Oturarak çalışanlar dikkat

Oturarak çalışanlar birçok hastalığa maruz kalıyor.

Google Haberlere Abone ol
Oturarak çalışanlar dikkat

Günümüzde genelde çalışma alanları ofis şeklindedir. Gün boyu ayakta çalışanlar olsa da oturarak çalışıyor rahat dediğimiz kişileri de birçok hastalık beklemektedir. Bu hastalıklar genelde oturarak ve kapalı ortamlarda çalışanları etkilemektedir.

Olası hastalıklar

Bu hastalıklara baktığımızda öncelikle enfeksiyon hastalıklarına maruz kalınmaktadır. Solunum yolları ile bulaşan enfeksiyonlar direkt olarak temas ile bulaşan mide bağırsak sistem enfeksiyonları ile çok az oranda da olsa yumuşak doku enfeksiyonları görebilir.

Solunum yolu ile bulaşabilecek enfeksiyonlar özellikle hapşırma, öksürme gibi ortalara saçılan mikroorganizmaların ortamda diğer kişilere geçmesi ile bulaşabilir. Belli başlı solunum yolu enfeksiyonlarına tüberküloz, mevsimsel gripler, Beta enfeksiyonu, Adenovirüsler, kızamık, suçiçeği, zatürre gibi hastalıkları sıralayabiliriz.

Mide bağırsak sistemi enfeksiyonları ise su ve gıdalarla bulaşmakta olan tifo, dizanteri gibi bakteriyel, amip, giardia gibi paraparazitler ve Rotavirüs gibi virüsler ile meydana gelmektedir. Dış ortamlarda canlı kalan mikroorganizmalarla ellerin teması sonucunda bulaşmakta ve enfeksiyonlar gelişmektedir. Ortak kullanılan tuvaletler ya da diğer bölgelerde hijyen kurallarına dikkat edilmelidir.

Bunların yanında sürekli olarak oturarak çalışan kişilerde bel ve boyun fıtığına da fazlası ile rastlanılmaktadır. Daima oturmak kemiklerin zayıflaması, kan damarlarının daralması ve kasların şeklinin bozulması gibi sağlık sorunları ile de karşılaşmaktayız.
Yoğun çalışma hayatı ve bilgisayar başında geçen uzun çalışma saatlerini göz önüne aldığımızda bel ve boğun ağrılarından şikayet edilmektedir. Zaten ülkemizde de sakatlık sıralamasında kas iskelet sistemi hastalıkları 3. Sırada yer almaktadır. Uzun süre aynı pozisyonlarda kalma kaslara kan akımını azaltarak kasları besleyen kan damarlarını daraltmaktadır. Yetersiz bir kan dolaşıma sebep olmaktadır. Bunun yanında  hareketsizliğe bağlı olarak kan dolaşımının azalması, boyun ve bel fıtığı, diz, omuz, dirsek, el, bilek tendon iltihabı veya zedelenmesi, el ve parmak uyuşması, kas ağrıları ve tüm vücutta yaygın ağrı meydana gelmektedir.

Oturarak Çalışanların Yapması Gerekenler

Genelde masada otururken ayakları oynatmak ve öğle arasına çıkarken, toplantıya giderken, iş çıkışlarında asansör yerine merdivenleri kullanmak hareketsizliğinizi biraz olsun azaltacak önlemler arasındadır. Bileklerinizi korumak için kollar öne uzatılmalı, parmakların araları açık tutularak koldan öne doğru olabildiğince itilmelidir. Sık sık avuç kapatıp açılmaktadır.

 

Yorumlar