Hdl Kolesterol Yüksekliği

Hdl kolesterol yüksekliği, kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir özelliktir. Kolesterol kan yoluyla taşınmaktadır. Kolesterol suda çözünemediğinden dolayı, lipoproteinler yardımıyla taşınır.

Google Haberlere Abone ol
Hdl Kolesterol Yüksekliği

Kolesterol iki tür lipoprotein paketi ile taşınmaktadır. Bunlar iyi kolesterol HDL ve kötü kolesterol LDL olarak adlandırılır. Kanda kolesterolü taşıyan LDL kötü kolesterol paketidir. Kanda fazla oranda olduğunda damar yüzeylerine yapışarak, plaklar oluşturur. Bunlara başka maddelerin eklenmesiyle büyüyüp çatlayan plaklardan oluşan pıhtılar aracılığıyla damarlar tıkanır. Bu damar sertliği olarak bilinmektedir. Kalp damarlarında oluşursa kalp krizine, beyin damarlarında oluştuysa felce neden olabilir. Kanda kötü kolesterolün tersi şeklinde hareket eden HDL iyi kolesterol ise damarlarda yapışan kolesterolleri karaciğere taşıyarak, safra aracılığıyla atılmasını sağlamaktadır. HDL kolesterolün yaptığı damarlarda kolesterol birikimine engel olmaktır. HDL kolesterolün yüksek olması kalp hastalığı riskini azaltan bir etkendir. Fazla kilo ve sigara kullanımı iyi kolesterolü düşürürken, düzenli yapılan egzersizler yükseltmektedir. LDL kolesterol damarlara yapışarak birikirken, HDL kolesterol bunları toplayarak karaciğere geri götürmektedir. Bu durum damarların kolesterolün yaptığı zararlı etkileri gidermektedir.

Hdl kolesterol seviyesi ne kadar olmalıdır?

HDL kolesterol değerlerine kadın ve erkekte farklı bir şekilde bakılır. Erkeklerde 40 mg/dl altında, kadınlarda 50 mg/dl altında olan değerler düşük olarak değerlendirilir. 60 mg/dl oranı HDL kolesterolün yüksekliğini gösterir. HDL kolesterol değerinde her 1 mg/dl lik bir artış olması, kalp hastalığı gelişme riskini % 2-3 oranında azaltır. Kolesterol seviyelerindeki değişimler vücutta herhangi bir belirti vermez. Etkileri hastalıkların oluşmasından sonra ortaya çıkar. Bu sebeple 20 yaşından itibaren her beş yılda bir kez kolesterol ölçümleri yapılmalıdır.

Hdl kolesterol seviyeleri neden önemlidir?

Normalde iyi kolesterolün 45 mg/dl altında olması düşük olarak kabul edilmektedir. Özellikle 35 mg/dl altına inmesi risk olarak kabul edilmektedir. Çünkü Hdl kolesterol zararlı olabilecek kolesterol birikimlerini vücudumuzdan temizleyen iyi ve sağlıklı bir kolesteroldür. Hdl oranlarının yüksek olması, damarlarınızın temizliğini sağlayan temizlik işçilerinizin fazla olması anlamını taşımaktadır. Bu kişiler için bir avantajdır. Bu sebeple kötü kolesterolün yanında iyi kolesterol değerinin yakından takip edilmesi ve yükseltilmesi için çalışılmalıdır. Hdl kolesterol değerlerinin yükselmesi için, Ldl değerlerini düşüren diyet, egzersiz ve ilaç kullanımının doğru olarak yapılması gerekir. Bu uygulamalardan sonra kötü kolesterol değerleri düşerken, iyi kolesterol değerleri yükselecektir. Hastaların % 20 lik bir bölümünde bunlara rağmen iyi kolesterol değerleri yükselmiyorsa, bunun kalıtsal bir özellikten kaynaklanma olasılığı ve sigara kullanımının etkisi olduğu düşünülmelidir. Kalp hastalıklarının oluşma riskinin düşürülmesi için, mutlaka Hdl kolesterol oranlarını yükseltmeye yardımcı olacak yaşam tarzınızı yeniden gözden geçirmeli ve sağlıklı bir yaşama hazırlanmalısınız.

Yorumlar