Gelir testi yapmayanlara ceza kesiliyor

Bütün vatandaşlara zorunlu olan Genel Sağlık Sigortası'ndan ücretsiz yararlanabilmek için gelir testi yapılması gerekiyor. Gelir testi yaptırmayanlar, geliri en yüksek vatandaşların ödediği primle cezalandırılıyor. Gelir testi yaptıranlar ise, herhangi bir gelirlerinin olmadığını kanıtlamaları halinde ücretsiz sağlık hizmetinden faydalanabiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Gelir testi yapmayanlara ceza kesiliyor

Bir kuruma bağlı çalışanlar için sorun yok, primleri ödendiğinden GSS kapsamında devletin sunduğu tüm sağlık hizmetinden yararlanıyor. Ancak çalışmayanlar için Gelir Testi yapılması zorunlu. Yaptırmamanın cezası ise yüksek, aylık 395 lira. Çalışmayan tüm kesimlerin bu testi yaptırmaları mecburi.

Devletin sunduğu sağlık hizmetinden yararlanmak için ne kadar prim ödeyeceğiniz belirlenecek. Primler ise asgari ücrete göre hesaplanıyor ve gelir durumuna göre 2016 yılı için 65 lira ile 395 lira arasında değişiyor. Primle her ay SGK’ya yatırılıyor. 

Sigorta uzmanı Noyan Doğan'ın Hürriyet'te yer alan haberine göre kendi isteğinizle gelir testi yaptırmayabilirsiniz. Bu durumda da SGK’ya yaptırmak istemediğinizi beyan ediyorsunuz. İkincisi ise, gelir testi yaptırma süresini geçirmişsinizdir ki, her yıl bu testi yaptırmak zorundasınız ve bu yıla ait son gün de 2015’in Eylül’ünde bitti. Değişen ne diyeceksiniz? Hiçbir şey değişmiyor, her iki durumda da, GSS zorunlu olduğundan; aylık prime esas kazancın yani, asgari ücretin, iki katı kadar bir rakam, bu da 2016 için aylık 395 lira 28 kuruş ediyor. Kesilip, size tebliğ ediliyor. İster kendi isteğinizle, ister kanuni yoldan her şart altında bu parayı ödemek zorundasınız.

10 Soruda Genel Sağlık Sigortası

1) Kimler GSS kapsamına giriyor?
İşverenin yanında çalışanlar, kendi adına çalışanlar, memurlar, isteğe bağlı sigortalılar, emekliler, 65 yaşını doldurmuş muhtaç kişiler, istiklal madalyası olanlar, koruma ve bakıma muhtaçlar, köy korucuları, terörle mücadele kapsamında aylık alanlar, yabancı uyruklu öğrenciler dahil nüfusun tamamı.

2) GSS zorunlu mu?
Zorunlu ve herkes kapsam içine alınıyor.

3)Çalışanlar da GSS kapsamına giriyor mu?
Giriyor. Sosyal güvenlik kurumuna bağlı olduklarından primleri aylık olarak ödeniyor, hem kendileri hem de bakmakla yükümlü oldukları kişiler sağlık hizmeti alıyorlar.

4) Çalışmayanlar nasıl sağlık hizmeti alacak?
Gelir testi yaptıracaklar ve gelirlerine göre GSS için aylık prim ödeyecekler, böylece bakmakla yükümlü oldukları kişiler de bu imkandan yararlanacak.

5) Prim ödemeden GSS kapsamına girilir mi?
Sağlık hizmetinde yararlanmak için prim ödenmesi gerekiyor.

6) GSS primlerine devlet yardım ediyor mu?
Geliri 549 liranın altında olanlar prim ödemiyor.

7) 18 yaşından küçüklerin durumu ne olacak?
Herkes zorunlu GSS kapsamında olduğundan 18 yaş altı çocuklar anne-babası üzerinden sağlık yardımından yararlanabilecek. 18 yaşın altındaki tüm çocuklara 30 gün prim ödemiş olma ve prim borcu bulunmama şartları aranmaksızın sağlık hizmeti veriliyor.

8) 18 yaşından büyükler de yararlanıyor mu?
18 yaşın üzerindeki erkek çocuklar, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi durumunda ise 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayanlar, ana veya babasının sağlık güvencesinden yararlanmaya devam edecek.

9) 25 yaşında üzerinde okuyanların durumu ne olacak?
25 yaşına kadar anne-babaları üzerinden yararlanacak, 25 yaş üzerinde ise gelir testi yaptıracaklar.

10) Ev hizmetlerinde çalışanlar GSS kapsamına giriyor mu?
30 günden az çalışan sigortalılar için eksik günlerine ait GSS primlerinin 30 güne tamamlanması gerekiyor.

Yorumlar