Gebelikte Grip

Gebelikte grip, gebelik dönemi bağışıklık sisteminin zayıfladığı bir dönemdir. Bu dönemde anne adayı hastalıklara karşı daha savunmasız olur.

Google Haberlere Abone ol
Gebelikte Grip

Gebelikte grip, gebelik dönemi bağışıklık sisteminin zayıfladığı bir dönemdir. Bu dönemde anne adayı hastalıklara karşı daha savunmasız olur. Anne bedeni soğuk algınlığı, grip ve diğer enfeksiyon türlerine karşı daha çok hassaslaşır. Soğuk algınlığı şikayetleri daha çok burun akıntısı, burun tıkanıklığı, öksürük ve boğaz ağrısı gibi şikayetler ile beraber seyreder. Fakat gebelikte grip, kaslarda ağrı, baş ağrısı, titreme, ateş gibi şikayetlerin yanı sıra daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Gebelikte grip aniden kötüye gidebilir ve zatürre gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Ancak bu komplikasyon her grip geçiren anne adayında oluşmayabilir.

Gribe maruz kalan anne adayında erken doğum riski daha fazladır ve bebeğin prematüre doğma olasılığı daha yüksektir. Ayrıca grip düşük riskini de arttırabilir. Gebeliğin özellikle ilk ve orta döneminde karnın büyümesi nedeni ile akciğerlere baskı oranı daha fazla artar ve akciğerlerin kapasitesinde azalma yaşanır. Dolayısı ile oksijene ihtiyaç daha fazla artar. Kalp ise anneye ve bebeğe yeteri kadar kan pompalayabilmek için gereğinden daha fazla çalışır. Bütün bunlar gebelikte oluşabilecek tehlikeleri göstermektedir. Bütün bu yükün üzerine gebelikte grip virüsüne yakalanmak oldukça tehlike oluşturur.

Gebelikte Grip Nedeni İle İlaç Kullanılır mı?

Grip, daha çok halsizlik ve ateş ile ortaya çıkar. Bu belirtilere eşlik eden, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, öksürük, üşüme hissi ve vücut ağrıları görülebilir. Bunlara ek olarak kusma ve ishal de ortaya çıkabilir.

Gebelikte grip aniden kötüye giderek zatürreye yol açabilir. Bu nedenle aşağıda sıralanacak belirtilerin varlığında mutlaka doktora başvurmak gerekir.

  • Şiddetli ve devamlı kusma varsa
  • Nefes alıp vermekte güçlük yaşanıyorsa
  • Kanlı ya da renkli bir balgam oluşmuşsa
  • Anide baş dönmesi başlıyorsa
  • Bebeğin hareketleri azalmışsa
  • Yüksek ateş nedeni ile kullanılan ilaçlardan fayda görülmüyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

Gebelikte Gripten Korunmak İçin Evde Neler Yapılabilir?

  • Grip nedeni ile oluşan ateş ılık bir banyo ile giderilebilir.
  • Grip insanlar arasında hızlı bir şekilde yayıldığında kalabalık ortamlardan uzak durularak gripten korunmak mümkün olacaktır.
  • Dinlenmek her zaman faydalı bir yaklaşımdır.
  • Gebelik döneminde bol sıvı tüketimi ihmal edilmemelidir. Özellikle taze sıkılmış portakal suyu ve C vitamini yönünden zengin sıvılar tüketilmelidir.

Gebelik Döneminde Grip Aşısı Yaptırılabilir mi?

Gebelik döneminde grip aşısı güvenli bir yöntemdir. Gebeler ya da gebelik planlayanlar grip aşısının yapıldığı dönemde grip aşısı yaptırabilir. Bu sayede gribe yakalanma olasılığı en az indirilmiş olur. Grip aşısı aynı zamanda anne karnındaki bebeği de koruyan bir aşıdır ve doğduktan sonra birkaç ay bebeğin gripten korunmasına yardımcı olur.

Yorumlar