Kansere karşı koruyan 7 besin

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan Globocan verilerine göre her yıl ülkemizde 175 bin kişiye kanser teşhisi konuyor.

Google Haberlere Abone ol
Kansere karşı koruyan 7 besin

Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Murat Gültekin, hastalığın Türkiye dahil olmak üzere dünya genelinde ciddi bir sağlık sorunu olduğunu belirtti.

IARC tarafından yayınlanan Globocan verileri ile Türkiye istatistiklerini karşılaştıran Gültekin, "AB ülkelerinde bir yıl içinde her yüz bin erkekten 314'üne ve her yüz bin kadından 243'üne, ABD'de her yüz bin erkekten 342'sine ve her yüz bin kadından 297'sine kanser teşhisi konulurken, bu oran Türkiye'de, her yüz bin erkekten 250'sine ve her yüz bin kadından 171'ine kanser tanısı konulduğu şeklindedir" diye konuştu.

Milyonlarca insanın karşı karşıya kaldığı kanser hastalığından korunmak için yapılacak birçok şey var.
 
Bunların başında da doğal kanser önleyici besinlerin gücünden yararlanmak geliyor. Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci kanserden koruyan ve yaşam kalitesini arttıran besinleri sıraladı.

Üzüm sağlıklı hücreleri korur

Kanser hücrelerinin toksik etkisini bloke ederek büyümelerini engelleyen üzüm, sağlıklı hücrelerin de korunmasına yardımcı olmaktadır. Birçok çalışma ile üzüm çekirdeğinin çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Üzüm, deri ve meme kanseri riskini azaltmada da faydalı olabilmektedir.

Çiğ brokolinin tadı acı olsa da koruyucu

Brokoli çiğ yendiğinde acı bir tat verse de bu acı tadın kansere karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Kolon ve prostat kanseri riskini azaltma ve kanserden korunma konusunda etkilidir.,

Omega 3 içeren ceviz ve balık

Somon, uskumru, sardalya gibi balıklar ve cevizde bulunan omega 3, göz ve beyin hücrelerinin korunmasında etkili olan bir besindir. Birçok çalışma meme, prostat ve bağırsak kanserlerinde koruyucu etki gösterdiğini kanıtlamaktadır.

Soğan ve sarımsağın mucizevi etkisi

Soğan, içeriğinde bulunan “organosülfür” ile birçok kanser türüne karşı koruyucu etki göstermektedir. Soğan kadar sarmısak da etkili olan bir diğer besindir. İçerdiği vitaminler sayesinde deri, kolon, akciğer kanseri ve lösemiye karşı koruyucu etki gösterir.

Günde 2 mandalina

C vitamini içeriği yüksek olan mandalina antioksidan etkisi ile kansere karşı koruyucu bir besindir. Günde 2 tane tüketilen mandalinanın kanseri önleyici etkileri olduğu bilinmektedir.

Limon doğallığı

Kabuğu ince soyulup tüketildiğinde yüksek antioksidan içeren limon, kansere karşı koruyucu etkisi olan besinlerdendir. Özellikle karaciğer, akciğer, mide ve deri kanserinde koruyucu etki gösterirken meme ve pankreas kanserleri tedavi süreçlerinde beslenme planında yer almalı.

Brüksel lahanası kolon kanseri için etkili

Yüksek lif içeren brüksel lahanası; başta kolon kanseri olmak üzere karaciğer ve akciğer kanseri gibi pek çok kanser türüne karşı koruyucu rol oynamaktadır. Doku kültürlerinde tümör büyümesini önlemesi yönünde de olumlu etkileri olduğunu gösteren araştırmalar 
mevcuttur.

Yorumlar