Mide bulantısı neden olur?

Mide bulantısı neden olur? Mide bulantısına yol açan birçok neden vardır. Mide bulantısı başlı başına oluşabileceği gibi bazı hastalıkların habercisi olarak da ortaya çıkabilir.

Google Haberlere Abone ol
Mide bulantısı neden olur?

Mide bulantısı neden olur, midenin bulanmasına neden olan etkenler nelerdir, midemiz neden bulanır? Özellikle de havaların ani ısınması veya soğuması dönemlerinde, ani iklim değişikliklerinde, günlük beslenme alışkanlıklarımızdaki ani değişiklikler sonrasında midelerimiz sıklıkla bulanır. Ancak tabii ki sadece bu geçici nedenlerden değildir mide bulantısı. Uzun süreli veya kronik hale gelen mide bulantılarının çok ciddi nedenleri olabilir. Peki, mide bulantısı neden olur? Mide bulantısına yol açan birçok neden vardır. Mide bulantısı başlı başına oluşabileceği gibi bazı hastalıkların habercisi olarak da ortaya çıkabilir.

Mide bulantısı neden olur?
Mide bulantısı neden olur?

 

İşte Mide Bulantısı Nedenleri:

Gebelik: Gebelik mide bulantısına yol açan en yaygın sebeplerden bir tanesidir. Bu nedenle gebelerde mide bulantısı özellikle sabahları oluşum göstererek gün içinde devamlılığını koruyabilir. Gebelikte oluşan mide bulantısının tam olarak nedeni bilinmemektedir. Ancak psikolojik ve hormonal değişimin gebelikte oluşan mide bulantısında etkisi olduğu düşünülmektedir.

Gebe kadınların ortalama %75'i mide bulantısı sorununa maruz kalabilmekte ve gebeliğin başlangıç döneminde yoğun bir şekilde yaşayabilmektedirler. Özellikle gebelik 7-8 haftaya ulaştığında oluşan mide bulantısı çekilmez boyutlara ulaşarak anne adaylarına zor anlar yaşatabilmektedir. Ancak gebelik 14. haftaya ulaştığı zaman büyük ihtimalle mide bulantısı ortadan kaybolur.

Gıda Zehirlenmesi: Gıda zehirlenmesi yine mide bulantısına neden olan yaygın sebeplerden biridir. Genellikle mide bulantısına kusma eşlik eder. Mide bulantısının nedeni şayet gıda zehirlenmesi ise yemek yendikten kısa bir süre sonra ortaya çıkar.

Mide bulantısı neden olur?
Mide bulantısı neden olur?

 

Stres Ve Anksiyete: Özellikle stres mide bulantısına yol açabilir. Stres anında midenin bulandığı tespit edilmiş ise, o zaman stresi azaltacak egzersizler yapılmalı ve derin derin nefes alıp verilmelidir.

Araç Tutması: Araç tutması yine yaygın olarak görülen mide bulantısı nedenlerindendir.

Mide bulantısı neden olur?
Özellikle antibiyotik ve kuvvetli ağrı kesiciler nedeni ile mide bulantısı oluşabilir. Bulantıyı hafifletmek için kullanılan ilaç çok tokken ya da boş bir mide ile kullanılmamalıdır.

 

İlaçların Yan Etkileri: Bazı ilaçlar yan etki olarak mide bulantısına yol açabilir. Özellikle antibiyotik ve kuvvetli ağrı kesiciler nedeni ile mide bulantısı oluşabilir. Bulantıyı hafifletmek için kullanılan ilaç çok tokken ya da boş bir mide ile kullanılmamalıdır.

Enfeksiyonlar: Enfeksiyonlar mide ağrısına ve bulantısına neden olabilir.

MİDE BULANTISININ DİĞER NEDENLERİ

Mide bulantısına neden olan ciddi bazı diğer faktörler de olabilir. İşte o faktörlerden bazıları:

  • Mide Ülseri
  • Migren
  • Uyuşturucu ve alkol bağımlılığı
  • Kemoterapi tedavisi
  • İç Kulak Hastalıkları
  • Kafa içinde basınç artışı
  • Kalp krizi
  • Hipertansiyon
  • Diyabet

 


 

Yorumlar