Mantar hastalığı nedir, nasıl tedavi edilir

mantar hastalığı , mantar hastalığı nedir , mantar hastalığı tedavisi , mantar hastalığı bulaşıcı mıdır , mantar hastalığı ile baş etmenin yolları, mantar hastalığı nedir, mantar hastalığı nasıl tedavi edilir

Google Haberlere Abone ol
Mantar hastalığı nedir, nasıl tedavi edilir

Mantarlar, tırnakların altında ve deride çoğalan ve yalnızca mikroskopla ile görülebilecek kadar küçük organizmalara denir.  

Mantar neden oluşur?

Mantar hastalığı genelde kadınlarda görülen ve sağlıklı her kadında da görülme olasılığı yüksek olan bir hastalıktır. Normalde bu mantar az miktarda bağırsak ve rahim yolunda da olabilir.

Mantar hastalığı kadından erkeğe cinsel yolla geçer mi?

Mantar hastalığı bulaşıcı hastalıktır ancak cinsel yolla bulaşan bir hastalık değildir. Hastalık çoğunlukla kadınlarda görüldüğü gibi erkeklerde de görülebilme olasılığı vardır. Ancak partnerinizde mantar zaten varken sizde de ortaya çıkmasını cinsel hayatınıza bağlamamanız gerekir.

Mantar hastalığının temel nedenleri

Antibiyotikler

Antibiyotiklerle tedaviye birçok hastalık(anjina, bronşit, pnevmoniya, sistit, vb.) sırasında ihtiyaç duyulur. Antibiyotikler kana dahil olarak vücuttaki tüm bakterileri yok eder ve ne yazık ki, mantar hastalığına karşı koruyucu görev üstlenen bakterilerde yok olur.

Hamilelik aleyhine ilaçların alınması

Tüm hamilelik boyunca alınan ilaçların özünde östrojen hormonu bulunur. Bu hormon mantar hastalığını işler ve mantarı aktif hale getirir, onun çoğalmasını sağlar. Hamilelik aleyhine ilaç preparatlarını kabul eden kadınlar göbek hastalığı ile hormon kabul etmeyen kadınlarda daha sık görülebilir. Bu her kadında mantar hastalığı olduğu anlamına gelmez. Mantar hastalığının gelişme riski daha fazla gebelik karşı ilaç preparatlarını yeni kabul etmeye başlamış veya bir preparatı daha yüksek östrojen dozu olan diğer preparatla birlikte kullanmış kadınlarda görülür.

Stres

Modern hayat tarzına kendini aşırı kaptırmış kadınların sık yaşadığı endişe ve sürekli gerginlik durumu mantar hastalığının oluşmasına sebep olabilir. Burada da hormonların rolü görülür. Stres sonucu organizmada çok miktarda korsitol (stres hormonu ) üretilir. Bağışıklığın zayıflaması enfeksiyonlarda dahil kandidozunda zayıflaması anlamına gelir. Bu nedenle, aşırı sinir mantar hastalığının kazanılmasına neden olur.

Yemekler

Mantar hastalığını yaratan mantarlar tatlıyı çok severler. Eğer tatlı ne kadar çok tüketirseniz, kanınızda glikoz düzeyi de o kadar fazla olacaktır. Glikoz ne kadar fazla olursa, mantar hastalığının "uyanması" riski de o kadar yüksek olur.

Bira

Bira mantarların yoğun şekilde çoğalmasına neden olur. Buna neden biranın içerdiği maltozadır. Maltoz şeker türüdür ve glikoz gibi, o da göbek hastalığının "hoşuna gidiyor".

Bağırsak disbakteriozu

Kalitesiz gıdanın kabul edilmesi sonucu oluşan sindirim etmeme ve diareya bağırsakta mantarın artması için uygun bir zemin oluşturmaktadır.

Kabızlık

Sık sık kabızlık problemi yaşıyorsanız, mantar hastalığını kazanma riskiniz fazladır. Kabızlık bağırsakta alkali ortamını oluşturur ve mantar virüsü hızla çoğalmaya başlar.

Diabet hastalığı

Diabet hastalığına sahip kadınlar mantar hastalığına daha kolay yakalanır. Diyabet zamanı mantar hastalığının gelişimi kanda şekerin miktarının fazla olmasına bağlıdır.

Neye dikkat edilmeli?

Mantar hastalığı belirtilerinin oluşması size vücudunuzun gönderdiği ve bir şeyleri değiştirmek gerektiğini bildiren bir sinyaldir. Mantar hastalığını tedavisinde en önemli faktör hastalığın varoluş nedenlerine odaklanarak yok olmasını düşünmektir.

Mantar hastalığı sırasında hangi ilaçlar yardımcı olur?

Mantar hastalığının tedavisine yardımcı olması için bazı ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar içe kabul için tabletler halinde , vajinal (rahim yolu) mumlar , vajinal kremler hatta enfeksiyonlara karşı iğne gibi yöntemlere başvurulabilir.

Mantar hastalığı kulak , burun , mide ve ince ciltte daha sık rastlanır. Ayakta bulunan mantara karşı sudan kendinizi koruyun. Ayağınızı yıkadıktan sonra hemen kurulamanız gerekmektedir.

Bazı hastalıklar kişinin sağlığını etkilemekle birlikte bir de dışarıya kötü görüntü verir. Mantar hastalığı da bunlarda biridir. Bu yüzden en ufak bir şüphede erken önlem alınması açısından doktora başvurmanız gerekir.

Yorumlar