Gebelikte İshal, Gebelikte İshal Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte ishal, ishal gün içinde üçten fazla dışkılama olarak tanımlanır. Dışkının yoğunluğu yumuşak bir kıvamdan, su gibi bir kıvama kadar farklılık gösterebilir. Gebelik döneminde ortaya çıkabilecek en önemli şikayetlerden biri ishaldir.

Google Haberlere Abone ol
Gebelikte İshal, Gebelikte İshal Belirtileri ve Tedavisi

Vücutta aşırı sıvı kaybına neden olan ishal, anne karnındaki bebek için ciddi tehdit oluşturabilir. Gebelikte oluşan ishal hafife alınmamalı ve mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.

Gebelik döneminde oluşan ishale neden olan etkenler, enfeksiyonlar, bağırsak hastalıkları, besin zehirlenmeleri, kullanılan bir takım ilaçlar, soğuk algınlığı olarak sayılabilir. İshal eğer on beş günden daha az sürmüşse akut isal olarak tanımlanır. Akut ishal genellikle enfeksiyon nedeni ile ortaya çıkmakta ve beraberinde ateş, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı gibi şikayetleri de getirmektedir. Enfeksiyona bağlı gelişen ishal daha çok hijyen sağlanmamış ellerden, iyi temizlenmemiş gıdalardan, içeriği tam olarak bilinmeyen besinlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Tüketilen ve satın alınan gıdaların güvenilir bir marka olmasına ve son kullanma tarihinin geçmemesine dikkat edilmelidir.

Antibiyotik kullanımı nedeni ile ortaya çıkan ishal, genelde ilacın kullanıldığı ilk gün ortaya çıkabileceği gibi, kullanımdan günle sonra da başlayabilir. İshal vücudun fazlaca sıvı kaybetmesine yol açar. Bu nedenle ishal tedavisinin en önemli şartı bol su tüketerek kaybedilen sıvının tekrar vücuda yüklenmesidir. Bazı vakalarda hastalara ağız ya da damar yolu ile bol sıvı desteği uygulanabilir. Gebelikte oluşan ishale karşı bol sıvı tüketimi normalden daha önemlidir.

Gebelikte oluşan ishalin neden kaynaklandığını öğrenmek ve bir an önce tedaviye başlamak için mutlaka detaylı bir araştırma yapılması gerekir. Bu araştırma gaita ve kan testleri ile kolaylıkla yapılarak neden tespit edilebilir. Uygulanan tetkikler sonucu ishalin nedeni enfeksiyon olarak tespit edilmişse gebeliğe zararı olmayan antibiyotik tedavisine başlanabilir. İshale neden olan etken amip ise tedavide uygulanacak antibiyotik o yönde tercih edilir. Ayrıca gebelikte oluşan ishal için anne adaylarına özel ishal diyet programı uygulanır.

Gebelikte Kanlı İshal

Halk arasında kanlı ishal olarak bilinen dizanteri shigella adı verilen bir bakteriyel enfeksiyon nedeni ile ortaya çıkar. Bu tür bir ishalde dışkı kanlı olur. Ateş çok yüksek seyreder ve beraberinde mide bulantısı, kusma, aşırı karın ağrısı görülür. Temizlik kurallarına uygun davranmamak kanlı ishalin başlıca nedenidir. Bu ishal türü daha çok sıcak havalarda görülür. Kanlı ishal tedavisi anne karnındaki bebeğe ve gebeliğe zararı olmayan antibiyotik tedavisi ile yapılır.

Gebelik döneminde ishalden korunabilmek için neler yapılmalıdır, eğer kısaca özetlemek gerekirse;

  • İshalde korunabilmek için hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Özellikle iyi yıkanmayan sebze ve meyveler bağırsaklarda enfeksiyon oluşumuna yol açabilir ve bu durum direkt ishal olarak ortaya çıkabilir.
  • İshalden korunmak için sosis, salam gibi çiğ etlerin tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Bol su tüketimine dikkat edilmelidir.
  • Ayrıca gebelik döneminde ishal tedavisinde kişi tek başına bilinçsiz bir şekilde tedavi uygulamamalı, mutlaka doktor kontrolü ile bir tedaviye başlamalıdır.
  • Gebelik döneminde gereksiz kalori tüketiminden uzak kalınmalıdır.
  • Yağ oranı yüksek yiyecekler ishale yol açabileceği için mümkün olduğunda kaçınmak gerekir.

Yorumlar