Gebelikte Kasık Ağrısı

Gebelikte kasık ağrısı, çoğunlukla gebeliğin ilk haftalarında ve ilerleyen aylarında görülür.

Google Haberlere Abone ol
Gebelikte Kasık Ağrısı

Gebelikte kasık ağrısı, çoğunlukla gebeliğin ilk haftalarında ve ilerleyen aylarında görülür. Farklı nedenlere bağlı olarak görülen kasık ağrısı, anne adayının zaman, zaman gerilmesine ve kasık bölgesinde sızı yaşamasına sebebiyet verir. Gebelik sürecinde görülmesi mümkün olan bu ağrı kimi zaman umursanmaya bilirken, kimi zamanda annenin hastaneye gitmesine yol açabilir. Her gün düzenli bir şekilde gelen kasık ağrısı genelde normal değildir ve anne adayının mutlaka bir doktor gözleminde bulunmasını gerektirir. Fakat ara, ara gelen ancak düzenli olmayan kasık ağrısı gebelik hormonlarından kaynaklanmaktadır ve ciddiyeti yoktur.

Gebeliğin ilk zamanlarında özellikle adetin kesilme gösterdiği dönemlerde oluşan kasık ağrısı pek çok gebe kadın tarafından hissedilir. Bu ağrı adetin kesilmesinden kaynaklanır ve gebeliğe her hangi bir yan etkisi yoktur. Gebeliğin 12. ve 15. haftaları arasında kasık bölgesinde ileri gelen ve bıçak batmasına benzer ağrılar oluşabilir. Bu dönemlerde görülen kasık ağrılarının giderilmesi için düzenli egzersiz yapmak, oturup kalkarken dengeyi kontrol altında tutmak ve ani hareketlerden kaçınmak gereklidir. Gebelikte her bayanda görülmesi olağan olan kasık ağrısının altında yatan ana neden ligamentlerin gerilmesidir. Bu ligamentlerin yol açtığı kasık ağrısı çoğunlukla sağ bölge de daha çok oluşur ve zamanla her iki tarafta da görülebilir.  

Gebeliğin ilerleyen haftalarında anne adayının kasık bölgesinde yalancı doğum sancı dediğimiz Braxton-Hicks kasılmaları görülebilir. Genelde her gebe kadında görülen bu kasılmalar kasık bölgesine ağrı hissi verirken bir yandan da doğum sancısı ile karıştırılabilir. Düzenli olmayışı ve ara, ara gelişi sizi yanıltmasın. Gerçek doğum sancısı dinlenmek ile geçmez ve düzenli olarak ilk önce hafif tempoda ardında da şiddetini artıracak düzeyde ilerlemektedir. Eğer kasık ağrınız geçmiyor ve sürekli ilerleme gösteriyor ise bu durumu doktorunuz ile paylaşmanız gerekir. Erken doğum habercisi de olabilir veya kasık bölgeniz de her hangi bir sorun gerçekleşmiş de olabilir. En doğru kararı doktorunuzun yapacağı ultrason ve el muayenesi verecektir.

Gebelikte görülen kasık ağrısının nedenleri;

  • Tansiyon yükselmesi
  • İdrar yolu enfeksiyonu
  • Yumurtalıklarda iler gelen bir kistin varlığı
  • Özellikle gebeliğin son aylarında görülen yalancı doğum kasılmaları veya yalancı doğum sancıları
  • Şişlik, gaz ve kabızlık sorunu

Gebelikte kasık ağrısı eğer ki ilerleyen haftalarda meydana gelmiş ise bu durum bebeğin kasık bölgesine doğru vermiş olduğu ağırlıktan kaynaklanabilir. Ancak bir diğer teoriye göre kasık ağrısının nedenleri arasında sık görülen annenin sürekli hareket halinde bulunması ve sürekli ayak üstünde durmasıdır. Bu durum gebeliğin her sürecinde annenin kasık bölgesine ağrı verebilir. Anne adayının gebelik sürecinde kendine çok, çok dikkat etmesi gerekir. Bilhassa grip veya üst solunum enfeksiyonu kasık bölgesine ağrı hissi verebilir. Bu gibi durumlar ile karşılaşmamak için gebeliğin olduğu dönemlerde, diğer günlere bakarak daha fazla bakım ve itina göstermek önemlidir.

Yorumlar