Hemoroid Ameliyatı

Hemoroid ameliyatı, hemoroidi son aşamaya gelmiş olan hastalara ve tıbbi olarak tedavisi yapılamayan hastalara uygulanan kesin bir çözüm yoludur.

Google Haberlere Abone ol
Hemoroid Ameliyatı

Hemoroid ameliyatı, hemoroidi son aşamaya gelmiş olan hastalara ve tıbbi olarak tedavisi yapılamayan hastalara uygulanan kesin bir çözüm yoludur. Ameliyat yapılarak hemoroidin alınması, aynı bölgede yeniden tekrarını kesin  olarak önleyecektir. Hemoroid ameliyatları iki farklı şekilde yapılabilir.

Hemoroid ameliyatı klasik olarak nasıl yapılır?

Ameliyattan bir gün önce hastaların ishal yapan şurup kullanarak bağırsaklarını boşaltmaları gerekmektedir. Bu işlemin yapılması ameliyatta doktora, ameliyat sonrasında hastaya büyük kolaylık sağlamaktadır. Ameliyata girmeden önce 5-6 saat kadar aç kalmak gerekir. Ameliyat genellikle spinal anestezi yöntemi kullanılarak, yani belden aşağısı iğne ile uyuşturularak yapılır. Ameliyat sonrasında hastaların en fazla ağrı çektiği dönem olan 3-4 saatlik süreç bu şekilde ağrısız atlatılmaktadır. Ameliyat sırasında sarkmış olan hemoroid yapılar kesilir. Bunun sonucunda oluşan açıklıklar yeniden dikilerek, makat bölgesinin bütünlüğü sağlanır. Yapılan işlem bazı durumlarda ligasure adı verilen cihazla yapılabilir. Cihaz kesme işlemini, yakma ve birleştirme işlemini aynı anda yapabilir. Böylece hastalara dikişsiz ve kansız daha iyi bir ameliyata olanağı sunulmuş olur. Bu yöntemde ameliyat sonrası ağrılar ve kanama açısından daha iyi bir olanak hazırlanmış olur. Yapılan ameliyatta hastadan ne kadar doku alınacağına doktor karar vermektedir. Dışarıya sarkan bağırsak dokularından az oranda kesilirse, yeniden tekrarlama riski yüksek olacaktır. Eğer fazla miktarda kesilirse, bu defa makat darlığı gelişme olasılığı artacaktır. Bu yüzden konusunda uzman bir doktor, yaranın iyileşme sonrasında büzüşeceğini ve nasırlaşacağını dikkate alarak, hastanın yaşam kalitesini bozmadan en doğru kararı vermelidir. Bu yüzden ameliyat sırasında makat kanal örtüsünde sağlam olan dokular bırakılarak, şişliklerin tamamı alınır. Bazı bölümlerde hafif şişlikler kalsa da, bunlar esnekliği sağlayacak olan kanal örtü köprüleridir.

Hemoroid Longo (Stapler Zımba) ameliyatı nasıl yapılır?

Bu ameliyat öncesinde de klasik ameliyatlar gibi hastalar hazırlığını yapar. Ameliyatta kullanılan stapler otomatik olarak kesme ve birleştirme yapan bir alettir. Bağırsak duvarında sarkan iç katmanı makat kanalı içinden alt ve üstten sıkıştırarak, fazla olan bölümü keser. Grimden 4-5 cm içeriden 1-2 cm eninde bir halka çıkartarak, alt kısmı içe ve yukarıya doğru birleştirir. Kanalın en altında bulunan astarı ise, kumaşa yapıştırarak sabitler. Stapler tek bir hareketle makat kanalında bulunan bütün fazlalığı ortadan kaldırır, büyüyen ve sarkan hemoroid yastıkçıklarını normale döndürür. Bu ameliyatlarda açık yaralar olmaz. Hastalar klasik ameliyatlarda olduğu gibi 3-4 hafta süren iyileşme sorunundan kurtulur ve ağrı yaşamaz. 

Hemoroid ameliyatı sonrasında yaşananlar nedir?

Hastalar ameliyat sonrasında çoğunlukla bir gece hastanede kalırlar. Bu dönemde hastanın ağrısının kontrol altına alınması önemlidir. Spinal anestezi ile yapılan ameliyatlarda ilk 3-4 saat bacaklar uyuşuk olacağından, ağrı duyulmaz. Bu yüzden ameliyat sırasında makata tampon konulduysa, bu etki geçmeden tamponun çıkarılması gerekir. Anestezinin etkisi geçemeden ağrı kesici verilmesi de uygun olacaktır. Ameliyat sonrasında hastalar ağızdan beslenmeye başlayabilir. 4-5 saat sonra ise ayağa kalkmaları ve yürümeleri mümkündür. Hastanın idrara çıkması takip edilmelidir. Spinal anestezi ile ameliyat edilen erkek genç hastalarda, genellikle ilk idrara çıkış zorlu olmaktadır. Hastalar ilk gün genellikle idrara çıkma ihtiyacı duymazlar. İhtiyacı olsa da, bu normal sayılmalıdır. Bu dönemde olacak hafif kanamalar ve ağrılar olağan bir durumdur. Hastalar taburcu olduktan sonra yapacakları ilk dışkılama sonrasında, sıcak oturma banyoları yapmalıdır. Makatta derinlerde yapılan işlemlerde daha az ağrı hissedilir. Anal kanalın dış bölümlerinde yapılan işlemlerde, bölge ağrıya karşı daha duyarlıdır. Bu yüzden ilk gün ağrıların kontrol altına alınması önemlidir. Taburcu edilen hastalarda hafif derecede kanamaların ve akıntıların olması normaldir. Hastanın normal yaşamına dönmesi için, 2-3 hafta bir süre geçmesi gerekir. Bu dönemde ağrı kesiciler ve dışkı yumuşatıcı ilaçlar kullanılmalıdır. Hastanın kabız olmaması gerekmektedir. İlk hafta günde en az iki defa sıcak oturma banyosu yapılmalıdır. Bu işlem ağrıyı azaltarak, temizlik ve pansuman yerine geçecek bir uygulamadır. Ayakta yapılan banyoların bu konuda herhangi bir faydası bulunmamaktadır.

Yorumlar