Hepatit C Nasıl Bulaşır

Hepatit C Nasıl Bulaşır, Hepatit C, karaciğeri etkileyen bulaşıcı ve ciddi bir hastalıktır. Bu virüs genellikle karaciğerde ve kanda bulunur. Esas bulaşma yolu kandan kanadır.

Google Haberlere Abone ol
Hepatit C Nasıl Bulaşır

Hepatit C Nasıl Bulaşır, Hepatit C, karaciğeri etkileyen bulaşıcı ve ciddi bir hastalıktır. Bu virüs genellikle karaciğerde ve kanda bulunur. Esas bulaşma yolu kandan kanadır. Sanılanın aksine cinsel yolla bulaşmamakta, bulaşma daha ziyade iğne yolu ve ilaç tedavisi görenlerde veya kan nakilleri esnasında iğne hijyenine önem verilmemesi sonucunda olmaktadır. Hepatit C adı verilen virüs'ün vücuda girmesini takiben, karaciğer dokusunu oluşturan hücreler yıpranmaya, bu virüsün etkisi ile bozulmaya başlarlar. Teşhisin zaman kaybedilmeden yapılması ve gerekli önlemlerin alınması gerekir. Özellikle de vücudun doğru ve yeterli beslenmesi ile güç toplaması ve karaciğerdeki tahribatın bir an önce durdurulması gerekir. Bu yapıldığı takdirde karaciğerdeki hücreler yani tahrip olan karaciğer dokusu kendisini iyileştirebilir ve hastalıkta daha kötü sonuçlara meydan vermeksizin ortadan kalkar. Yani Hepatit C, uygun tedavi ve bakımın yapılması ile iyileştirilebilen ve karaciğerin tekrar eski sağlıklı haline döndüğü bir hastalıktır.

Hepatit C Belirtileri;

Hepatit C'li hastaların büyük bir kısmında virüsün alınmasından sonra ve hastalığın erken dönemlerinde hastalığa ait belirtiler bulunmaz. Bir kişi Hepatit C virüsü taşıyıcı ise, kişi başta kanında olmak üzere vücut sıvılarında "meni, vajinal sıvı, tükürük" virüsü bulunur. Kan ve organ nakillerinde de bulaşma ihtimali olması, fakat bu nakiller yapılmadan önce gerekli sağlık taramaları yapıldığı için Hepatit C'ye yakalanmış çoğu kişi hatta hepatit C taşıyan kişiler bile genelde bir süre belirti sergilemez. Hastalığın belirtileri arasında, halsizlik, eklem ağrıları, kaslarda güçsüzlük, bulantı ve kusma, koyu renkli idrar, kilo kaybı, yağlı yiyecekleri yememe isteği, azda olsa sarılık olması görülebilir. Küçük yaşlarda ki çocuklarda, belirtilerin görülmesi çok azdır. Yaş olarak büyük olanlarda ise, belirtiler daha yaygındır. Bazı durumlarda hastalarda virüsün vücuda girmesinden 15 gün ila 6 ay arasında farklılık olabilecektir. Bir süre sonra soğuk algınlığına benzer ve 1-2 hafta kadar sürebilen bir tablo oluşur. Bu arada bu hastalıkla karaciğerin hasarı dışında vücutta deri, böbrekler, tükürük bezleri, göz ve bazı romatizmal sorunlara neden olacağını da bilmek gerekmektedir.

Hepatit C Nasıl Bulaşır?

Hepatit C nasıl bulaşır sorusu oldukça önemlidir. Hepatit C'nin kan yolu ile bulaştığını belirtmiştik. Kan ve kan ürünleri ile geçebiliyor. Ancak havadan soluma yoluyla bulaşmaz. Hepatit C, insanlara, özellikle damar içi ilaç kullanımı, steril olmayan tıbbi ekipman ve kan nakilleri aracılığıyla, kandan kana temas yoluyla geçer. Hepatit C ayrıca virüs bulaşmış iğnelerin ortak kullanımı ile de bulaşır. Anneden bebeğe geçiş ve cinsel yolla bulaşma olasılığı düşüktür. Hepatit C'nin cinsel yolla bulaşması hala tartışma konusudur. Sarılmakla, öpüşmekle, aynı bardak yada mutfak malzemesini kullanarak bulaşma olduğu gösterilmemiştir. Peki nasıl bulaşıyor? Mesela ameliyat sırasında Hepatit C virüsü taşıyan birinden kan alındığında Hepatit C virüsü taşıyan biriyle ortak kullanılan traş malzemelerinden, kuaförlerdeki manikür-pedikür aletlerinden bulaşır. Genellikle alet dezenfeksiyonunun iyi yapılmadığı diş tedavileriyle de bulaşır. Çünkü kurumuş kanda virüs uzunca bir müddet canlı kalır. Eğer temizlik iyi yapılmadıysa hepatit bulaşır. Bunun yanında göze sıçrayan kandan, ele batan enjektör ucundan da hepatit bulaşır. Bulaşma konusunda riskli meslek gruplarında, sağlık çalışanları gelir.

Hepatit C Tedavisi;

Hepatit C tedavisi hastalığın derecesine göre belirlenir.

İnterferon "haftada 3 kez enjekte edilir"

Uzun etkili interferon "haftada 1 kez enjekte edilir"

Ribavirin Bu ilaçlar tek yada kombine halde hekim tarafından kullanılır.

Tedavisi Ne Kadar Sürer?

6 ay ila 1 yıl arasında değişir

Genotip 2 ve genotip 3 olanlarda tedavi 6 ay

Genotip 1 olanlarda 1 yıl devam eder

Yorumlar