Gebelikte Yapılan Testler Nelerdir?

Gebelikte yapılan testler, gebeliğin başından sonuna kadar farklı zamanlarda çeşitli testler yapılır

Google Haberlere Abone ol
Gebelikte Yapılan Testler Nelerdir?

Gebelikte yapılan testler, gebeliğin başından sonuna kadar farklı zamanlarda çeşitli testler yapılır. Bu testlerin bazılarının hamilelik öncesinde yapılması bile önerilmektedir. Gebeliğin belirli dönemlerinde yapılması gereken testler, iyi takip edilerek zamanları geçirilmemelidir. Testlerin bir bölümü rutin olarak uygulansa da, bazıları sadece gebeliklerde bazı hallerde yapılır.

Gebeliğin ilk muayenesinde yapılan testler nelerdir?

Uygulanan bu testler doktora yapılan ilk başvuruda yapılmaktadır. Doğru olan bu testlerin hamilelik kararı verildiğinde yaptırılmasıdır. Bunun sebebi testlerde olabilecek anormalliklerde, gebelikten önce tedbir alınmasını sağlamak içindir. Fakat uygulamada buna riayet edilmemektedir. Yapılacak ilk muayene sırasında jinekolojik muayene ve ultrasonografi yapılarak, kadın genital organları değerlendirmeye alınır. Yakın zamanda yapılmadıysa smear testi yapılır. Gerekli muayeneler ve konsültasyonlar yapılır. Bu muayene sırasında yapılan testler şunlardır;

  • Tam kan sayımı (Hemogram): Bu test anne adayındaki kansızlık durumunu belirlemek için yapılır.
  • Anne ve babanın kan gruplarının ölçümü: Bu test kan uyuşmazlığının saptanabilmesi için yapılır.
  • IDC (Indirekt Coombs): Kan uyuşmazlığı saptanırsa yapılan testtir.
  • Tam idrar testi: Bu test sonrasında, gerekirse idrar kültürü yapılır.
  • TSH testi: Anne adayında guatr ve tiroit bozukluğu varsa bu tespit edilir.
  • Toxoplazma IGM ve IGG
  • Rubella IGM - IGG: Kızamıkçık testleridir.
  • HBsAg ve AntiHBs testleri: Anne adayında hepatiti B saptandığında, bebeği korumak amacıyla doğum sonrasında bebeğe antikor iğnesi uygulanır.
  • HCV testi
  • HIV (AIDS) TESTİ
  • Diyabet açısından risk taşıyan kişilerde açlık kan şekeri ölçümleri yapılır.
  • Sistematik hastalıkları bulunan gebelerde kolesterol ölçümleri, karaciğer testleri vb gibi testler yapılmalır.

11. ve 14. haftalarda yapılan testler nelerdir?

Yapılan ultrason muayenesinde bebeğin ense kalınlığı (NT) ölçülerek, ikili kan testi yapılır. Bu test 14. haftadan sonra yapılamaz.

16. ve 20. haftalarda yapılan testler nelerdir?

Bu dönemlerde üçlü test (triple test) ya da dörtlü test uygulanır. Bu testin sonucuna göre, amniosentez yapılarak yani bebekten su alınarak, ileri inceleme tetkikleri yapılır.

24. ve 28. haftalarda yapılan testler nelerdir?

Şekerli su testi 50 gram glikoz yüklenerek yapılır. Bu testin sonucu 140 üzerinde çıkarsa, 100 gr OGTT testi uygulanır. Bu haftaları kaçıran anne adaylarına daha ilerideki haftalarda, açlık ve tokluk kan şekeri testi yapılabilir. Çiftler arasında kan uyuşmazlığı tespit edildiyse, 28. haftada IDC testi uygulanır. Bu testin negatif çıkması halinde, bebekte bir etkilenme olmadığı belirlenir. Bundan sonra an uyuşmazlığı iğnesi yapılır. Etkilenme olduğu belirlendiyse, bebeğin etkilenmesi araştırılır. Annede sistemik hastalıklar varsa, bu hastalıklar içinde tetkikler yapılabilir.  

35. ve 37. haftalarda yapılan testler nelerdir?

Bu dönemde anne adaylarında Grup B Streptokok taraması yapılabilir. Bu son haftalarda bebeğin sıkıntısı olduğu düşünülürse, NST testi yapılır. Bebekle ilgili riskler belirlenirse, doppler ultrasonografi ölçümü yapılır. 

Yorumlar