Kabakulak Hastalığı

Kabakulak Hastalığı, Virüslerin tükürük bezlerinde enfeksiyon yapması ve büyümesine neden olmasıyla ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalıktır. Kulağın alt tarafında şişlik oluşturduğu için kabakulak denir.

Google Haberlere Abone ol
Kabakulak Hastalığı

Kabakulak Hastalığı, Virüslerin tükürük bezlerinde enfeksiyon yapması ve büyümesine neden olmasıyla ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalıktır. Kulağın alt tarafında şişlik oluşturduğu için kabakulak denir. Kabakulağa neden olan mikrop kana girer ,yayılır ve diğer organlara da bulaştırır. Beyin zarına geldiğinde menenjite yol açar. Böbrekte, pankreasta ve sinirlerde iltihap oluşturabilir. Erkek ve kadınlarda yumurta iltihabı sonucu kısırlığa neden olabilir. Kabakulak eğer gebeliğin ilk aylarında ortaya çıkarsa anne adayı düşük yapabilir. Gözyaşlarında ki bezlerin şişmesi sonucu görme bozuklukları ortaya çıkarabilir. Çocukluk çağında görülür, fakat kabakulak hastalığını geçirmeyenler yetişkin yaşlarda da görülebilir. Kabakulak özellikle kış ve bahar aylarında görülür. Kabakulak hastası kişilerin hapşırması, öksürmesi yada bir başkasını öpmesi sonucu virüslerin dağılmasıyla ortaya çıkar. Kabakulak rahatsızlığı bir daha tekrar etmez.

 Kabakulak Hastalığının Belirtileri
  • Çenenin arka alt tarafında şişlik oluşması 
  • Boğaz da şiddetli bir ağrı hissedilmesi
  • Hafif ateş ve baş ağrısı
  • Karın ağrısı
  • Bulantı ve kusma
  • Virüs vücuda girdikten 3 hafta sonra ortaya çıkar.
  • Kulakta kaşıntı ve ağrı
  • İştah kaybı
  • Halsizlik ve yorgunluk
 Kabakulak Tanısı Hasta kabakulak belirtilerinin kendinde olduğunu düşündüğünde vakit kaybetmeden hastaneye gitmelidir. Doktor fiziki muayenesini yaptıktan sonra tanı koyar. Kan tahlili sonucunda kandaki antikor seviyesine bakılır. Tükürük bezlerinin şişmesi de kabakulak olduğunu gösterir. Kabakulak Tedavisi Kabakulak tedavisi evde görülür ve hasta 2 hafta sonra iyileşmeye başlar. Doktorun verdiği ilaçlar kabakulak hastalığının belirtilerini ortadan kaldırmaya yöneliktir. Baş ağrısı için ağrı kesici, ateşi düşürmek için ise ateş düşürücü kullanılır. Hasta bu dönemde yumuşak gıdalarla beslenmelidir ki ağrısını azaltsın. Bol miktarda su içmeli ve C vitamini tüketmelidir.  Hastanın kullandığı tabak, bardak, çatal ve kaşık, havlu, battaniye, nevresim takımı ve iç çamaşırları evdeki diğer bireylerin kullanmaması gerekir. Bulaşıcı özelliği olduğundan hasta başka bir odada yatmalıdır ve kabakulak rahatsızlığı geçirmemiş kişilerle temas kurmamalıdır. Özellikle çocuklar okula, sokağa ve kalabalık alanlara gönderilmemelidir.Kabakulak rahatsızlığından korunmak için MMR aşısı yaptırabilirsiniz.  Aşının zararı yoktur fakat bir doktora başvurmakta fayda vardır. Çocuklarda 1-1.5 yaş arası ve 4-5 yaş arası iki kez aşı yaptırılmalıdır. Bu aşılar %95 oranında etkilidir. Hamile olan bayanların bu aşıyı yaptırmaları tehlikeli ve yasaktır. Aşı yaptıran bireyin ilk 4 ay boyunca hamile kalmaması gerekir. 

 

Yorumlar