelidir. Özellikle kirli havuzlar dış kulak yolu iltihabına yani 'yüzücü kulağına' neden olabiliyor." dedi.

Kulakta en sık görülen problemlerin başında kulağa su kaçırılmasının geldiğini söyleyen Baykal, "Kulağa su kaçması ile ortaya bazı sorunlar çıkabilir. Dış kulak yolunda bulunan salgı, soyulan kulak derisi ve dökülen kulak kılları ile birlikte 'buşon' denen sert bir tıkaç oluşturur. Halk arasında kulak kiri diye bilinen bu tıkaç suyu emerek sünger gibi şişer ve kişinin kulağının aniden tıkanmasına sebep olur. Tatile gitmeden önce bir mutlaka kulak burun boğaz, uzmanına başvurmakta ve buşonun temizlenmesinde fayda var." ifadelerini kullandı.

Kulakların temizlenmesinin herhangi bir sakıncası olmadığını kaydeden Baykal, "Dış kulak yolunun ortamı hafif asidiktir, bu asit ortam, bakteriler ve mantarlar gibi zararlı mikroplara karşı koruyucu bir bariyer oluşturur. Kulakta bulunan salgı bezleri tarafından üretilen serumen örtüsü de aslında kulak için faydalıdır. Bazen duymayı ve kulağın hava almasını engelleyecek şekilde fazla miktarda biriken serumen buşon hekim tarafından temizlenebilir ve herhangi bir sakıncası yoktur. Temizleme işleminin alışkanlık yapabileceği sanılıyor. Fakat sanıldığının aksine bu işlem kulakta alışkanlık yapmaz." şeklinde konuştu.

Baykal sözlerine şöyle devam etti: "Kulağı temizleme çubukları ile sık sık karıştırmak yanlış bir davranıştır. Çünkü kulağı sık karıştırmak oradaki sinir uçlarını uyarır ve daha çok salgı üretilmesine sebep olur. Çok salgı üretimi de kulaklardaki serumenin geriye doğru itilip kulak zarına yapışmasına neden olabilir. Bu durumda kulak ağrısı veya tıkanmaya yol açabilir. Ayrıca bu şekilde dış kulak yolunu kaşımak, nörodermatit denen ve sinir uçlarının uyarılmasından kaynaklanan kulak kaşıntısına neden olabilir. Kaşımak kaşıntıyı tetikler, buda daha çok kaşımak ve dış kulak yolu derisinde yaralar oluşturarak iltihap kapmasına sebep olabilir."

Kulakta mevcut olan iltihabın bazı belirtilerle kendini göstereceğini aktaran Baykal, "Kulak deliğinin hemen önündeki kıkırdağa dokunamıyorsanız ve hassasiyet, ağrı mevcut ise dış kulakta enfeksiyon var demektir. Bu şikayetlerin yanında kötü kokulu akıntılar da başlamışsa acilen KBB doktoruna başvurmanızda fayda var." diye konuştu.

DIŞ KULAK İLTİHABI EN SIK YAZIN GÖRÜLÜR

Dış kulak iltihabının yaz ayrılarında daha sık görüldüğünü söyleyen Baykal, "Yaz aylarında insanlar serinlemek ihtiyacı duyarlar. Yaz aylarında havuz veya denize girilmesiyle de dış kulak yoluna dolan sular dış kulak yolu iltihaplarına neden olur. Hatta en büyük nedenidir diyebiliriz. Eğer yeterince temiz olmayan sularda yüzerseniz,dış kulak yolu iltihabına hazırlıklı olmalısınız. Zaten dış kulak yolu iltihabı, daha çok yüzme sonrası görüldüğünden 'yüzücü kulağı' diye adlandırılır. Dış kulak yolunda bulunan psödomonas adlı bakteri nemli ve sıcak ortamlarda üremeyi sever. Kulak kaşıntısına, yeşil renkli kötü kokulu akıntıya ve bunlarla birlikte ağrıya neden olabilir. Mantar oluşumunu tetikleyen faktörlerin arasında ıslak ve nemli bırakılmış kulak yolu da vardır. Bu durumda da kaşıntı,ağrı ve tıkanıklık meydana gelebilir." dedi.

İŞİTME CİHAZI KULLANALAR, CİHAZIN HİJYENİNE DİKKAT ETMELİ

Denize veya havuza giren kişiler işitme cihazı ve kulaklık kullanıyorsa cihazın hijyenine dikkat etmeliler diyen Baykal, "Kulak havalanmasını sağlamak için arada cihazı çıkarmalılar. Düzenli olarak kulak bakımını yaptırmalılar ve kulakta iltihap söz konusuysa tedavilerinin sonuna kadar cihazlarını kullanmamaları gerekir." diye konuştu.

Yorumlar