Menopoz Belirtisi

Menopoz belirtisi, kadınlarda aylık regl dönemlerinin doğal yollarla bitmesi sonucunda yaşanan olaylar zinciridir. Bu süreçte yumurtalıklar östrojen ve progesteron hormonlarının üretimini yavaşlatacağı için, adet sıklıkları giderek azalır

Google Haberlere Abone ol
Menopoz Belirtisi

 

Menopoz belirtisi, kadınlarda aylık regl dönemlerinin doğal yollarla bitmesi sonucunda yaşanan olaylar zinciridir. Bu süreçte yumurtalıklar östrojen ve progesteron hormonlarının üretimini yavaşlatacağı için, adet sıklıkları giderek azalır. Yaklaşık bir yıl sürecek olan bu süreçte yaşanan belirtiler,  menopoza girildiğini anlatır. Her kadın doğum anıyla birlikte yaklaşık olarak 500.000 adet yumurtaya sahip olur. Ergenlik dönemine kadar bekleyen yumurtalar, menopoz dönemine kadar her ay yaklaşık 1000 adet yumurta olgunlaşma sürecine girer. Bunların sadece biri veya ikisi bunu başarabilir. Yumurtaların tükenmesiyle menopoz belirtisi sayılan durumlar yaşanır.

 

Menopoz belirtisi nelerdir?

 

 

  • Adet kanamalarının düzensizleşerek, kesilmesi,
  • Geceleri yaşanan terlemeler ve normal hava şartlarında yaşanan sıcak basmaları,
  • Çarpıntı, depresyon, ağlama krizleri ve unutkanlık halleri,
  • Sinirlilik hali ve uykusuzluk sorunları,
  • Konsantrasyon güçlüğü yaşanması ve zihinsel faaliyetlerde zayıflama,
  • Ciltte kuruluk, saçlarda dökülme ve kırılma sorunları yaşanması,
  • Vajina bölgesinde yaşanan kuruluk sebebiyle, ağrılı cinsel ilişki problemleri,
  • Osteoporoz ve eklemlerde hissedilen ağrılar,
  • Kilo almaya elverişlilik,

 

 

Menopoz bir hastalık olmamasına rağmen, 40 ve 52 yaş arası kadınların yaşaması gereken bir dönem olarak bilinir. Hormonal değişikliklerin olmasıyla, farklı bir döneme giriş yapan kadınlar, üretkenliğini kaybetmiş olsalar da, cinsel hayat yönünden daha özgür bir zaman dilimine girmiş olurlar. Hamilelik korkusu yaşamadan, huzurlu bir cinsel hayatın olduğu bu döneme girebilmek için, menopozun geçici rahatsızlıklarına göğüs germelidirler. Eşlerin birbirlerine karşı anlayışla yaklaşması, bu dönemin atlatılmasında yardımcı unsurlar arasındadır.  Bu döneme kesin bir tanı koyabilmek için, kan tahlillerinin yapılması gerekir. Tahlil sonuçlarında, yumurtalıkların yaşlanmasıyla azalan hormonların FSH ve LH değerlerini yükselttiği görülür.

 

Menopoz Tedavisi

 

Menopozu hayatın sıradan bir dönemi olarak kabul edip, bilinçli yaklaşıldığında kolay bir şekilde geçirilebileceğini unutmayın. Her kadının farklı bir şekilde yaşadığı belirtilerin bazıları erken dönemde görülmesine rağmen, geç dönemlerde de yaşanan sıkıntılar bulunmaktadır. Ateş basmaları ve uykusuzluk gibi belirtilerin ön dönemde görülmesi, önlem almanız açısından faydalı olacaktır. Geç dönemde kemik erimesi ve kalp hastalıkları gibi sorunların yaşanmaması için, hormon tedavisine başlanması önemlidir. Sıkıntıları asgariye indirecek bu tedavi, dönemin kolayca atlatılmasına katkıda bulunacaktır.

 

Menopoz belirtisi her kadında farklı şekillerde ortaya çıktığı için, uygulanacak tedavi şekilleri de farklı olacaktır. Menopozu rahat atlatmak için, spor yapmalı, sigara tüketmemeli, kalsiyum ihtiyacı karşılanmalı, beslenme de sebzelere ve süt ürünlerine ağırlık vermeli, hamur işlerinden ve şekerden uzak durmalı ve bol bol ılık su içilmelidir.

Yorumlar