Gebelikte diş ağrısı nasıl geçer

Gebelikte diş ağrısı, gebelik dönemi her kadın için oldukça hassas ve meşakkatli bir dönemdir. Bu zorlu süreçte anne adayı bir takım sıkıntılara maruz kalır.

Google Haberlere Abone ol
Gebelikte diş ağrısı nasıl geçer

Gebelikte diş ağrısı, gebelik dönemi her kadın için oldukça hassas ve meşakkatli bir dönemdir. Bu zorlu süreçte anne adayı bir takım sıkıntılara maruz kalır. Bu sıkıntılar fiziksel değişimler olabileceği gibi duygusal değişimler de olabilir. Gebelik döneminde vücudun birçok bölgesinde farklılıklar yaşanır. Bu farklılıklar nedeni ile vücutta hasar gören bölgelerden biri de dişlerdir. Gebelik süresince dişler ayrı bir hassaslık kazanır. Bu nedenle gebelik döneminde diş çürüklerinden ve ağrılarından korunabilmek için ağız ve diş bakımına daha fazla önem göstermek gerekir. Ağız ve dişlerde genellikle bakteri ve plak artılı yaşanarak diş çürükleri hatta kayıplara neden olabilir.

Özellikle gebelik döneminde diş fırçalama tekniği çok doğru yapılmalıdır. Dişler gerektiği gibi temizlenemez ise diş ağrı ciddi boyutlarda yaşanabilir. Çünkü yeterince temizlenmeyen alanlarda bakteri ve çürükler için zemin hazırlanır.

Gebelikte diş beyazlatmak ya da diş temizlemek için kimyasal içerikli ürünlerden kaçınmak gerekir. Kullanılacak kimyasal ürünler anne karnındaki bebeğe zarar verebilir. Bu dönemde ortaya çıkan diş ağrıları için doğal tedavi yöntemleri tercih edilmelidir. Ayrıca gebelikte baş edilemeyecek boyutlara ulaşan diş ağrısı için mutlaka doktora başvurmakta yarar vardır.

Gebelik döneminde diş ağrısının artmasına neden olan en önemli etken diş etlerinde oluşan iltihaplardır. Çünkü gebelik döneminde vücudun bağışıklık sistemi zayıflamakta ve iltihap olasılığı artmaktadır. Dolayısı ile diş eti iltihabı, diş eti kanaması ve çürükler ile karşılaşma riski artmaktadır.

Gebelikte diş ağrısı çekilmez boyutlara ulaşan kadar beklemenin bir nedeni yoktur. Çünkü gebelik döneminde de diş ağrıları tedavi edilerek kontrol altına alınabilmektedir. Bu dönemde yapılan diş ağrısı tedavisi anne karnındaki bebeği herhangi bir zarara uğratmaz. Önemli olan ayrıntı gerçekleştirilen muayene sonucu her hangi bir tedaviye ihtiyaç duyulup duyulmadığıdır. Eğer diş üzerinde her hangi bir tedavi gerekmiyorsa gebelik dönemine uygun ilaçlar ile diş ağrısı kontrol altına alınabilir. Şayet diş etlerinde oluşan bir iltihap nedeni ile diş ağrısı yaşanıyorsa ve tedavi edilmiyorsa bu iltihap kana karışarak anne karnındaki bebeğe zarar verebilir. Diş ağrısı tıbbi bir müdahale gerektiriyorsa anne karnındaki bebeğin varlığı düşünülerek kullanılacak lokal anestezinin dozu ayarlanır ve gerekli tedavi yapılabilir.

Gebelik dönemi diş hastalıklarının en fazla arttığı bir dönemdir. Bu nedenle bu dönemde doktorun reçete ettiği kalsiyum ve fosfor içeren vitaminler düzenli bir şekilde ihmal edilmeden kullanılmalıdır. Ayrıca diş temizliğine her zamankinden daha fazla önem verilmelidir. Bu dönemde bolca süt ve süt ürünleri tüketmekte diş sağlığı için önemli bir yer tutar.

Yorumlar