Kalp Çarpıntısı

Kalp çarpıntısı; kalbin dakika içindeki standart ritmini veya standart şiddetini kaybedip normalden fazla atması olayıdır.

Google Haberlere Abone ol
Kalp Çarpıntısı

Kalp çarpıntısı; kalbin dakika içindeki standart ritmini veya standart şiddetini kaybedip normalden fazla atması olayıdır. Ritm bozukluğu veya aritmi olarak adlandırılan kalbin düzensiz ritmelerle atması durumu kalp çarpıntısıyla aynı şey değildir. Ama genelde kalp çarpıntısına sebep olurlar. Normal bir insanın kalbi günde ortalama 100.000 kez atar fakat çoğumuz bunu hissetmeyiz bile. Bu ritmin çok küçük bir kısmını bile rahatsız edici şekilde hissetmek kalp çarpıntısı olarak kabul edilebilir.

 Kalp çarpıntısı tek başına ciddi bir hastalığın belirtisi değildir. Önemsiz bir sebepten de kaynaklanıyor olabilir. Fakat sık sık; kitap okumak, televizyon izlemek, istirahat etmek gibi vücudu yormayacak işler yaparken bile kalp çarpıntısı yaşayan kişinin bu durumu takibe alması gerekir. Kalp çarpıntısı yanında göğüs sıkışması, göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi durumlarla kendini gösteriyorsa, hatta bayılmayla sonuçlanıyorsa bu bazı ciddi tehlikelerin habercisi olabilir. Bu durumla karşı karşıya kalan bir kişinin derhal kardiyoloğa gözükmesi gerekir. Dikkat edilmesi gereken bir husus daha vardır. Sorun oluşturacak düzeydeki bir kalp çarpıntısı kalple alakalı olmayabilir. Tiroit beziyle ilgili hastalıklara, anemi(kansızlık) veya çeşitli ateşli hastalığa yakalanmış kişiler de kalp çarpıntısına maruz kalabilir. Bununla beraber kalp çarpıntısı adı geçen hastalıklara karşı kullanılan ilaçların bir yan etkisi de olabilir. Bu sebepten kaynaklanan bir kalp çarpıntısı tabi ki geçici bir durumdur.  Kalp çarpıntısını tespit etmenin en iyi yolu elektro kardiyogram(EGM) denilen yöntemdir. Ancak çarpıntı kısa sürelerle gerçekleşiyorsa bu yöntem işe yaramayabilir, çünkü kişinin çarpıntılı olduğu anı yakalamak zor olacaktır. Bu durumda Holter EKG denilen ve 24 saat kalp ritmini takip etmeye yarayan cihaz kullanılır ve gün sonunda kişinin genel ritm düzenini elde etmek mümkün olur. KALP ÇARPINTISININ BAŞLICA SEBEPLERİ
  • Aşırı egzersiz
  • Stres, korku
  • Ateşli hastalıklar
  • Alkol, çay, kahve, nescafe gibi uyarıcı maddeleri aşırı kullanmak
  • Tiroid bezinin fazla çalışması
  • Kansızlık
  • Derin nefes alıp verme
  • Kandaki Oksijenin düşmesi
  • Bazı hastalıklara karşı kullanılan ilaçlar
  • Kalp hastalıkları
  • Panik atak
Kalp çarpıntısından korunmak için özel olarak yapılması gereken özel bir şey yoktur. Sağlıklı yaşamak için dikkat edilen temel hususlar uygulanırsa kalp çarpıntısı riski de düşecektir. Bu durumda uyarıcı madde (alkol,kahve,vs) alımı azaltılırsa, düzenli egzersiz yapılırsa, stresten uzak ve sinirlerin kontrol altına alındığı bir yaşam sürülürse, düzenli uyku ve beslenme olursa kalp çarpıntısı riski minimuma inmiş olacaktır.   

Yorumlar