Gebelikte tetanoz aşısı kaç kere ve ne zaman yapılır?

Gebelikte tetanoz aşısı, her daim yapılabilen aşılar arasındadır. Anne adayının ve bebeğin doğum sonrasında karşılaşabilecek sorunlara karşı aşılı olmasında fayda olacaktır.

Google Haberlere Abone ol
Gebelikte tetanoz aşısı kaç kere ve ne zaman yapılır?

Gebelikte tetanoz aşısı, her daim yapılabilen aşılar arasındadır. Anne adayının ve bebeğin doğum sonrasında karşılaşabilecek sorunlara karşı aşılı olmasında fayda olacaktır. Tetanoz aşısının gebelik sürecinde yapılmasının her hangi bir mahsuru yoktur. Fakat gebelik planları yapılıyor ise gebelik öncesinde de bu aşıyı yaptırabilirsiniz. 

Genelde su çiçeği, kızamıkçık, kabakulak gibi canlı aşıların hamilelik sürecinde, gebe bayana yapılması pek uygun görülmemektedir. Ancak tetanoz aşısı canlı mikroorganizları içerisinde barındırmadığı için gebelik sürecinde rahatlıkla ve hiç şüphesiz anne adayına uygulanabilir. İçerisinde her hangi bir canlı organizmanın yer almaması anne ve bebeğin sağlığı açısından güven vermektedir.

Tetanoz aşırı, inaktif ve difteri olmak üzere toksinlerin prüfiye edilerek hazırlanması sonucunda oluşan bir toksid aşı çeşididir. Bu aşının sağlığa her hangi bir zararı yoktur. Eğer ki gebelik öncesi bir tetanoz aşısı yaptırmamış iseniz veya yaptırmış olduğunuz aşının üzerinden 10 yıl kadar bir zaman geçmiş ise tetanoz aşısı yaptırmanız hususunda doktorunuz sizi yönlendirecektir. 

Tetanoz aşısının içerisinde yer alan ve anneye geçen antikorlar bebeğe de geçer ve bebek yeni doğan sürecinde her hangi bir tetanoz durumuna karşı koruma gösterir. Bebeğin doğum esnasında bilhassa evde ve steril olmayan yerlerde doğumun gerçekleşmesi halinde kullanılan kesici aletinde temiz olmaması durumunda bebeğe tetanoz geçme olanağı çok fazladır. Bebeğe yeni doğan döneminde geçmiş olan tetanoz ani ölüme yol açabilir. Bu durumun önlenebilmesi adına bu aşının gebelik öncesinde veya gebelik döneminde yaptırılması gerekir. Yaptırılmaması halinde bebek ve anne ciddi derece de risk altındadır.

Tetanoz aşısı gebelikte kaç kere ve ne zaman yapılır?

Tetanoz aşısı gebeliğin her sürecinde anne adayına yapılabilir. Şayet aşının uygulanması için genelde doktorların hem fikri 3. ayın bitimidir. Özellikle bu aşıyı daha önce yaptırmış ve üzerinden henüz 10 yıl geçmemiş ise tekrar vurdurmanıza gerek yok. Aşı sizi gebelik sürecinde de koruyacaktır. Son tetanoz aşınızı ne zaman vurdurduğunuzu hatırlamıyor veya üzerinden kaç yıl geçtiğini hesap edemiyorsanız aşıyı tedbir amaçlı tekrar vurdurabilirsiniz. Gebelik döneminde tetanoz aşısının iki kere vurulması önerilir. Bunlardan birincisi gebeliğin 5 ayında, ikincisi ise 6. ayında toplam birer ay ara ile yapılmaktadır. Uygulanılan ikinci aşının ardından yaklaşık 6 ay sonra anneye bir doz daha verilir. Bu aşının da ardından bir yıl sonra tekrar bir doz daha verilir ve son olarak 5. doz verilip aşı tamamlanır. Aşının tamamlanmasının ardından tekrar yaptırmak için uygulanılan ilk aşının üzerinden yaklaşık on yıl geçmesi gerekir. 

Gebelikte tetanoz aşısı bebeğinde sağlığını ciddi derece de korumaktadır. Doğumun aniden gelmesi ve ortada bulunan kesici aletlerin streril olmaması ve göbek bağının bu aletler ile kesilmesi halinde aşısı olmayan anne adayının ve bebeğin sağlığı ciddi derece de tehlikeye atılır. Ancak gebelikte tetanoz aşısı yaptırmış anne adayının böyle durumlar karşısında hem bebeği hem de kendi koruma altındadır. 

Yorumlar