K Vitamini

K vitamini, lipofik ve hidrofobik vitaminler grubuna verilen isimdir. K vitaminini 1920 yılında Danimarkalı bilim adamı Henrik Dam’ın kolestrol ile ilgili araştırmaları sonucunda keşfedilmiştir.

Google Haberlere Abone ol
K Vitamini

K vitamini, lipofik ve hidrofobik vitaminler grubuna verilen isimdir. K vitaminini 1920 yılında Danimarkalı bilim adamı Henrik Dam’ın kolestrol ile ilgili araştırmaları sonucunda keşfedilmiştir. Kan pıhtılaşması ile de ilişkili olduğu için koagülasyon vitamini (pıhtılaşma) olarak adlandırılmıştır. K vitamininin K harfi alma sebebi ise vitamin olarak ilk keşfin almanca bir dergide yayınlanması ve bu yanında vitaminin koagulationsvitamin şeklinde yer almasından kaynaklanmaktadır. K vitamini bağırsak emiliminin taşınması ve doku dağılımı ile ilişkili olarak farklılıklar ortaya çıkarmıştır.

K vitamini kanın pıhtılaşmasında görev alır ve vitamin olarak öne çıkar. K vitamininin en önemli görevi kan pıhtılaşmasını sağlamaktır. K vitamini ıspanak, kabak, lahana, karnabahar, marul, yeşil domates, fasulye, bezelye ve yeşil çayda bol miktarda bulunur. K  vitamini yeteri kadar alınmazsa vücuttaki kanın pıhtılaşma oranı azalır. K vitamini eksikliği idrar yollarında enfeksiyona, diş etlerinde kanamaya sebep olur. Aynı zaman da basur, burun kanaması ve adet dönemlerde çok kanın gelmesine de sebep olur. Yeni doğan bebeklerde k vitamini eksikliği olduğu için  doğumdan hemen sonra K vitamini iğnesi yapılır.

K vitamini eğer fazla alınırsa kanın daha çok pıhtılaşmasını ve damar tıkanıklığına yol açar. Aynı zaman da terleme ve göğüs sıkışmasına da sebep olur. Yetişkin insanlarda günlük K vitamini ihtiyacı 80-150 mg dır. Uzmanlar özellikle yeni doğan bebeklerde ve çocuğun gelişimin de K vitamininin oldukça önemli olduğunu ve ihmal edilmemesi gerektiği söylüyorlar. Çocuklarda ve yeni doğan hastalarda k vitamini eksikliği bir çok kalıcı rahatsızlığa yol açabilmektedir. Bunun için K vitaminli besinleri tüketmek gerekir. K vitaminini aşırı derece tüketmeyin. Gerektiği kadar  K vitaminli yiyecekleri yiyin.

K vitamini hangi besinlerde bulunur

K vitamini fesleğenin içerisinde yaklaşık olarak  77.2 mcg bulunur ve yenildiğin de  bütün gün K vitamini ihtiyacınızı karşılar

K vitamini  ada çayının içinde bulunur yaklaşık olarak %45 oranında günlük K vitamini ihtiyacınızı karşılar. Ayrıca içerisin de bulunan magnezyum, bakır ve  C vitamini olduğu için tüketilmesi çok yararlıdır.

K vitamini kekik içeresin de bulunur ve yaklaşık olarak %20 oranında günlük K vitamini ihtiyacınız karşılar.

K vitamini soğanın içerisinde bulunur ve günlük alacağınız K vitamininin 2.5 katını karşılar

K vitamini brokoli içerisin de bulunur ve yaklaşık olarak günlük K vitamininin %65 karşılar

K vitamini bulunan diğer besinler

Maydanoz, marul, lahana

Köri, paprika, pul biber

Havuç, kereviz, soya fasulyesi

Kuru karanfil, böğürtlen, incir

Armut, ahududu, kaju

Yorumlar