Mide Kanaması

Mide kanaması, mide mukozasında meydana gelen, farklı organları etkileyebilen, kişiden kişiye farklı belirtiler gösterebilen bir rahatsızlıktır.

Google Haberlere Abone ol
Mide Kanaması

Mide kanaması, mide mukozasında meydana gelen, farklı organları etkileyebilen, kişiden kişiye farklı belirtiler gösterebilen bir rahatsızlıktır. Mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmediği takdirde, ciddi sağlık problemlerinin gündeme geleceğinin unutmamak gerekir. Tedavi yapıldığında tam olarak iyileşmenin sağlanabileceğini bilmelisiniz. Tekrarlama riski olmasına rağmen, iyi gözlemlenen belirtiler sayesinde müdahale şansınız olan hastalığı ihmal etmeyiniz. Kanamanın 1-6 hafta arasında sürdüğü durumlara akut, 6 haftadan fazla sürdüğü durumlarda kronik bir kanamanın varlığından söz edilebilir. Sebepleri ve tedavi şekilleri farklı olan kanamalar, başarılı bir şekilde ortadan kaldırılabilir. Her yaşta yaşanabilecek bu rahatsızlık, iyi beslenen kişileri de etkisi altına alabilmektedir. Bu konuda çocuklara dikkat edilmesinde fayda vardır. Yaşanabilecek belirtiler iyi takip edilmelidir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin geçirecekleri kanamalar oldukça ağır seyredecektir. Mide içindeki yaraların damar duvarını delmesiyle oluşan kanamalar fazla ise, kanlı, siyah renkte dışkılamaya, az bir kanama ise demir eksikliği ve kansızlık yaşanmasına sebep olacaktır.  

Mide kanamasının nedenleri nelerdir?

Ailevi ve çevresel nedenlerin etkili olduğu durumların yanında, stres, ilaç etkileri, cerrahi girişimler ve kafa travmaları kanamaların oluşumunda rol oynayabilir. Bunun yanı sıra tedavi edilmeyen  gastrit kanamaya sebep olabilir.

Mide kanamasının belirtileri nelerdir?

Yaş gruplarına göre farklılık gösteren belirtiler midede yaşanan hazımsızlık, şişkinlik ve gaz problemleri,  erken doygunluk, makattan kan gelmesi, dışkının kahve telvesi şeklinde ve kötü kokulu olması, kırmızı veya kahverengi kusma, halsizlik ve baş ağrısı şeklinde görülebilir. Mide sorunlarından yaşanan kanamalar siyah, katran gibi bir renkte olabildiği gibi, hızlı bir kanama söz konusuysa,  kırmızı renkte de olabilmektedir. Hastanın yaşamakta olduğu gastrit, dispepsi ve ülser gibi sorunların tedavi edilmemesi, kanamanın altında yatan sebep olabileceği için, dikkat edilmesi gerekir.

Mide kanamasının tanısı nasıl konur?

Hastaya yapılacak fiziksel muayene, klinik testler ve yardımcı testlerle mide kanamasının teşhisi yapılmaktadır. Üreaz testi, üre nefes testi, sinüzit seroloji testi, endoskopi gibi araştırmalarla kanamanın belirlenmesi amaçlanır. Yapılacak kan testlerinde bazı durumlarda normal değerler çıksa da, önemli olan hastanın yaşadığı şikayetlerin izlenmesi olmalıdır.

Mide kanamasının tedavi yolları nelerdir?

Mide kanaması mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmelidir. Hastalığın ciddi sağlık sorunlarına yol açmaması için, yukarıdaki belirtileri yaşayan kişiler en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak tedavilerine başlamalıdır. Öncelikle kanamanın yeri ve büyüklüğü tespit edilerek, kanamanın durdurulması amaçlanır. İlaç ve ısı tedavisiyle kanama durdurularak, devamında tekrar yaşanması önlenmeye çalışılır. Ağızdan, damardan ve kas içi alınacak ilaçlar kanamaya engel olacaktır. Kanamayı yaşayan kişi hamile ise, tedavi için kullanılacak ilaçların bebeğe zarar vermemesine dikkat edilmelidir. Kanamaya sebep olan gastrit, ülser gibi rahatsızlıklar varsa, bunların da  tedavisinin yapılması gerekir. Tedavilerin ve ilaçların yetersiz kaldığı durumlarda ise, cerrahi müdahale kaçınılmaz olacaktır.

Yorumlar