Mide Yanmasına Ne İyi Gelir

Mide yanmasına ne iyi gelir, bilmek için öncelikle mideye rahatsızlık veren besinlerin tespit edilmesi gerekmektedir.

Google Haberlere Abone ol
Mide Yanmasına Ne İyi Gelir

Mide yanmasına ne iyi gelir, bilmek için öncelikle mideye rahatsızlık veren besinlerin tespit edilmesi gerekmektedir. Mide yanması her yaş aralığında görülebilen bir rahatsılık olsa da 20 - 50 yaş aralığında fazlaca karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Mide de yan özellikle yemeklerden önce ya da yemek yedikten 2 - 3 saat sonra şiddetli bir şekilde kendini gösterebilir. Sorunun asıl nedeni, hazmı güç olan gıdaların sindirimini gerçekleştirmek için salgılanan asidin fazla salgılanmasıdır. Fazlaca salgılanan asit hem mideye zarar verir hem de mide de yanma hissine neden olur. Mide yanmasını önlemek için altın kural sağlıklı ve düzenli beslenmektir. Mide sağlığına zarar vermeyecek gıdaların tercih edilmesi ile yemeklerin arkasından oluşabilecek yanma hissi önlenebilir.

Mide Yanmasına İyi Gelen Besinler Nelerdir?
Eğer mide yanması çok sık oluşmuyorsa tüketilen gıdalara dikkat edilerek semptomlar hafifletilebilir. Fakat mide yanması sürekli rahatsızlık veriyorsa bu sorun için doktora başvurmakta yarar vardır. Çünkü mide yanması ile reflü ve ülser belirtileri hemen hemen aynıdır. Reflü ve ülser için tanı ve erken tedavi oldukça önemlidir. 
Meyveler: Lifli meyveler mideye fazla ağırlık vermeden kolaylıkla sindirilebilir. Dolayı ile mide yanmasına neden olan mide asidi salgısı en aza indirilebilir. Ancak mide asidini artırıcı özelliği olan mandalina, portakal, greyfurt, kivi ve çilek gibi meyvelerin tüketiminde uzak durmakta yarar vardır. Şeftali, armut, kavun ve muz mide yanması sıkıntısı çeken kişilere tavsiye edilen meyveler arasında bulunmaktadır.
Sebzeler: Mide yanması problemini azaltmak ya da hiç yaşamamak için hafif gıdalar ile beslenmek doğru bir yaklaşım olacaktır. Bu nedenle Beslenme programına haşlanmış sebzeleri ilave etmek gerekmektedir. Mineral ve vitamin açısından zengin içeriğe sahip olan sebzeler mide yanmasına neden olan mide asidi üretimini düzenler ve lifli içerikleri ile kabızlığı önler. Fakat bazı yanma hissi oluşturacak sebzelerden uzak durulmalıdır. Bu sebzeler, domates, brokoli olarak sıralanabilir. Yeşil yapraklı sebzeler mide yanmasına karşı haşlanmış ya da çiğ olarak tüketildiğinde etkili bir rol oynamaktadır.
Tam Tahıllılar: Magnezyum, demir, B vitaminleri yönünden zengin içeriğe sahip olan tahıllı gıdalar hem genel sağlık durumuna faydalı olmakta hem de mide yanmasına karşı etkili olmaktadır.
Mide Yanması Yaşamamak İçin Neler Yapılmalıdır?
Mide yanmasından korunabilmek için altın kural düzenli ve sağlıklı beslenmektir. Sindirimi kolay gıdalar tüketerek mide yanmasından korunmak mümkündür. Yağlı, tatlı ve hazmı güç olan gıdalar mutlaka beslenme listesinden çıkarılmalıdır. Aşırı baharatlı gıdalar da yine mide yanması için etkili faktörlerdir. Sigara, hayvansal yağlar, fazla kilo, kafeinli ve gazlı içeceklerin aşırı tüketimi  mide yanmasını tetikleyenler arasında yer almaktadır. Bu nedenle ilk olarak mide yanmasına yol açan faktörler tespit edilmeli ve o yönde önlemler alınmalıdır.

Yorumlar