Hepatit C nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?

Hepatit C virüs yoluyla bulaşan bir hastalık türüdür. Kan yoluyla bulaşan Hepatit C tedavisi mümkün olan bir tür hastalıktır.

Google Haberlere Abone ol
Hepatit C nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?

Hepatit C genellikle insanlar arasında kan yoluyla bulaşan bir tür hastalıktır. Hepatit C virüslerle bulaşan hepatitler arasında kan yolu ile en sık bulaşan tiptir. Virüs genellikle karaciğerde ve kanda bulunur. Asıl bulaşma yolu kandan-kanadır. Mesela, iki kişi aynı iğneyi kullandılarsa bulaşma olur. Bu durumun en yaygın şekli uyuşturucu kullanımıdır. Başka olası bulaşma yolu kan naklidir. Hepatit C Virüsü (HCV) enfeksiyonu sonucunda meydana gelen bir karaciğer hastalığıdır. Bu hastalık bir kaç hafta süren hafif bir formdan hayat boyu sürebilen en ciddi hastalıklara deyin değişik hastalıklara da ehemmiyet vermektedir. Hepatit C adıyla bu virüs, vücuda girmesinin halinde, karaciğer dokusunu oluşturan hücreler yıpranmaya başlar, bu virüsün oluşturduğu etkisi ile bozulmaya başlamıştır. Ayrıca; Akut enfeksiyonu denilen virüs 2 hafta ila 5 ay aralığında bir belirti vermeyip vücutta barınabilir. Bu esnada birkaç hafta sonra da sarılık görülebilir. Özelliklede vücudun doğru ve yeterli beslenmesi ile güç toplanması ve karaciğerdeki tahribatın bir an önce durdurulması gerekir. Bu yapıldığı takdirde karaciğerdeki hücreler tahrip olan karaciğer dokusu kendisini iyileştirebilir ve hastalıkta daha kötü sonuçlara meydan vermeksizin ortadan kalkar.

hepatit nedir, belirtileri nelerdir

Hepatit C Nasıl Bulaşır?

HCV genelde enfekte kişinin kanının kişinin vücuduna girmesi ile bulaşır. HCV şu yollarla bulaşabilir;

Damar içi uyuşturucu kullanıcılarının iğne vb, ekipmanları ortak kullanmaları ile,

Sağlık çalışanlarının iğne batması kazaları ile,

Hepatit C taşıyan anneden doğan bebeğe bulaşabilir,

Daha az sıklıkla ortak diş fırçası yada jilet vb, aletlerin ortak kullanımı ile,

Hepatit C Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Hepatit C belirtileri hafif olarak algılanabilir veya farkında olmadan geçebilir. Genel olarak küçük çocuklarda belirtisiz seyreder. Fakat daha büyük çocuklarda yetişkinlerde bazı belirtiler görülmektedir. Belirtiler şöyledir;

Halsizlik ve kaslarda zayıflık hissi

Baş ağrısı

Karın ağrısı (bu ağrının karaciğer bölgesinin hemen üzerindeki bölgededir)

Mide bulantısı

Koyu renkte idrar

Kilo kaybı

Yağlı yiyeceklerden tiksinme

Nadiren sarılık

Eklem ağrıları

Hepatit C Tedavisi

Hepatit C tedavisinde amaç öncelikle Karaciğer hasarını ve siroz gelişimini önlemek ve virüsü ortadan kaldırmak olacaktır. Tedavide kullanılan en yaygın yöntem iğne ve hap kullanımının birlikte yapılması olacaktır. Hepatit C'nin aşısı yoktur. Hastaların düzenli ve dengeli beslenmeye önem vermeleri gerekir. Şayet siroz gelişimi varsa doktorun vereceği diyete uyum sağlamaları gerekir. Karaciğer hasarını ve siroz gelişimini engellemek; Virüsü ortadan kaldırmak Vücudun hepatit B virüsüne karşı savaşta Hepatit C virüsüne olduğundan daha başarı sağlamıştır. Bu nedenle, hepatit C virüsüne karşı savaşta daha çok yardıma ihtiyacı vardır. Aynı hepatit B'de olduğu gibi doktorunuz virüsün karaciğerinize verdiği hasarın derecesini önceden bilmek isteyecektir. İnterferon haftada üç gün ancak çoğu zaman daha uzun süreli verilmektedir. Tedavide sonucun 1 hafta 2 yıl sürebilir.

İnterferon ve Ribavirin İlaçları

İnterferon, vücudun grip ve viral enfeksiyonlara karşı kendini korumak için ürettiği protein yapıda bir üründür. Tedavisi yapılan hastalarda %50-80'i iyileşme görülmüştür. Siroz veya karaciğer kanserinde baş gösteren hastaların, karaciğer nakline ihtiyacı olabilir ancak virüs, genelde nakil sonrasında tekraren baş gösterebilir. Hepatit C için herhangi bir aşısı olmamaktadır.

Kaynak: Son Haberler

Yorumlar