Gebelikte böbrek ağrısı, belirtileri ve tedavisi nedir?

Gebelikte böbrek ağrısı, hamilelikte sol böbrek ağrısı, belirtileri ve tedavisi nedir, hamilelik döneminde organlarda farklı değişimler olmaktadır. Bunların içinde en önemlisi böbreklerin içinde idrar toplanan alanlar ve idrar yolları gelmektedir.

Google Haberlere Abone ol
Gebelikte böbrek ağrısı, belirtileri ve tedavi

Gebelikte böbrek ağrısı, hamilelikte sol böbrek ağrısı, belirtileri ve tedavisi nedir, sol böbrek ağrısı neden olur, ağrı yaşayanlar ne yapmalı? Bu bölgeler gebelikle birlikte genişlemeye başlar. Bunun sebebi uterusun büyümesi ve gebelik hormonlarının gevşetici etkileridir. Genişleme ultrason ile rahatça takip edilebilir. Sağ böbrek sola göre daha fazla genişlemeye maruz kalır. Kan değerlerinde üre ve kreatinin değerlerinde düşme gözlenir. Gebelikte böbrek ağrısı, belirtileri ve tedavisi nedir?

Bu genişleme doğumdan 1-2 ay sonra düzelme gösterir. Hamilelik döneminde aynı zamanda idrar torbasından böbreklere bir miktar idrar kaçışı söz konusu olur. İdrar yollarında sıkça enfeksiyonlar gelişir.

 hamilelikte sol böbrek ağrısı,
Gebelikte böbrek ağrısı, belirtileri ve tedavisi nedir?

 

İdrarda bakteri üremesi erken doğumlara yol açabilmektedir.

İdrar torbası ile üretra gebelik esnasında bakteriler ile infekte olabilir. Bu idrarda yanma, acıma, idrar yapma sıklığı ile ortaya çıkar. Bazı hallerde idrarda renk değişimi ve koku görülebilir.

İdrar yolları enfeksiyonları piyelonefrit adı  verilen böbrek enfeksiyonlarına sebep olur. Hastalar daha çok sistit şikayeti ile doktora gider. Rahatsızlık 3-10 gün sürecek antibiyotik tedavisi ile yapılır.

GEBELİKTE BÖBREK RAHATSIZLIKLARI NELERDİR?

Gebelikte akut böbrek enfeksiyonu: Bakterilerin böbrekleri tutması sonucunda görülen enfeksiyonlardır. Kana karışacak olan bakteriler, septik şoka neden olabilir. Gebeliğin orta döneminde daha çok sağ tarafta belirti verir. Rahatsızlığın belirtileri ateş, bel ağrısı, titreme şeklinde görülür.

Buna kusma, iştahsızlık ve bulantı eşlik edebilir. Bazı hastalarda sistit belirtileri görülür. Hastalığa koli basili bakterisi neden olabilir. Rahatsızlığın erken doğum, miyom, apandisit gibi durumlarla karıştırılmaması için, idrar tahlili ve idrar kültürü yapılması gerekir. Bu hastaları hastanede gözetim altında tutmak gerekir. Geren tahliller yapılarak, oral antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. İyileşme sonrasında tekrarının önlenmesi için, devamlı olarak gece yatarken nitrofurantoin kullanımı önerilmektedir. 

Gebelikte böbrek ağrısı, belirtileri ve tedavisi nedir?
Gebelikte böbrek ağrısı, belirtileri ve tedavisi nedir?

 

Gebelikte kronik böbrek enfeksiyonu: Akut böbrek enfeksiyonu sonucunda, bakteriyel ajanlara bağlı olarak gelişen bir durumdur. Bu rahatsızlık çoğunlukla belirti vermeden ilerler ve böbrek yetmezliği gelişir. Bu yüzden gebelerde sıkça idrar kültürü yapılmalıdır. İdrarda bakteri görüldüğünde, tedaviye başlanmalıdır.

Gebelikte böbrek taşları: Kadınlar erkeklere göre böbrek taşlarına daha fazla maruz kalır. Bu taşların % 80 oranı kalsiyum taşlarıdır.

Tedavilerinde bol sıvı alınması gerekir. Ağrı kesicilerin yetersiz kalması halinde, taşların yerinden çıkartılması gerekir. Gebelik sırasında nadir de olsa, böbrek taşları görülebilir. İdrar yollarında gebelik sırasında oluşan genişleme nedeniyle, taşların kolay çıkacağı düşünülse de, ağrı ve kanama belirtileri bu dönemde de görülür. Bu dönemde böbrek taşlarının olması enfeksiyon riskini arttırmaktadır.

Antibiyotik tedavisine cevap vermeyen idrar yolu enfeksiyonlarında, böbrek taşı araştırılmalıdır. Böbrek taşının teşhisi için ultrason yapılmalıdır. Fakat bu dönemde rahmin büyümesi bu tekniğin uygulanmasını zorlaştırır. Bu durumda ilaçlı böbrek filmi tek doz olarak çekilmelidir. Hastaya oral olarak ya da damardan bol sıvı verilmelidir. Bunun yanında ağrı kesici kullanılabilir.

Gebelikte hidronefroz: Bu dönemde idrar yollarında oluşan darlıklara, enfeksiyonlara, taşlara, gebelik sırasında basıya bağlı olarak böbreklerde aşırı genişleme olmasıdır. Belirtileri karın ve böğür ağrısı olarak ortaya çıkar. Akut dönemde kusma, bulantı, ateş gibi belirtiler eşlik eder.

Ultrason ile tanı konulabilen rahatsızlık, şikayete neden olmazsa mutlaka takip edilmelidir.


 

Yorumlar

Alina çox sağolun çox kömek oldunuz heqiqeten dediklernizin her biri düzdü