Gebelikte İkili Test

Gebelikte ikili test, aksi durumlar ile karşılaşılmamış ise genellikle 11-14 haftaları arasında yapılması uygun görülmektedir. Genelde ikili tarama testi bu haftalardan daha önce veya daha sonra yapılmamaktadır.

Google Haberlere Abone ol
Gebelikte İkili Test

Gebelikte ikili test, aksi durumlar ile karşılaşılmamış ise genellikle 11-14 haftaları arasında yapılması uygun görülmektedir. Genelde ikili tarama testi bu haftalardan daha önce veya daha sonra yapılmamaktadır. Testin yapılmasından önce ilk olarak ultrason muayenesi yapılır ve ultrasonda bebeğin durumuna bakılır. Bebeğin ense kalınlığı ile boyu ölçüldükten sonra doktor elde ettiği bulguları tetkik kağıdının üzerine not düşer. Aynı gün içerisinde doktorun not düştüğü tetkik kağıdı ile anne adayı kan vermeye gider. Özellikle kan verilirken anne adayının aç olması veya tahlil vereceği saatin erken olması gibi bir durum söz konusu değildir . Genelde ikili test yaptırmak için gün verildikten sonra anne adaylarının en çok merak ettikleri sorular aç karnına mı geleceğim? Veya saat kaçta burada bulunmam gerekli?şeklindedir. Ancak ikili test için her hangi bir saat önemli olmamaktadır. Günün her saatinde yapılabilen bu test normal kan verir gibi bir tek tüp içerisine alınır ve kan da B-HCG ile PAPP-A durumlarına bakılır.

Yapılan ikili testin sonucu doktorun bilgisayarına yansıtılır ve bebeğin ultrason ölçüleri ile karşılaştırılır. Doktorunuz kan tahliliniz ile ultrason değerlerinizi kontrol eder ve bebekte trizomi 21 ile trizomi 18 semptomunun risk oranı hesaplanır. Testin vermiş olduğu bilgiler dâhilinde bebeğin sağlık durumunun riskli olup olmadığı anlaşılır ve riskli görülmesi halinde CVS yahut amniyosentez yaptırılması önerilir. Bu testlerin yapılmasında herhangi bir zorunluluk yoktur. Tamamen aileye bırakılmış olan bu karar doktorun ayrıntılı bir şekilde anlatması halinde testin yapılıp yapılmaması hususunda aile kararını vermelidir. Ancak bebeğin sağlık durumunun öğrenilmesi ve ailenin nasıl bir hazırlık yapması gerektiği hakkında bu testlerin yaptırılması önemlidir. Bebeğin trizomi 18 veya trizomi 21 olması halinde ailenin önceden bu hastalıklar hakkında bilgi edinmesi ve bu şekilde doğan bebeklere nasıl bakım yapılması gibi ailenin önden araştırma yapması gerekir.

Gebelikte ikili test kaç günde çıkar?

Testin çıkması hastanenin durumuna ve laboratuarına göre değişkenlik gösterir. Ancak genelde ikili test sonuçları bir kaç gün içerisinde çıkmaktadır. Sonuç çıktığında zaman kaybedilmeden doktora gösterilmeli ve bebeğin sağlık durumu öğrenilmelidir. Sonuç düşük riskli ise bebeğin durumu ne anlamı geliyor veya bundan sonra neler yapılabilir gibi sorularınızın cevabını doktorunuz çıkan değerlere göre verecektir. Devlet hastanelerinde uygulanılan ikili test için aileden her hangi bir ücret talep edilmemektedir. Şayet aile testi özel sağlık kuruluşunda yaptırmayı tercih ediyor ise ücret 100-200 TL şeklinde olmaktadır.

Yorumlar