İncirin faydaları

İncir içerdiği yüksek protein değeri, vitamin ve mineraller sayesinde hücreleri yeniler.

Google Haberlere Abone ol
İncirin faydaları

İncir, hem kuru hem de taze olarak tüketilebilen ve dutgiller familyasında yer alan bir meyvedir. Dünyada en çok ülkemizde yetiştirilen bu meyve,günlük kalsiyumun ihtiyacının  %17 sini demir ve magnezyumun %30 unu,fosforun %20 sini,B1  vitamininin %5 i veB2 vitamininin %4 ünü karşılar.

Sindirimi kolaylaştıran incirin ,bedeni bakterilere karşı koruyan etkileri olduğu kanıtlanmıştır. İçerdiği kalsiyum diğer besinlere oranla daha kolay sindirilir. İçerdiği beznazdehit adı verilen madde kanserli hücrelerin büyümesini önleyerek kansere karşı etkilidir.

Vücuda kuvvet ve enerji veren incir bedensel ve zihinsel yorgunluğa iyi gelir.

Bahar yorgunluğunun nüksettiği bugünlerde incir tüketmenin faydaları saymakla bitmiyor. Halsizlik ve uykusuzluk üzerinde etkisi olan incirin boğaz ağrısı ve öksürüğe de iyi geldiği uzmanlarca belirtilmiştir.

İncir, yüksek oranda posa içeren bir meyvedir. Hem çözünebilen hem de çözünemeyen posayı bir arada bulundurur. Yüksek lif oranı sayesinde kabızlığı önler. Bu nedenle zayıflama diyetlerinin de vazgeçilmez unsurlarından biridir. 

Aynı zamanda hastalıklardaki kilo kayıplarının, iyileşme dönemlerinde telafi edilmesine destek olabilir. İncir, B1, B2 vitaminleri ile folik asit kaynağı olarak da zengin bir kaynaktır. B vitaminleri karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmalarında yardımcı etken olarak görev alırlar. Bu nedenle metabolizmanın sağlıklı işleyebilmesi için B vitamini çeşitlerinden yeterli oranda alınmalıdır.

Tüm bunların yanı sıra incirde, diğer meyveler gibi karbonhidrat ve şeker oranı da yüksektir. Bu nedenle diyabetli bireylerin tüketimlerinde dikkatli olmaları gerekmektedir. Tabii yine fazla tüketiminde bağırsak hareketlerinin artacağı da unutulmamalıdır.

Yorumlar