Gebelikte mide bulantısı

Gebelikte mide bulantısı, bu dönemde en fazla görülen şikayetler arasında yer alır. Genellikle gebeliğin ilk aylarında daha fazla görülür. Bu şikayetlerin nedeni hamilelik döneminde hormonlarda görülen artıştır. B-HCG hormonunda görülen artış, mide bulant

Google Haberlere Abone ol
Gebelikte mide bulantısı

Gebelikte mide bulantısı, bu dönemde en fazla görülen şikayetler arasında yer alır. Genellikle gebeliğin ilk aylarında daha fazla görülür. Bu şikayetlerin nedeni hamilelik döneminde hormonlarda görülen artıştır. B-HCG hormonunda görülen artış, mide bulantılarına daha fazla sebep olur. Bu hormonun azaldığı ilk üç ay sonrasında, mide bulantılarında azalma gözlenir. Mide bulantısına eşlik eden kusmada meydana gelir. Gebelik döneminde duygusal faktörler, kokulara hassasiyet, halsizlik, yorgunluk, mide asidindeki artış ve stres gibi nedenlerde bulantılara yol açabilir. Gebelik döneminde bulantıların gün boyu sürmesi, ilaç tedavisine cevap vermemesi, annenin beslenmesine engel olması, günlük yaşamını etkilemesi, genel sağlığını bozması veya kilo kaybetmesine sebep olması tedavi gerektirecek bir sorundur. Mide bulantıları daha çok genç yaşta hamile kalan bayanların ilk gebeliklerinde görülür. Kilo fazlalığı olan, ikiz gebelik yaşayanlarda, sosyo kültürel açıdan yüksek seviyede olan kadınlarda da daha fazla görülür.  

Gebelikte mide bulantısı hangi dönemler arasında olur?

Çoğunlukla hamileliğin beşinci ya da altıncı haftasında başlayan mide bulantıları, hamileliğin 12. ve 14. haftalarından itibaren azalır ve biter. Bazı hamilelerde doğuma kadar devam ettiği de gözlenmiştir.

Gebelikte mide bulantısı bebeğe zararlı olur mu?

Hamilelikte böyle bir sorunun yaşanması ya da yaşanmaması bebekle ilgili bir sorunu işaret etmez. Mide bulantılarından dolayı, gebeliğin ilk döneminde yeterli beslenememek, kilo vermek bile bebeğe zararlı değildir. Şikayetlerin geçmesiyle sağlıklı bir gebelik devam eder. Hamile olan kadınlarda bulantı ve kusma şikayetleri sonucunda, gebelik zehirlenmesi, yüksek tansiyon, erken doğum gibi etkilere neden olmuyor. 

Gebelikte mide bulantısına iyi gelen besinler nelerdir?

  • Besinler hafif ve yağsız olanlardan seçilmelidir.
  • Mideyi şişirecek olan yiyecek ve içecek tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Sabahları kalkıldığında bisküvi, kraker ve leblebi yemek gerekir. Bunlar tüketildikten 10-15 dakika sonra yataktan kalkmak mide bulantılarının kesilmesine yardımcı olur.
  • Haşlama şeklinde patates, pirinç pilavı, ekmek, makarna tüketimi bulantıları kesmeye yardımcı olur.
  • Yoğurt ve peynir tüketimi önerilir.
  • Zencefil çayı içilmesi bulantıları önler.
  • Sıvı gıdaları ve suyu yemekle birlikte tüketmemek gerekir. Bunlar yemek aralarında tüketilmelidir.
  • Baharatlı, yağlı ve şişkinlik yapacak besinlerden uzak durulmalıdır.
  • Doktorun önerisi dışında bitkisel ürünler kullanılmamalıdır.

Gebelikte mide bulantısı nasıl önlenir?

Gebelikte bulantı sorunu yaşayan kadınlar, öğünlerini üç yerine altı defaya çıkarmalıdır. Beslenme hafif ve kuru gıdalarla yapılmalıdır. Yemeklerden sonra sıvı alımına dikkat edilmelidir. Anne adaylarının dinlenme programı yapmaları gerekir. Yorgunluk bulantıları tetikleyen nedenler arasında kabul edilir. Besinler ılık bir şekilde tüketilmelidir. Sıcak yenilen gıdalar, bulantıyı arttıran etkilere sahiptir.

Gebelikte şiddetli mide bulantıları nasıl tedavi edilir?

Bulantıların şiddetli bir şekilde yaşanması ve yaşamı olumsuz etkilemesi durumunda, ayaktan ilaçlı ya da ilaçsız tedavi, yatarak serum ya da ilaçlı tedavi uygulanabilir. Ayaktan yapılan ilaçsız tedavinin amacı anne adayının bu sorunla başa çıkmasını sağlamaktır. Anne adayları bulantılarından dolayı beslenmelerini tam olarak yerine getiremediklerinden, yapılan idrar tahlillerinde keton maddelerinde artış gözlenir. İdrar yoğunluğu ve renginde farklılık oluşur. Yapılan idrar tahlili anne adayının aç kalma süresi hakkında bilgi verir. Yapılan tetkiklerden sonra, anne adayına uygulanması gereken tedavi yolu belirlenir. 

Yorumlar