Gebelikte Hemoroid

Gebelikte hemoroid, gebelik kadında hemoroid oluşumunu ya da daha önce var olan şikayetleri arttıran bir durumdur.

Google Haberlere Abone ol
Gebelikte Hemoroid

Gebelikte hemoroid, gebelik kadında hemoroid oluşumunu ya da daha önce var olan şikayetleri arttıran bir durumdur. Bu dönemde alınacak önlemlerle, sorun yaşamadan bu sıkıntıdan kurtulabilirsiniz. Hemoroid rektum ve anüs bölgesinde bulunan toplar damarların bir çeşit varisidir. Varisler toplar damarlarda olan kıvrılmalar ve kan akımının bölgesel olarak azalması sonucunda belirginleşmesiyle oluşur. Bu şişkinlikler dışkılama sırasında özellikle dışkının sertleştiği kabızlık durumunda ıkınmanın yaptığı tazyikle yırtılıp kanar ve dışkıda kan olmasına sebep olur. Dışkıda kan görülmesi hemoroidin ilk belirtisi arasındadır. Kanama kısa süreli sürmüş olsa da, her dışkılama sırasında tekrarlar. Kanamanın dışında dışkılamayla birlikte uzun süren ağrı ve bölgede dolgunluk hissedilir. İlerleyen vakalarda ele gelen kitleler bulunur. Kan akımının çok yavaşladığı hallerde, damarda pıhtı oluştuğu zaman damarın tamamen tıkanması söz konusu olabilir. Bu durumda şiddetli ağrılar meydana gelecek ve tedavi kaçınılmaz olacaktır. Gebelik döneminde yaşanan hemoroid sorunu kan kaybına neden olacağından, demir eksikliği anemisi oluşabilir. Günde 15 ml kan kaybı olması, vücudun günlük demir ihtiyacının tükenmesine sebep olur.   

Gebelik döneminde hemoroid oluşumu neden sık yaşanır?

Gebelik döneminde artan kan basıncına bağlı olarak, vücudun alt bölümünde toplar damar basıncında yükselme olur. Uterusun büyümesi ve ana toplar damara baskı yapması sonucunda akım yavaşlar. Kan akımının yavaşlaması sonucunda yüzeysel toplar damarlarda varisleşme meydana gelir. Progesteron hormonunun damar düz kaslarını gevşetmesi, varisleşmeyi arttırıcı etkiye neden olur. Bu durum bacaklarda, vulva ve anüs bölgesinde varislerin oluşumunu sağlar. Hemoroid oluşumu gebelik döneminde en sık oluşan varisler arasındadır.

Gebelikte hemoroid tedavisi nasıl yapılır?

Hemeroidin genel olarak iki türlü tedavisi bulunmaktadır. Bunlar ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi yöntemleridir. Rahatsızlığın derecesine göre bölgesel merhem, oral yoldan alınan ilaçlar ve fitiller kullanılabilir. Gebelik döneminde yaşanan rahatsızlıkta, belirtilerin şiddetine göre bölgesel tedavi uygulanır. Alınacak beslenme gibi diğer önlemlerle tedavi sağlanmaya çalışılır. Bundan yeterli yanıt alınamazsa, gebeliğin üçüncü ayından itibaren tablet şeklinde ilaç kullanımına geçilir. Rahatsızlık genellikle tedavilerle kontrol altına alındığından, cerrahi müdahaleye pek gerek kalmayabilir.   

Gebelikte hemoroid sorunlarını azaltmak için alınacak önlemler nedir?

  • Kabızlığın önlenmesi: Kabızlık oluşumu ıkınmaya neden olduğundan, hemoroid belirtilerini arttırır. Beslenmede lifli besinlere öncelik verilmeli, bol sıvı alınmalı, düzenli olarak egzersiz yapılmalı, gerektiğinde ilaç kullanılarak kabızlığın önüne geçilmelidir. Kabızlık önlenemez ve dışkılama yumuşatılamazsa hemoroid tedavisi başarılı olamaz.
  • Pakelerin (hemoroid memeleri) içeri itilmesi: Dışkılama sonrasında açığa çıkabilecek pakelerin, parmakla içeriye itilmelidir. Parmaklara vazelin sürerek bunu yapabilirsiniz. Dışarıda olan pakelerin içinde bulunan damarlar daha kolay tıkanır ve kurur. Bu nedenle daha fazla ağrıya sebep olur.
  • Kegel egzersizleri: Yapılacak egzersizler vajina girişi ve makat arasında kalan bölgedeki kasları güçlendirme özelliğine sahiptir. Hemoroid tedavisine ek olarak uygulanması faydalıdır. Gün içerisinde 50-100 defa kegel egzersizi yapmak, kan dolaşımını hızlandıracaktır. Bunu yapmak için vajinanın girişine sokulan parmağın kaslarla sıkıştırılması gerekir. Bu sıkıştırma   hareketine kegel egzersizi adı verilir. Bu hareket sırasında perinede bulunan bütün kaslar çalışır. 

Gebelikte oluşan hemoroid normal doğuma engel olur mu?

Çok nadir hallerde normal doğuma engel olan hemoroidler, mutlaka doğum öncesinde tedavi edilmelidir. Büyümüş ve kolay kanayan oluşumlar, doğumdaki ıkınmayla kanar ve şiddetli ağrıya neden olurlar. Doğum sonrasında gerileme gösteren hemoroidler, tek başına genelde normal doğuma engel olmazlar.

Yorumlar