Gebelikte Mide Yanması Nasıl Geçer?

Gebelikte mide yanması, hormonların artış sağlanmasından ve rahmin her geçen gün büyüyüp mideye baskı yapmasından dolayı kaynaklanmaktadır.

Google Haberlere Abone ol
Gebelikte Mide Yanması Nasıl Geçer?

Gebelikte mide yanması, hormonların artış sağlanmasından ve rahmin her geçen gün büyüyüp mideye baskı yapmasından dolayı kaynaklanmaktadır. Görülen mide yanmasına ek olarak mide ekşimesi ve mide ağrısı da görülebilir. Artan hormon seviyesinin etkisi ile midenin yemek borusu ile birleştiği alan zamanla daralır ve tüketilen besinlerin asidi yemek borusuna doğru çıkış yapar. Bu da ilerleyen süreçlerde reflüye neden olur. Gebelikte oluşan reflü sorunun giderilmemesi halinde anne adayının ağzına sürekli acı su gelir ve bu da hiç hoş olmaz. 

Rahmin ilerleyen gebelik haftalarında giderek büyüme gösteriyor olması mide yanmasının hissini arttırabilir. Özellikle gebeliğin son aylarında daha çok görülen bu sorun doğumun gerçekleşmesi ile kendiliğinden kaybolacaktır.   Anne adayının gebelik öncesi geçirmiş olduğu mide ülseri sorunu var ise bu durum gebelik sürecinde tekrar başlayabilir ve mide ağrısına zamanla da mide yanmasına yol açabilir. Mide yanmasının iyileşmesi için mutlaka doktordan ilaç tedavisi istenmelidir. Eğer mide yanması şikayetinizin gün içerisinde birden fazla görülüyor ise doktorunuz size antiasit şurup önerecektir. Şurubu düzenli kullanmanız halinde görülen şikayetleriniz geçmiyor ise gastroentoloji uzmanından randevu almanız gerekebilir. Genelde bu tür şikayetler için toplumda bebeğin saçlarından kaynaklandığı söylense de durumun bebeğin saçları ile akalası yoktur. Bu teori kesinlikle uydurmacadır ve görülen şikayetleriniz hakkında doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekebilir.   Gebelikte Mide Yanmasını Önlemek İçin;
  • Öğünlerde fazla yemek yeme yerine az ama sık, sık yeterli miktarda yenmeli
  • Mide yanması yaşadığınız dönemlerde şeker ilavesiz ılık süt içmeyi tercih edebilirsiniz
  • Sizi sıkacak dar kıyafetlerden uzak durmalısınız
  • Sigara içilen ortamda bulunmayın ve sizde tüketmeyin
  • Kızartma gibi aşırı yağlı besinlerden olabildiğince kaçının
  • Gün içerisinde bir fincandan fazla kahve tüketmeyin
  • Doktorunuzun önerdiği mide asidini giderecek ilaçları mutlaka tüketmelisiniz
  • Yatarken yüksek yastık kullanmayı tercih edin
  • Yerden bir şey alırken veya koyarken diz üstü eğilerek işlerinizi yapın
  • Uzun süreli aç kaldıktan sonra birden yemeğe kendinizi vermeyin
Gebelikte mide yanmasının önlenmesi için fazla mayalı ve acılı yemeklerden de bir müddet kaçınmanızda fayda olacaktır. Özellikle turşu ve içerisinde maya bulunan yiyecekler midenin yanma hissini daha çok arttıracaktır. Bu besinleri gebelik sürecinde hafta da bir kere olmak kaydıyla tüketebilirsiniz. Ancak her gün yemeniz halinde mide de yanma durumunuz daha da ciddileşebilir.    Gebelikte Mide Yanmasına İyi Gelecek Besinler;   Patates; mide yanması hissinin olduğu dönemlerde çiğ olarak soyun ve dilim haline getirip bu şekilde tüketin. Patatesin içerisinde bulunan kendine has suyu mide sorunlarına karşı birebirdir. Arzu ederseniz çiğ patatesi katı meyve sıkacağında sıkın ve suyunu için. Faydasını anında gösterecektir.   Elma sirkesi; gerek salataların içerisinde, gerekse sadece bir yemek kaşığı su ile içilmelidir.   Lahana; mümkün oldukça çiğ olarak tüketmeyi tercih edin. İsterseniz salataların içerisine ince dilimler halinde getirip ekleyebilirsiniz. Mide yanmasına ve ağrısına oldukça iyi gelen faydalı sebzeler arasındadır.    Maden suyu; mide asidinin büyük bir kısmını etkisiz hale getirebilen doğal bir içecektir. Gebelik sürecinde asitli içeceklerin yerini alabilecek oldukça faydalı bir içecektir ve aynı zamanda mineral deposudur. 

Yorumlar