Karpuz çekirdeği deyip atmayın, tam bir şifa deposu

Karpuz çekirdeği sağlık açısından birçok şifa özelliği bulunan bir içeriğe sahiptir. Karpuz yaz aylarında en sevilen ve serinletici bir özelliği bulunan meyvedir. Yaz aylarında en kolay bulabileceğiniz meyveler arasında bulunan karpuzun vücuda birçok faydası bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Karpuz çekirdeği deyip atmayın, tam bir şifa deposu

Karpuz çekirdeği sağlık açısından birçok şifa özelliği bulunan bir içeriğe sahiptir. Karpuz yaz aylarında en sevilen ve serinletici bir özelliği bulunan meyvedir. Yaz aylarında en kolay bulabileceğiniz meyveler arasında bulunan karpuzun vücuda birçok faydaları bulunmaktadır. Karpuz vücudu temizleme özelliğine sahip olmakla birlikte, yüksek oranda lif, B ve C vitaminlerini de içermektedir. Karpuz özellikle aç olarak tüketildiğinde daha çok faydalı olmaktadır. Yemek sonrasında tüketilen karpuz ise hazımsızlığa neden olmaktadır. Hepimiz karpuzun tatlı olan kırmızı kısmını tüketmeyi tercih ederiz. Oysa ki karpuzun beyaz kısmı daha çok fayda sağlamaktadır. Karpuzun faydalarından tam anlamıyla yararlanmak için çekirdekleri ile birlikte tüketilmesi gerektiği uzmanlar tarafından belirtilmiştir. Özellikle karpuzu çekirdekleri ile birlikte yemek, çekirdeklerini dişler yardımı ile kırmak daha faydalı olmakta, karpuz çekirdeğinin fayda bu şekilde daha da artmaktadır. Bizler Türk halkı olarak karpuzu yemeklerden sonra sofraya koymak gibi bir alışkanlık edinmiş, bununla da yetinmeyip karpuzun en kıymetli kısmı olan çekirdeklerini de çıkararak tüketmeyi tercih etmekteyiz. Oysa ki karpuzun en değerli ve en faydalı kısmı çekirdekleri olmaktadır. Karpuz düşük kaloriye sahip olduğu gibi, birçok kanser türlerine karşı da fayda sağlamaktadır. Özellikle yağ oranının da düşük olması nedeniyle diyet listelerinde de bulundurulması tavsiye edilmektedir. Bu derece faydalı olan karpuz ve karpuz çekirdeğinin mutlaka tüketilmesi gerekmektedir. Karpuz çekirdeğinin sağlığınıza hiç bilmediğiniz faydaları bulunmaktadır. Sizlere bu yazımızda karpuz çekirdeği ve faydalarından bahsedeceğiz.

Karpuz Çekirdeği Faydaları
  • Karpuz çekirdeği içerisinde bulunan ''cucurbocitrin'' adlı madde kan basıncını düşürmeye fayda sağlamaktadır.
  • Karpuzun çekirdeği kalbi korumaya yaramaktadır.
  • Karpuz çekirdeğinde bulunan madde böbrek fonksiyonlarını düzenlemektedir.
  • Karpuz çekirdeği yüksek tansiyona karşı en faydalı maddeleri içerir.
  • Çok önemli bir idrar söktürücüdür.
  • Bağırsak kanserini önlemede de önemli rol oynamaktadır.
  • İdrarı ve idrar yollarını temizlemeye yarar.
  • Bağırsakları çalıştırmaya yarar.

Serinletici bir etkisi bulunan karpuz meyvesi kadar çekirdeğinin de vücuda birçok faydası vardır. Karpuz yerken özellikle çekirdeği ile birlikte tüketmek ve çekirdeğini de kırarak yemek kanserden tutun kalp sağlığına kadar çok önemli rahatsızlıklara fayda sağlamaktadır. Karpuz çekirdeğini bütün halinde tüketmemeye özen göstermelisiniz. Eğer çekirdeğinden faydalanmak istiyorsanız mutlaka ezerek tüketmeniz gerekmektedir. Bunun nedeni ise karpuz çekirdeği bütün olarak tüketildiğinde apandist organında tıkanmaya ve iltihaplanmaya neden olabilmesidir. Karpuz çekirdeklerinden faydalanmak için uygulayabileceğiniz en kolay yol karpuz çekirdeklerinin kurutularak ezilmesidir Ayrıca karpuz çekirdeği domates de bol miktarda bulunan likopen adlı antioksidan açısından da oldukça zengindir.

Bu da karpuz çekirdeğinin kalbi korumasında ve kansere karşı da çok önemli bir koruyucu olmasında fayda sağlamaktadır. Karpuz çekirdeği ilerleyen yaşlarda tüketildiğinde görmek bozukluklarına karşı da faydalı olmaktadır. Karpuz çekirdeğinin faydalarını artırmak amacıyla yeşil çay ile birlikte de tüketilmesi önerilir. Karpuz çekirdeği özellikle karpuz ile birlikte tüketildiğinde yağ yakma ve obezite hastaları için de diyet listelerinde yer alabilecek en faydalı meyvedir. Fakat sizlere önerimiz her şeyde olduğu gibi karpuz tüketiminde de aşırıya kaçmamaktır. Çünkü aşırı şekilde tüketilen karpuz kabızlığa neden olmaktadır. Bir karpuzun bir dilimi yani bir porsiyonluk kısmını tüketmek gayet yeterli ve faydalı olmaktadır. Yaz aylarında marketlerde, pazarlarda ve evinizin önünden geçen seyyar satıcıda bile kolayca bulabileceğiniz bu faydalı meyveyi mutlaka tüketmeli, faydalarını da görmek için çekirdeği ile birlikte yemeyi tercih etmelisiniz. Ayrıca karpuz ve karpuz çekirdeği birçok hastalığın da oluşmasını önlemektedir.

Yorumlar