Kan Uyuşmazlığı Nedir

Kan uyuşmazlığı nedir sorusuna cevap arıyorsanız, yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Google Haberlere Abone ol
Kan Uyuşmazlığı Nedir

Kan uyuşmazlığı nedir sorusuna cevap arıyorsanız, yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Anne adayının RH (- ) kan grubuna sahip olduğu durumlarda, baba adayı RH (+) kan grubuna sahip ise, alerjik bir reaksiyon ortaya çıkacaktır. Bu reaksiyona kan uyuşmazlığı adı verilmektedir. Sadece gebelikte değil, kan nakilleri sırasında yapılacak RH (-) ve RH (+) kan grubu teması bu sorunu gündeme getirecektir. 

Gebelikte annenin RH (-), babanın RH (+)  olduğunu düşündüğümüzde, bebeğin kan grubu RH (+) olursa, anne ile bebek arasında bulunan kan bağı sayesinde, alyuvar alışverişinde annenin kanında antikorlar oluşacaktır. Antikorların göbek kordonu ile bebeğe geçmesi oldukça kolay olacağı için, bebeğin kanındaki alyuvarlar parçalanacaktır. Bebeğin yaşadığı hızlı alyuvar yıkımı, bebekte aşırı kansızlık, vücutta su birikimi ve kalp yetmezliği sorunlarına sebep olacaktır. Doğum sırasında eklenecek sarılık hastalığı da, sizlere bu sorunun mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini anlatacaktır. Anne adayının yaşadığı ilk gebeliklerde, vücudun bu olaya yabancı olması sebebiyle sorun yaşamadan bebeğin doğumu gerçekleşebilir. Ancak bundan sonra meydana gelecek hamileliklerde, durum daha farklı olacaktır. Vücut bu olaya hazır olduğu için, hemen savunmaya geçecektir. Bebeği yabancı bir madde olarak algılayacak olan vücut mekanizması, antikor üretimini hızlandıracaktır. Çiftlerin evlenmesine engel teşkil etmeyecek olan, sadece gebeliklerde önlem alınması gereken bir durum söz konusudur.

Kan uyuşmazlığı tedavi edilmediğinde yaşanacak sorunlar nelerdir?

Anne ve bebek açısından oldukça risk teşkil eden bu sorun, tedavi edilmediğinde kalıcı sakatlıklara ve ölümlere kadar gidebilir. Eritroblastosis denilen sakatlıklar ömür boyu sürecek bir rahatsızlık olacaktır. Bilirubin üretiminin artması bebeğin beyin hücrelerine zarar verecektir.

Kan uyuşmazlığı hastalığının tedavisi nasıl yapılır?

Tedavide amaçlanan RH (-) kan grubuna sahip olan annenin, RH (+) kan grubuna karşı antikor üretmesini engellemek olacaktır. Bu sebeple kendi kan grubu RH (-) olup ta, eşi RH (+) kan grubuna sahip olan anne adayına gebeliğinin 28. haftası içerisinde anti-D iğnesi yapılmalıdır. Bebeğin kordonundan alınacak kanla, kan grubunun RH (+) olduğu belirlenirse, doğumdan 72 saat içerisinde anti-D iğnesi tekrarlanmalıdır. Kan grupları RH (-) olan bayanların dış gebelik düşük ve kürtaj gibi müdahalelerden sonra da bu iğneyi olmaları gereklidir. Gebelik sırasında yapılacak tanısal girişimler sonrasında da bu iğnenin yapılması, sağlıklı bir gebeliği devam ettirecektir. Anti-D iğnesinin içeriğinde RH (+) antijen taşıyan hücreler bulunmaktadır. Bu iğne kalçadan yapılarak, anne kanındaki bebekten geçen RH (+) antijen hücrelerini yok etmektedir. Aşının iki doz olarak yapılması, rahatsızlığın yaşanmasını binde 1 oranına indirecektir.

Kan uyuşmazlığı testi (indirekt coombs) nedir?

ICT testi, kan uyuşmazlığı olan anneden alınacak kanla yapılır. Buradaki amaç anne ve bebek arasındaki etkileşimleri ortaya çıkarmaktır. Kan uyuşmazlığının varlığı ise, kan gruplarının tespiti ile yapılacaktır. Kan grubu RH (-) olan kadınlarda, eşleri RH (+) ise, mutlaka yapılması gereken bir testtir. Gebeliğin ilk muayenesinde başlanacak olan testlere, 20. haftadan itibaren ayda bir kere olmak üzere devam edilir. Testin negatif çıkması bebeğin zarar görmediğini gösterecektir.

Yorumlar