Kalp Çarpıntısı Nedenleri

Kalp çarpıntısı kişinin kalp atışının normalden daha hızlı ve daha sert bir şekilde attığını kendisinin hissetmesi durumudur.

Google Haberlere Abone ol
Kalp Çarpıntısı Nedenleri

Kalp çarpıntısı kişinin kalp atışının normalden daha hızlı ve daha sert bir şekilde attığını kendisinin hissetmesi durumudur. Kalp ritminin kişiyi rahatsız edecek derecede hızlı atması ve bu durumun sık sık yaşanır hale gelmesi kalp çarpıntısı olarak bilinmektedir. Kalp çarpıntısı bir rahatsızlık olarak görülmez, fakat kalp çarpıntısının nedeni bir hastalığa bağlı olabilmektedir ve bu durumda önemli nedenler ortaya çıkabilir. Kalp çarpıntısı herhangi bir spor, egzersiz hareketleri sonrasında ya da ani hareketlerde ve korkma gibi durumlarda yüksek derecede hissedilebilir. Fakat dinlenirken ya da ufak hareketler esnasında da kalp çarpıntısı hissediliyorsa mutlaka bir hekim kontrolünden geçmek gerekmektedir. Günümüzde sıklıkla kalp çarpıntısı yaşayan insanlarda ölümlere sebep olabilecek rahatsızlıkların görülmesi, bu durumun daha da ciddi bir boyutlarda olduğunu göstermektedir. 


Kalp Çarpıntısı Nedenleri 
  • Psikolojik  Nedenler: Aşırı stres, depresyon, korku, endişeli durumlar ve panik atak gibi rahatsızlıklar kalp çarpıntısına neden olan psikolojik nedenler arasında yer almaktadır. Sinirsel durumlar sonucunda meydana gelen kalp çarpıntısı sırasında kişi fenalık geçirdiğini düşünerek endişeye kapılabilir ve derin derin nefes alma durumu meydana gelir. Böylesi bir durumda bu hal kişinin tüm gününü etkilemektedir, kişinin beyni fiziksel stres ile psikolojik stresi ayırt edemediği için sorun doğal olarak kalbe yansır. Sonuç olarak beyin kalbin atım hızını hızlandırır. Bu nedenle de herhangi bir iş yaparken kişide kalp çarpıntısı durumu ortaya çıkar. Birçok panik atak hastasında da ani korkular ve kaygılar nedeniyle kalp çarpıntısı durumu meydana gelmektedir. 
  • Kalp Ritmi Bozukluğuna Bağlı Nedenler: Kalp ritmi bozukluğunun tıp dilinde kullanılan ismi ''ARİTMİ'' dir. Bazı kalp çarpıntısı yaşanan durumların ardında kalp ritmi bozukluğuna bağlı olarak meydana gelen çarpıntılar oluşmaktadır. Kalp atışlarının düzenli olması durumunda atım sayısı dakikada 50 yada 100 olabilmektedir. Fakat kalp ritmi bozukluğu görülen durumlarda kalp atım hızı bu rakamlardan daha hızlı ya da daha düşük bir şekilde seyir edebilmektedir. Kalp ritmi bozukluğunda yer alan nedenlerin başında kalp ve damar hastalıkları yer alır. Fakat stres, sigara ve anemi gibi nedenler de bu rahatsızlığa yol açabilmektedir.
  • Fiziksel Aktivitelerden Kaynaklanan Nedenler: Aşırı derece yorucu hareketler yapmak ve yüksek enerji harcamaya neden olan işler yapmak kişilerde meydana gelen kalp çarpıntısı nedenleri arasındadır. Bizim ülkemizde insanlarımız merdiven çıkmayı tercih etmezler, genellikle asansör kullanarak ulaşım sağlarlar. Ayrıca yürümeyi de tercih etmeyen bir ülke insanına sahibiz. Bu gibi durumlar nedeniyle insanlarımız bir kaç adım merdiven çıktıklarında ya da yokuş çıktıklarında ani bir şekilde kalp çarpıntısı ile karşı karşıya kalırlar. Ayrıca ağır hareketler ve ağır spor hareketleri de kalp çarpıntısı nedenleri arasında yer almaktadır.
  • İlaç Kullanımına Bağlı Nedenler: Tiroid, astım, hipertansiyon, grip ve depresyon gibi rahatsızlıklara bağlı olarak kullanılan bazı ilaçlar kalp çarpıntısına neden olan etmenler arasında yer alır. 
  • Kafein ve Nikotin İçeren Maddeler: Özellikle kafein,nikotin, alkol ve kokain gibi zararlı maddeler kalp çarpıntısına neden olan önemli faktörlerdir. Çok fazla çay ve kahve içme alışkanlığı bulunan kişiler bunun kendilerine zararlı olduğunu bilirler. Bu tür içecek tüketiminde dikkat edilmesi gereken önemli bir diğer nokta ise alkol tüketimi esnasında enerji içeceğini birlikte kullanmamaktır. 
  • Kansızlık Nedeni: Kansızlık bulunan kişilerde kırmızı kan hücreleri sağlıklı çalışamaz ve yeterli miktarda oksijen taşınamaz. Bu nedenle kalp dokulara kırmızı kan hücreleri taşımak amacıyla daha hızlı çalışmaya başlar. Bu baskının oluşması ise kişide kalp çarpıntısına neden olmaktadır. 
  • Hamilelik: Bayanlarda özellikle hamilelik döneminde görülen kalp çarpıntıları doğumdan sonra sona ermektedir. Bayanlarda görülen çarpıntılar sadece hamilelikte değil, menopoz ve regl dönemlerinde de kalp çarpıntıları sık derecede görülebilir. Bunun sebebi ise bayanların o dönemlerde aşırı stres ve sinir gibi durumlarda olmasıdır.
Yukarıda belirtilen kalp çarpıntısı nedenleri dışında kalp kapağı hastalıkları, kalp kasında meydana gelen hastalıklar ve kalp krizi nedeniyle de kalp çarpıntısı meydana gelebilmektedir. Bu gibi durumlarda kişide nefes darlığı, göğüs bölgesinde ağrı ve bayılma gibi belirtiler görülebilmektedir. Kalp çarpıntısı her ne sebeple olursa olsun dikkate alınmalı ve bu durum sıkça yaşanmaya başlıyorsa acilen doktora görünmek gereklidir. 

 

Yorumlar