Kalp Krizi Belirtileri

Kalp krizi belirtileri günümüzde birçok insanın merak ettiği konular içerisinde yer alır. Krizlerin birçoğu kalbe kan ve oksijen taşıyan arterlerin pıhtılar sonucu tıkanmasıyla gerçekleşir.

Google Haberlere Abone ol
Kalp Krizi Belirtileri
Kalp krizi belirtileri günümüzde birçok insanın merak ettiği konular içerisinde yer alır. Krizlerin birçoğu kalbe kan ve oksijen taşıyan arterlerin pıhtılar sonucu tıkanmasıyla gerçekleşir. Daralmış olan arterler de, ateroskleroz sonucu çatlayan plakların pıhtı oluşturmasıyla kriz tetiklenir. Kalbe yeteri kadar oksijen ve kan gitmeyince de, kalp krizi kaçınılmaz olur.  Kalp kaslarının ve hücrelerinin, oksijen ve kandan mahrum kalması demek, kalbin diğer bölümlerine daha fazla iş düşmesi anlamına gelmektedir. Kalp krizi geçiren hastalardaki temel belirtiler şöyle sıralanabilir.
  • Göğüs ve göğüs arkasında hissedilen künt ağrılar,
  • Kollara, ense ve çeneye yayılan ağrılar,
  • Karın veya sırt bölgesindeki ağrılar,
  • Öksürük, bayılma, mide bulantısı, kusma iç sıkıntısı, baş dönmesi gibi belirtiler,
  • Hazımsızlık, 
  • Soğuk terleme, 
  • Tuvalete çıkma ihtiyacı gibi belirtiler kalp krizinin öncüsü olarak dikkate alınmalıdır.
 Bu belirtileri inceleyecek olursak;  göğüs ağrısı kalp krizinde en belirgin özellik olsa da, bazı durumlarda hissedilmeyebilir.  Özellikle diyabet hastaları ve yaşlılar bu konuda risk altındadır. Böyle bir durum sessiz kalp krizinin göstergesidir. Kriz geçiren kişinin belirtileri hissetmemesi, hayatı riske atacağı için, rutin kontrollerin zamanında yapılması önem taşır.  Göğüs ağrısı olarak tanımlanan ağrı, göğüs kemiğinin arka tarafında, göğüsten kollara, ense ve çene bölgesine, buradan da karın veya sırta kadar yayılım gösterebilen bir yapıda olabilir. Böyle bir ağrı dinlenme veya nitrogliserinle geçmeyerek, yirmi dakikadan fazla sürüyorsa, kriz için tehlike sinyalleri çalıyor demektir. Hissedilen ağrı künt özellikli, şiddetli ve keskin olabileceği gibi belirsiz özellikte de olabilir. Göğüste baskı yapan, sıkıştıran ve ağırlık hissi oluşturan ağrı, hastaların tabiriyle göğsünüze bir fil oturmuş imajını verebilir.  Ağrı esnasında hissedilen hazımsızlık, soğuk terleme, bulantı ve tuvalete çıkma hissi belirtilere eşlik edebilir. Göğüsteki ağrı bazı durumlarda hiç görülmeyebilir. Fakat öksürük, bayılma, mide bulantısı ve kusma, iç sıkıntısı, baş dönmesi gibi belirtilerinde kalp krizi açısından dikkate alınmasında fayda vardır. Erkeklerde sadece göğüs ağrısı olabileceği gibi, kadınlarda göğüs ağrısına diğer belirtilerde eşlik etmektedir. Kadınların özellikle menopoz sonrası, kalp krizi açısından kontrollerini ihmal etmemeleri gerekir. Bu dönemde daha fazla risk taşıdıkları, araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu gibi belirtilerin yaşanması durumunda, kalp krizi açısından risk faktörlerini taşıyorsanız mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Diyabet hastaları, ailesinde kalp hastalığı hikâyesi olanlar, sigara kullananlar risk altında kabul edildiği için, mutlaka kontrollerini yaptırmalıdır.  Kendinizi kötü hissediyor ve yalnızsanız 112 acil servisten yardım alınız. Yapılacak EKG ve kan testleri sonucunda kesin teşhis konacaktır.  Kalp krizi belirtileri, kişiden kişiye değişiklik gösteren şekillerde olabilir. Böylesine acil bir durumda kalanların, kontrol altında bulunmaları son derece önemlidir. Erken tanı konması, kalp kaslarındaki hasarı azaltacağından, hayat kalitesi açısından önem taşımaktadır. Kriz geçiren hastaların, tam teşekküllü bir hastaneye ulaştırılmasının geciktirilmemesi gerekir. Çünkü tıkanan damarın bir an önce açılması gerekmektedir. 

Yorumlar