Hacamatı küçümseyen Tabip Odası'na 'tokat gibi' cevap

Peygember sünneti olan hacamatı küçümseyerek yasaklanmasını isteyen bazı Türk tabiplere ABD ve Rio olimpiyatlarının şampiyonlarından tokat gibi cevap geldi

Google Haberlere Abone ol
Hacamatı küçümseyen Tabip Odası'na 'tokat gibi' cevap
Mustafa Güneş / Sonhaberler.com 

Peygamber efendimizin uyguladığı ve tavsiye ettiği hacamatla tedavi yöntemini Türkiye'de küçümseyen bazı doktorlara ABD ve Rio Olimpiyatları'ndan cevap geldi. Dünyanın kendi alanında en ünlü sporcularının bu tedavi yöntemini kullandığı ortaya çıktı. Özellikle Rio Olimpiyatları'nda 19 altın madalya kazanan Michael Phelps'in bu yöntemi kullanması, Türkiye'de hacamatın yasaklanmasını isteyen doktorlara bir cevap niteliği taşıyor. 

Rio Olimpiyatları yüzme branşında ABD Milli Takımı 4x100 metre serbestte birinciliğe ulaşmayı başardı. Michael Phelps ise bu birinciliğiyle, olimpiyat kariyerinde 19'uncu altın olmak üzere toplamda 23'üncü madalyasını kazandı. Michael Phelps'in kazandığı başarı kadar sırtındaki lekelerde dikkati çekti. Bu yuvarlak lekeler başarılı sporcunun Rio'daki müsabakalarına "bardak çekme" (hacamat) yöntemiyle hazırlandığı ifade edliyor.



PEKİN OLİMPİYATLARINDA DA KULLANILMIŞTI

"Bardak çekme" daha önce de olimpiyat oyunlarında sporcular tarafından tercih edilen bir yöntemdi. Çin'de düzenlenen 2008 Olimpiyatlarında yüzücü Wang Qun'un da bu yöntemi kullandığı görülmüştü. Uzmanlara göre, sporcuların bu yöntemi kullanması sadece kan akışını hızlandırırken, medikal anlamda hiçbir fayda sağlamıyor.

ABD'Lİ ÜNLÜ JİMNASTİKÇİ DE KULLANIYOR

ABD’li jimnastikçi Alex Naddour da müsabakalara "bardak çekme" yöntemiyle hazırlandığını söyledi. Daha enerjik hale geldiğini ve yöntemin acılarını azalttığını belirten sporcu, "Para harcayarak kullanabileceğimiz taktiklerden çok daha iyi" ifadelerini kullandı.

HAJAMAT NEDİR?

Peygamber efendimiz tarafından uygulanan ve sahabelere de tavsiye edilen bir çeşit tedavi yöntemidir. Vücudun herhangi bir yerinden bardak veya benzeri birşeyle vakum yapılarak kanın çekilmesidir. Geçmişte bardak içerisindeki oksijenin tüketilmesi için kağıt ya da pamuk kullanılmıştır. Günümüzde pompa ile içerisindeki havanın alınması esasına dayanan aletler yapılmıştır. Bu işlemin yapılmasının amacı cilt altı kan dolaşımını artırma, kas gevşetici etki, kan dolaşımını artırmak, toksinlerin ve karbondioksitin dışarı atılmasına yardımcı olmak.

HACAMAT DÜNYA BASININDA

Dünyaca ünlü sporcuların hacamatı tercih etmesi dünya basının da dikkatini çekti. Dünyanın önde gelen gazeteleri hacamatı sayfalarına taşıyarak sorgulamaya başladı. Birçok gazete, hacamatın ne olduğu, neden sporcular tarafından tercih edildiğini sorgulayarak, faydalarını sıraladı. Hacamatı manşetlerine taşıyan gazeteler arasında ABD Wall Street Journal, İngiliz Independent, İngiliz Time gazeteleri de yer aldı. 







TABİPLER ODASI KÜÇÜMSEMİŞTİ

İstanbul Tabip Odası, 2012 yılında Türkiye'de düzenlenen hacamat konulu bir sempozyuma karşı bir açıklama yayınlayarak tepki göstermişti. Açıklamada, peygamber sünneti olan hacamat küçümsenmiş, yasaklanması istenmişti. 



 

Yorumlar