Pet şişelere turşu kurmayın

Sağlık açısından, turşu kurarken hangi kabın içine kurulduğuna dikkat edilmesi gerekiyor.

Google Haberlere Abone ol
Pet şişelere turşu kurmayın
Turşu kurarken dikkat edilmesi gereken iki önemli şey vardır. Birincisi, hangi kabın içine kurduğumuz diğeri ise kullanılan malzemenin tazeliği. Turşuların pet şişelere kurulmaması gerekir. Kurulması şişelerin daha önce kullanılmış olması durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

TURŞUNUZU CAM KAPTA VE TAZE MALZEME İLE YAPIN

Turşunun gerek yapım süreci, gerekse saklanması son derece önemlidir. Eğer turşu yapacağımız sebze küflü ya da çürük olursa zamanla içerisindeki mikroorganizmalar ortama toksin salgılar. Böyle bir ürünün tüketilmesi başta kusma, zehirlenme gibi belirtiler gösterebildiği gibi sindirim sisteminde kanser tetikleyicisine de dönüşebilir. Gerek sebzelerin küflü ve çürük olması, gerekse de pet şişelerin içine kurulması ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Turşu kış mevsiminde, içinde barındığı bağışıklık sistemini destekleyen bakteriler açısından sağlıklıdır. Turşunuzu, taze sebzelerle, az tuzlu olarak, cam kaplarda hazırlayın.

TURŞUNUN FAYDALARI

1. Yüksel lif içerir

Turşu bir çok açıdan sağlıklı bir yiyecektir. Mide ve bağırsak sorunları ve özellikle de hazımsızlık şikayetleri olanlar için sebze ve salatalık gibi yiyeceklerden yapılan turşuyu tüketmelerinde fayda vardır. Bu besinlerde bulunan yüksek orandaki diyet lifleri, sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasını teşvik eder. Diğer yandan turşu yapımında kullanılan sebzeler genellikle antioksidan bakımından son derece zengin gıdalar oldukları için kanser yapıcılar olarak ta adlandırılan serbest radikaller i yok eden ve dolayısıyla kanseri önleyen özelliklere sahiptirler ve bu kanser önleyici fayda, turşuya da geçmektedir.

2. Vitamin ve Mineral Kaynağıdır

Turşu ve turşu suyu magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum, çinko gibi insan bedeninin yaşamsal faaliyetlerini sürdürmesi için gerekli olan mineralleri ve elementleri bünyesinde bolca barındırır. Doktorların sağlıklı bir  yaşam amacıyla günlük ortalama 3-5 porsiyon sebze ve meyve tüketmemizi önerdiklerini hatırlayalım. Bu durumda bunun  bir kısmını en azından turşu tüketerek karşılayabiliriz. Bağışıklık kuvvetlendirmek için son derece faydalı olan turşu, içerdiği düşük kalori miktarı ile de zayıflama diyetleri nde kullanılmasını tavsiye ettiğimiz bir besindir.

3. Bunamayı geciktirir ve  doğal tedavi imkanı sağlar

Halk arasında bunama olarak ta bilinen Alzheimer hastalığına bitkisel çözüm amacıyla turşu tüketmeyi doktorlar tavsiye ediyolar. Turşuda buluan sarımsakta bulunan bir takım flavonidler isimli bitkisel kimyasallar, insanların yaşlılık döneminde alzheimer hastalığına yakalanma riskini önemli ölçüde bertaraf ediyor. Buna ek olarak reflü ve kabızlık gibi yaygın görülen sindirim sistemi rahatsızlıklarına da iyi gelen yiyecekler arasında turşu ön plana çıkıyor.

4. Tansiyonu Düşürür

Fermente edilmiş sirke, turşunun ham maddesi olup aynı zamanda sindirim sistemindeki zararlı mikropları kontrol altına alan faydalı bir takım bakterileri ihtiva eder. Turşunun mayalanma sürecinde üretilen laktik asit, tansiyonu düşürür ve kan dolaşımını teşvik ederek damar açıcı etki gösterir. Buna ilave olarak şeker hastaları (diyabetliler) için de faydalı bir besin maddesi olarak bilinir.

5. Turşu bağışıklığı güçlendirir

Turşuda kullanılan sebzeler ve elbette sirke, sindirime iyi gelir, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, idrar yolları hastalıklarını tedavi eder, ve bağırsaklarda bakteri oluşumuna mani olur. Buna mide mikrobu denilen ve ülsere neden olan helikobakter  bakterileri de dahildir.

6. Kalp ve damar hastalıklarına bitkisel çözüm dür. 

Turşu  yapımında kullanılan gerek üzüm sirkesi gerekse elma sirkesi pektin adı verilen ve kalbe iyi gelen bir tür biyolojik madde içermektedir. Bu madde aslında bir tür enzimdir.

Turşunun aşırı tüketiminin bir takım zararları ve yan etkileri de olabilmektedir. Örnek vermek gerekirse turşunun aşırı tüketimi susuzluk hissi oluşturabilir, görmede bozulma ve osteoporoz a neden olabilir. Turşu yapımında mümkünse kaya tuzu kullanılmasını uzmanlar öneriyorlar.

Yorumlar