Hamilelikte bel fıtığı teşhisi ve tedavisi

Hamilelikte bel fıtığı, hamilelik döneminde rahmin büyümesi ve bel bölgesine yük bindirmesi zaman içinde ağrıların oluşmasına, uyuşukluğa ve güçsüzlüğe neden olur

Google Haberlere Abone ol
Hamilelikte bel fıtığı teşhisi ve tedavisi

Hamilelikte bel fıtığı, hamilelik döneminde rahmin büyümesi ve bel bölgesine yük bindirmesi zaman içinde ağrıların oluşmasına, uyuşukluğa ve güçsüzlüğe neden olur. Bu dönemde bebeğin büyümesiyle bel ve sırt bölgesinde bulunan dokular buna uyum sağlamaya çalışır. Anne adayının ön tarafında olan ağırlığı dengelemek için gelişme gösterirler. Omurgamız baştan kalçaya kadar uzanan kemikler ve disklerden meydana gelir. Bel bölgesinde 5 tane omur bulunmaktadır. Bunların arasında diskler yer alır. Diskler yapı itibarıyla omurgaya gelen darbelerin emilmesine ve kuvvetin çevreye eşit dağılımına hizmet eder. Bel fıtığı rahatsızlığı omurgada amortisör görevi gören disklerin, zorlanmayla karşılaşması sonucunda fıtıklaşması sonucunda oluşur. Fıtıklaşma disklerin içinde bulunan jöle kıvamında bulunan sıvının dışarı çıkmasıyla omuriliğe ve sinirlere baskı yapması sonucunda oluşur. Hamilelik döneminde alınan aşırı kilolar, disklere binen yükün artmasına sebep olur. Buna engel olmak için, ilk aylardan itibaren hafif egzersizlerin yapılması ve ani hareketlerden kaçınılması faydalı olacaktır. Anne adayında önceden bel fıtığı sorunu varsa, bu dönem içinde daha fazla zorlanacaktır. Ayaklarda, bel bölgesinde oluşan ağrılarda artma, uyuşma ve güçsüzlük yaşanması kaçınılmaz olacaktır. 

Hamilelikte bel fıtığı teşhisi ve tedavisi nasıl yapılır?

Bu dönemde oluşan rahatsızlıkların teşhisi için, bilgisayarlı tomografi ve röntgen zararlı olabileceğinden yapılmamaktadır. Hamilelik döneminde ağrıların olması ve omurganın anatomik olarak değişmesi teşhisin konulmasını zorlaştırmaktadır. Bu dönemde kesin tanı konulması için MR çekilmesi önerilir. Bunun yanında anne adaylarının rahatsızlıkları için, ilk üç aylık dönemde ilaç kullanmaması gerekir. Gebelerin çok gerekmedikçe açık bel fıtığı ameliyatı olması tavsiye edilmemektedir. Eğer yapılması gereken bir ameliyat söz konusuysa, spinal anestezi yapılarak uygulanmalıdır. Yani ameliyat bele yapılan iğneyle, belden aşağısı uyuşturularak yapılmalıdır. Bel fıtığından dolayı ağrısı bulunan gebelerin mutlaka yatak istirahati yapması önerilmektedir. Bu esnada hasta rahatlatılmalı ve fıtığın ilerlememesi için tedbirler alınmalıdır. Bu çalışmalarla gebelik süresinin atlatılması sağlanmalıdır. Bu rahatsızlık önlem alınmadığında, sinirlere daha fazla baskı yaparak idrar ve dışkı kaçırmaya ve kaslarda güçsüzlüğe kadar gidecektir.

Hamilelikte bel fıtığı için alınacak önlemler nedir?

  • Hamile bayanlar kendilerini yormayacak şekilde yürüyüş ve yüzme yapabilir.
  • Bel bölgesinde olan ağrılar için, özel korseler kullanılabilir.
  • Ağır kaldırmamaya dikkat edilmelidir.
  • Yüksek yerlere uzanmamaya dikkat edilmelidir.
  • Yumuşak ve derin koltuklara oturulmamalıdır.
  • Hareketsiz olarak uzun bir süre kalınmamalıdır.
  • Yatağın ortopedik ve rahat olmasına dikkat edilmelidir.
  • Oturulurken belin bir yastıkla desteklenmesi gerekir.
  • Aşırı kilo almamak için, beslenmeye önem verilmelidir.
  • Devamlı ayakta kalınacak uğraşlar yapılmamalıdır.
  • Ayakkabılar alçak ve ortopedik olarak seçilmelidir.
  • Doktorun önerisiyle egzersizler yapılmalıdır.
  • Özellikle son aylarda her türlü harekette yardım alınmalıdır.
  • Stres ve gerginlik içinde olunmamaya dikkat edilmelidir.

Hamilelikte bel fıtığı durumunda doğum nasıl olmalıdır?

Bel fıtığı sorunu olan anne adaylarının doğum şekli, beyin sinir cerrahının ve doğum doktorunun alacağı karar doğrultusunda belirlenmelidir. Hafif vakalarda normal doğum tercih edilirken, ilerlemiş rahatsızlıklarda doğumun sezaryenle yapılması düşünülebilir. Rahatsızlığın tedavisi doğumdan sonra ele alınarak, tedavi yolları belirlenebilir.

Yorumlar