Nezle kısa, grip uzun sürüyor

Nezle 4-5 gün, grip ise 15 gün sürüyor.

Google Haberlere Abone ol
Nezle kısa, grip uzun sürüyor

Sıcak ve kuru yaz ayları ile soğuk-nemli kış mevsimi arasındaki geçiş döneminde enfeksiyon hastalıklarının görülme sıklığı artıyor. Ani ısı değişikliklerinin üst solunum yollarını olumsuz etkilediğini belirten uzmanlar, boğaz ağrısı ile başlayan nezlenin 4-5 gün, yüksek ateş neden olan gribin ise 15 gün kadar sürdüğünü belirtti.

Memorial Ankara Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü'nden Op. Dr. Ozan Gökdoğan, üst solunum yolu enfeksiyonları ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi. Gökdoğan, "Bağışıklık sisteminin ani ısı değişikliklerine hemen uyum sağlayamaması, özellikle üst solunum yollarını olumsuz etkiliyor. Bunun yanı sıra okulların açılması, toplu kullanım alanlarında ve kapalı mekanlarda daha uzun vakit geçirilmesi gibi faktörler de hastalıkların hızla yayılmasına yol açıyor." ifadelerini kullandı.
Nezle ve grip bulguları ile ilgili Op. Dr. Ozan Gökdoğan, "Bu mevsimde en sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarından olan nezle ile grip genellikle birbiri ile karıştırılmaktadır.

NEZLE

* Boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük, yüz ve alın bölgesinde dolgunluk hissi gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır.

* Erişkinlerde sıklıkla ateşle birlikte seyretmez.

* Genellikle boğaz ağrısı ile başlayan hastalığın 4-5'inci gününde burun akıntısı, burun tıkanıklığı, yüzde dolgunluk hissi ve öksürük de görülmektedir.

* Zorlu geçen bir haftanın ardından şikayetler azalır ve hastalığın güç olan dönemi geçer.

* Öksürük, nezleden sonra birkaç hafta daha devam edebilir.

GRİP

* Gripte 38 derece üzeri ateş olmakta ve birkaç gün devam etmektedir.

* Şiddetli halsizlik, kas ağrıları ve baş ağrısı görülmektedir.

* Daha az sıklıkla kuru öksürük, boğaz ağrısı ve burun şikayetleri de bulunabilir.

* Hastaların şikayetleri ortalama 10-14 gün sürmektedir.

Yeterli sıvı alımı ve dinlenmenin önemli olduğunu belirten Op. Dr. Ozan Gökdoğan, "Üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisi, altta yatan hastalığa göre değişmektedir. Bu hastalıkların süresini kısaltan herhangi bir ilaç ve bitkisel tedavi bulunmamaktadır. Tedavinin amacı bağışıklık sistemi, enfeksiyonu temizleyene kadar şikayetleri rahatlatmaktır. Ateş ve ağrılar için ağrı kesiciler kullanılabilir. Vücudun susuz kalmasını engellemek için bol sıvı alınmalıdır. Dinlenme vücudun kendini toparlamasına yardım eder." diye konuştu.

ANTİBİYOTİK KULLANIMINA DİKKAT!

Antibiyotikleri kullanırken dikkatli olunmalı diyen, Op. Dr. Gökdoğan, "Sağlıklı bireylerde antibiyotikler sıklıkla önerilmez. Antibiyotik kullanmadan önce kişinin bağışıklık sisteminin enfeksiyonu temizlemesi beklenmelidir. Antibiyotiklerin virüsler üzerine herhangi bir etkisi yoktur. Ancak viral enfeksiyon üzerine bakteriyel enfeksiyon eklenmesi durumunda antibiyotik kullanılması önerilir. Ateş, nefes almada sıkıntı veya baş ağrısı daha da kötü hale gelirse, burun akıntısı siyah, yeşil renk alırsa, balgamda kan görülüre, bilinç bulanıklığı ortaya çıkarsa, öksürük 3-4 haftadan uzun sürerse ve tekrarlayan ataklar varsa bakteriyel süper enfeksiyondan şüphe edilebilir. Bu durumda antibiyotik tedavisi gerekebilir." şeklinde konuştu.

ENFEKSİYONLARDAN KORUNMAK İÇİN BAĞIŞIKLIĞINIZI GÜÇLENDİRİN

Bağışıklık sistemini güçlendirmenin dengeli beslenmekten geçtiğini dile getiren Op. Dr. Ozan Gökdoğan, "Sonbahar aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için öncelikle iyi bir vücut bağışıklığının sağlanması gerekir. Dengeli ve düzenli bir beslenme programının bağışıklık sistemi üzerinde belirgin bir etkisi vardır. Bazı araştırmalar, vitamin ve mineral desteğinin hastalıklı gün sayısını ve antibiyotik kullanımını azalttığı ortaya koymaktadır. Bunlar içinde özellikle çinko ve selenyum üzerinde en çok durulan besinlerdir. C vitamini de üst solunum yolu enfeksiyonlarından hem korunmada hem de tedavide sık kullanılan bir vitamindir. Ayrıca E vitamini ve ekinezyanın da hastalığı karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için dengeli beslenmenin yanı sıra düzenli egzersiz yapılmalı, yeterli dinlenilmeli, stres azaltılmalı ve sigaradan kaçınılmalıdır. Ayrıca kişisel ve çevresel hijyen de özen gösterilmelidir. Aksırık, öksürük veya burun temizleme sonrası eller mutlaka yıkanmalıdır. Üst solunum yolu enfeksiyonu gelişme durumunda maske kullanılmalıdır. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyon salgını olan dönemlerde iyi havalanmayan kalabalık yerlerden uzak durulmalıdır." diye konuştu.

Yorumlar