Menopoz Nedir

Menopoz, aylık düzenli olarak seyreden adet kanamalarının belli bir yaştan sonra tamamen kesilmesi olarak tanımlanmaktadır.

Google Haberlere Abone ol
Menopoz Nedir

Menopoz, aylık düzenli olarak seyreden adet kanamalarının belli bir yaştan sonra tamamen kesilmesi olarak tanımlanmaktadır. Bu süre zarfında östrojen ve progesteron hormonunun salgısında azalma, yumurtalık kapasitesinde düşüş yaşanır. Bir müddet sonra yumurtalıklar yumurta üretimi gerçekleşmez ve salgılanan hormon üretimi tamamıyla durur. Bir yıl boyunca hiç adet kanamasının olmaması menopoz olarak ifade edilir. Menopoz kesinlikle bir hastalık olarak değerlendirilmez ve her kadın için doğal bir süreçtir.

 Bazı kadınlarda adet kesilmesi haricinde menopoza bağlı olarak herhangi bir belirti oluşmazken, bazı kadınlarda, hormon seviyesinin azalması ile ateş basması, terleme gibi bazı değişiklikler yaşanabilir. Bu sürede ortaya çıkan değişimler bazen hafif atlatılırken bazen uykusuzluk, depresyon gibi çok ciddi sıkıntılara yol açabilir. Bu tür belirtilere ilave olarak vücutta fark edilemeyen kalp rahatsızlıkları, osteoporoz gibi sorunlar yaşanabilmektedir. Bu tür fark edilemeyen sıkıntılar yaşam kalitesini olumsuz etkileyerek önemli sağlık problemlerine neden olabilir. Menopoz Hangi Yaşlarda Oluşur? Östrojen düzeyindeki azalmalar düzensiz ve miktarı farklı adet kanamalarına neden olabilir. Menopoz yaşında en önemli kriter ırk ve genetiktir. Ülkemizde menopoz yaşı 45 - 50 yaşları arasında normal kabul edilmektedir. Ancak 30'lu yaşlarda da menopoza giren kadınların varlığı söz konusudur. 30'lu yaşlarda oluşum gösteren menopoz ''erken menopoz'' olarak adlandırılırken 50 yaşın üzerinde oluşan menopoz ''geç menopoz'' olarak adlandırılmaktadır. Doğum sayısının fazla olması menopoza girme yaşını birkaç yıl ileri çekebilmektedir. Menopoza girme yaşı her kadın için farklılık göstermektedir. Menopoz Nasıl Oluşur? Her kadın yumurtalıklarında 4 bin - 5 bin yumurta ile doğar. Yumurta sayısı her kadın için aynıdır. Yumurtalar adet yaşına kadar yumurtalıklarda bekler. Adet dönemi ile beraber vücutta bir takım değişiklikler, cinsiyet ile alakalı hormonların salgısı başlar. Hormon üretimi ile beraber yumurtalar da uyarım gerçekleşir. Düzenli seyreden adet kanamaları kadının gebeliğe hazır olduğunun işaretidir. Her tekrarlayan adet döneminde ortalama 1000 kadar yumurta olgunlaşabilmek için çaba sarf eder, fakat her ay yalnızca bir adet yumurta yeni bir canlının varlığı için olgunlaşabilir ve döllenebilmek için yumurtalığın dışına atılır. Geriye kalan yani olgunlaşamayan yumurtalar kendiliğinden kaybolur. Zamanla bu yumurtaların azalması ve tükenmesi ile menopoz ortaya çıkar. Menopoz üç farklı şekilde oluşum gösterebilir; Doğal Menopoz: Kadın zamanı geldiğinde kendiliğinden menopoza girer Erken Menopoz: 40 yaşın altındaki kadınlarda vücutla alakalı bir soruna bağlı olarak adet kanamasının anormal bir şekilde kesilmesidir. Cerrahi Menopoz: Bazı hastalıklardan dolayı rahim ile alakalı gerçekleşen cerrahiler sonucu menopozun oluşum göstermesidir. Menopoz Belirtileri Nelerdir?
  • Adet kanamasının tamamen kesilmesi
  • Çarpıntı
  • Uyku bozuklukları
  • Ağlama krizleri
  • Vajinal kuruluk
  • Eklem ağrıları
  • Osteoporoz
  • Ağrılı cinsel beraberlik
  • Depresyon, unutkanlık
  • Konsantrasyon bozukluğu
  • Sıcak basması ve terleme
Menopozun Tanısı: Menopoz aniden ortaya çıkan bir sorun değildir. Vücutta değişimler yaşanmaya başlar ve zamanı geldiğinde kadın menopoz ile tanışır. Menopozun oluşum süreci yaklaşık 20 yıl kadar sürer. Başlangıçta yumurtalarda azalma ve bir takım şikayetler oluşmaya başlar. Ortaya çıkan şikayetler belli bir zaman sonra artar ve adet kanaması tamamen kesilir. Menopoz tanısı konulabilmesi için adet kanamasının bir yıl süre ile hiç gerçekleşmemesi gerekmektedir. Adet düzensizliği ve adet kanamanın olmaması farklı sorunlar nedeni ile de ortaya çıkabilir. Bu nedenle bu tür sorunlar her zaman menopoz belirtisi olarak değerlendirilmez. Adet düzensizliği ve kanamayı gerçekleştirmeyen  farklı faktörler olabilir. Dolayısı ile bu tür sorunlarda mutlaka doktora başvurmak gerekir.  Adet düzensizliğine ve adet kesilmesine yol açan faktörler tespit edilerek nedene yönelik tedavi başlatılmalıdır. Menopoz Tedavisi: Menopoza bağlı olarak gerçekleşen şikayetler, progeteron ve östrojen hormonunun azalması nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Menopoz tedavilerde vücutta üretimi azalan hormonlar kullanılır ve azalan hormonlara takviye yapılır. Bu sayede yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilecek birçok faktör giderilebilir veya en aza indirilebilir.

Yorumlar