Okul çantası seçerken çocuğunuzun sağlığını düşünün

Yeni bir eğitim-öğretim yılının başlamasına sayılı günler kaldı ve velileri okul alışverişi telaşı sardı.

Google Haberlere Abone ol
Okul çantası seçerken çocuğunuzun sağlığını düşünün
Uzmanlar, çocuklarına okul alışverişi yapan aileleri, özellikle çanta alımı konusunda son derece dikkatli olması hususunda uyarıyor. 

Hatalı çanta kullanımının uzun vadede duruş bozukluklarına sebep olabildiğini belirten uzmanlar , omurga sağlığı ve duruş bozukluklarının önlenmesi adına ergenliğin önemli bir dönem olduğunu belirtiyor. Omurgadaki eğriliklere verilen genel bir isim olan ‘skolyoz’un özellikle gelişme çağındaki çocuklarda görülüyor.

Uzmanlar tarafından skolyoz hastalığının, çocuklarda yanlış oturma, sürekli sırtın bir tarafında yük taşıma gibi nedenlerle ortaya çıktığını beliritiliyor. Bu hastalığa yakalananların omurgaları arkadan bakıldığında C veya S şeklini alıyor. Boy kısalığına, estetik görünüm bozukluğuna, akciğer kapasitesinin daralmasına, psikolojik bozukluklara, ileri yaşlarda kireçlenmeyle beraber bel ile sırt ağrılarına da sebep oluyor.

Çocukların taşıdıkları sırt çantaları, okul çağı çocuklarında en sık karşılaşılan yüklenme nedeni. Ağır sırt çantası taşımak, okul çocuklarının gelişmekte olan eklem, kas ve ligaman yapılarında zorlanmalara neden olarak, belde kas gerginliği mekanizmasını tetikleyebilir, bozuk yürüyüş, kötü duruş ve ciddi kronik bel ağrılarına yol açabilir.

Çocukların okul çantası ağır olursa veya tek taraflı omuz askısı kullanılırsa kas zorlanmalarına neden olabiliyor. Özellikle boyun hızlı uzadığı yaşlarda tek el veya tek omuzla taşınan çantalar omurgada skolyoz gibi duruş bozukluklarına neden olabilir. Ayrıca ağır yüklenme, vücuda uygulanan yükün pozisyonu, yükün şekli ve büyüklüğü, taşıma süresi, çocuğun fiziksel ve ruhsal durumu bir araya gelerek ağrıya neden olur.

OKUL ÇANTASI SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?
  • Çantanın üzerinde ağırlığı artıracak türde süslemeler bulunmamalı
  • Omuz kısımları geniş ve gerginliği yeterli derecede olmalı
  • Omuz ve sırt kısmında mümkünse sünger desteği bulunmalı
  • Dar askı, omuza baskı yaptığı için tercih edilmemeli
  • Çantaların sırt desteği olmalı, ancak bu destek çok sert malzemeden olmamalı
  • Ortopedik sırt desteğine sahip çantalar tercih edilmeli
  • Çantaların birçok bölme içermesine dikkat edilmeli

Yorumlar