Kalp Yetmezliği Belirtileri

Kalp yetmezliği, vücudun enerji ve oksijen ihtiyacını karşılama görevi gören kalbin, kan pompalama görevini yerine getiremeyecek duruma gelmesine denilmektedir.

Google Haberlere Abone ol
Kalp Yetmezliği Belirtileri

Kalp yetmezliği, vücudun enerji ve oksijen ihtiyacını karşılama görevi gören kalbin, kan pompalama görevini yerine getiremeyecek duruma gelmesine denilmektedir. Kalp yetmezliği ihmale gelmeyecek ve en kısa zamanda tedavisi edilmesi gereken çok önemli bir rahatsızlıktır. Kalbin vücudun ihtiyacı olan kan miktarını karşılayamaması sonucu kişilerde kalp yetmezliği meydana gelmektedir. Kalp yetmezliği bulunan hastalarda dokulara yeterli miktarda kan ulaştırılamaması sonucunda kişinin kalp kasları zayıflamaya başlamakta, böbrek su ve tuz tutma oranını artırmaya başlamaktadır. 

 Kalp Yetmezliğinin Belirtileri
  • Göğüste hissedilen ani ağrılar,
  • Hastada nefes almada yaşanan zorluk ( nefes darlığı ),
  • Hastada halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, bulantı ve konsantrasyon güçlüğü gibi belirtiler,
  • Ayak bölgesinde ve bacaklarda şişlikler meydana gelmesi,
  • Sık sık idrara çıkma eğiliminin artması,
  • Öksürük, morarma ve hastanın baş, ense bölümünde meydana gelen ağrılar,
  • Bazı hastalarda görülen bayılma nöbetleri de kalp yetmezliğinin belirtileri arasında yer almaktadır.
Kalp yetmezliği 3 şekilde görülmektedir ve belirtiler değişiklik göstermektedir. Sol Kalp Yetmezliği: Bu durumda hastada nefes alma güçlüğü ve öksürük gibi belirtiler görülmektedir. Hasta çoğunlukla geceleri nefes almakta zorluk çeker ve kalp çarpıntısı, bayılma gibi durumlar görülebilir. Bu duruma ''kalp astımı'' adı da verilmektedir. Sağ Kalp Yetmezliği: Bu tür durumlarda hastada bacak ve ayak bileklerinde şişmeler meydana gelmektedir. Hastanın el, ayak ve yüz bölgesinde zaman zaman morarmalar meydana gelmektedir. Bunun nedeni ise genellikle doğuştan meydana gelen bir kalp hastalığı olmasıdır. Konjestif Kalp Yetmezliği: Sağ ve sol kalp yetmezliğinin bir arada oluşması durumunda görülen kalp yetmezliğidir. Bu durumun başlıca nedenleri; bronşit ve akciğer hastalıkları ile romatizma ve tiroid gibi rahatsızlıklar olarak bilinmektedir.  Kalp Yetmezliğinden Korunmanın YollarıSigara ve alkol gibi ürünlerden mutlaka uzak durulmalı, yemeklerde özellikle tuz kullanımı miktarı azaltılmalı, uyku düzenine dikkat edilerek yeterli düzeyde uyku alınmalıdır, düzenli olarak spor yapılmalı ve fazla kilolar verilmeye çalışılmalıdır, çok fazla yorulacak işlerden uzak durulmalı ve dinlenmeye dikkat edilmelidir, en önemlisi ise hayatta en çok dikkat edilmesi gereken şey sinir ve stresten uzak durmaya çalışmaktır. Kalp yetmezliği nedenleri arasında yer alan en önemli etmen sinir ve strestir.

Yorumlar