Kondom

Kondom doğum kontrol araçlarından olduğu kadar, cinsel yolla bulaşan aids, bel soğukluğu, genital siğil gibi hastalıkların kişilere bulaşmasını önleyen bir araçtır.

Google Haberlere Abone ol
Kondom

Kondom doğum kontrol araçlarından olduğu kadar, cinsel yolla bulaşan aids, bel soğukluğu, genital siğil gibi hastalıkların kişilere bulaşmasını önleyen bir araçtır. Kılıf, kaput ve prezervatif gibi isimlerle de anılır. 400 yıldır kullanımda olan ürün, keten, hayvan bağırsağı gibi maddelerden yapılırken, 1930 yılından itibaren lateks ile üretilmeye başlamıştır. Kondom diğer adıyla prezervatifin hem erkek, hem de kadın üretilmiş türleri bulunmaktadır.

Kondom doğum kontrol yöntemi olarak nasıl kullanılır?

Prezervatif ejakülasyon sırasında spermlerin vajinaya girmesini engelleyerek, spermlerin rahim ve tüplerde döllenmesini engellemektedir. Kullanım koşullarına uyulduğu sürece güvenilir doğum kontrol yolları arasında yer alır. Tırtıklı, ince yapılı, kokulu, geciktirici gibi farklı türleri bulunmaktadır. 

Kondom kullanımında dikkat edilmesi gereken kurallar nelerdir?

  • Tek kullanımlık olarak üretilen ürünlerin, ikinci kez kullanılması durumunda koruyucu etkisi yeterli olmayacaktır. İlk kullanımda kalabilecek sperm artıkları, hamileliğe sebep olabilecektir.
  • Sperm öldürücü özelliği bulunan kondomların seçilmesi, önemli bir detaydır. Günümüzde sperm öldürücü dışında, HIV virüsüne karşıda koruma sağlayan prezervatifler üretilmektedir.
  • Ay içerisinde her ilişkide kullanılması gereklidir. Koruyucu özelliğinden faydalanmak isteyen kişilerin, bu detayı atlamaması gerekir. Zira kadında yumurtlama dönemi farklı zamanlarda olabilir. 
  • İlişkinin başından itibaren kullanılması gerekir. Peniste sertleşme olduğu andan itibaren takılması, koruyuculuğunu attıracaktır. 
  • Boşalma sonrasında penis boyutları küçülmeden çıkarılması gerekir. Geç kalındığında vajina içerisinde kalması mümkündür.
  • İçeriğinde bulunan spermisitlere alerjik reaksiyonları olanların kullanması tavsiye edilmemektedir.
  • Ucuz ve kolay bulunabilir doğum kontrol yöntemi olması sebebiyle, düzensiz cinsel ilişkileri olanlar için uygun bir araç olacaktır.anında
  • Doğum kontrol yöntemi olmasının yanında, aids, hepatit B, hepatit C  hastalıkların bulaşmasını  önlediği için avantajlıdır.
  • Kondom kullanan çiftlere kayganlaştırıcı ürünler kullanmamasını tavsiye ederiz. Bu ürünler prezervatifin yırtılmasını kolaylaştıracaktır.
  • Anal ilişkilerde özel üretilen ürünlerin kullanılması gerekir.
  • Son kullanma tarihi geçmiş olan, yırtık, ambalajı bozuk ürünlerin kullanılmaması gerekir.

Kondom nasıl kullanılır?

Paketlenmiş halde bulunan erkek kondomları, penis ucuna takılarak ilerletilir. Penis uç kısmında meninin toplanması için, boşluk bırakılması gerekir. Kullanımdan sonra ağzı düğümlenerek çöpe atılır. Kadın kondomu ise, vajina girişini kaplayacak şekilde yerleştirilir. Ülkemizde kullanımı yaygın olmasa bile, koruyuculuk etkisi yüksektir.

Yorumlar