Mutfaktaki gizli bomba: Düdüklü tencere    

Düdüklü tencereler ne kadar güvenlikli üretilse de kulanım sırasında yapılan hatalar patlamasına sebep oluyor.

Google Haberlere Abone ol
Mutfaktaki gizli bomba: Düdüklü tencere    
Emniyetli düdüklü tencere üretim sayısı gün geçtikçe artsa da kulanım sırasında yapılan hatalar patlamasına sebep oluyor. Yemek pişirirken içinde oluşan ha-va basıncı boşaltılmadan açılması halinde mutfaklarda gizli bir bomba tesiri yaparak tehlike arz ediyor.

Mutfakların en gözde eşyalarından biri olan düdüklü tencereler, pişme süresini azalttığı için yemek yapmada büyük bir kolaylık ve hız sağlıyor. Düdüklüler, ısı kullanımında da tasarruf imkanı veriyor. Bu tencerelerde pişen yemekler, oksijenle temas etmediğinden yiyeceklerin besin değeri kaybolmuyor ve daha lezzetli oluyor. Ancak dikkatli kullanılmaması halinde içinde oluşan hava basıncı yüzünden kazalara sebebiyet veriyor. 



Yan yüzeyleri basınca dayalı malzemeden yapılan tencerelerin kapağında patlama tehlikesine karşı, istenilen basınca göre ayarlanabilen supap bulunuyor. Basınç fazla olunca içerideki hava supaptan dışarı çıkıyor ve duyulan düdük sesi yemeğin piştiğini haber veriyor. Basıncı düşürmeden tencerenin kapağını açmaya çalışınca kazalar oluşuyor. Bu tarz ihmaller üretici firmaları kazalara karşı daha emniyetli tencereler üretmeye sevk ediyor. Zaman kontrollü, kolayca açılıp kapanabilen kapaklar hatta çift emniyetli düdüklü tencereler piyasaya sürülüyor. Ancak yine de bu basınçlı tencerelerde dikkat edilmesi gereken birçok özellik bulunuyor.

DİKKAT!

Yenı bir düdüklü tencere aldığınızda kullanım talimatlarını mutlaka öğrenin.

Ocaktan alındıktan sonra tencerenin havasını almak için düdüğü açılmalı ve hava çıkana kadar beklemeli. Basınç alma süresini azaltmak için tencere su dolu kaba oturtulabilir ya da akan suyun altına tutulabilir.

İçıne konulan gıdalar ve su miktarı tencere yüksekliğinin üçte ikisini geçmemeli.

Tencereyı yerleştireceğiniz ocağın tencerenin tabanından dışarı taşmaması önemlidir.

Eskı tıp düdüklü tencerelerde kapaktaki buhar çıkışlarını mutlaka kontrol etmelisiniz. Bir iğne yardımı ile buhar çıkışlarını temizleyebilirsiniz.

Düdüklüde her türlü yemek pişirilebilir

Düdüklü tencerede süresini ayarlayarak birçok yemeği pişirmek mümkün. Bu tencerelerde daha çok kuru fasulye, barbunya, mercimek, nohut gibi normalde çabuk pişmeyen gıdalar pişirilse de, bunun yanında et yemekleri, mısır, tavuk, sebze haşlamaları, çorbalar, taze fasulye ve dolma gibi yemekler için de rahatlıkla kullanılabilir. Düdüklülerin kişiye ve etrafına zarar vermemesi için talimatlara göre kullanılması ve mutfağa yabancı kişilerin düdüklüye karşı uyarılması gereklidir.

Yorumlar