Gebelikte beslenme önerileri

Gebelikte beslenmek bebeğinizin sağlıklı bir hayata hazırlanması için ilk ve en önemli adımdır. Bebeğin anne karnında doğuma hazırlanması gerekiyor.

Google Haberlere Abone ol
Gebelikte beslenme önerileri

Memorial Diyarbakır Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Aydın Ilgın, bebeği anne karnında doğuma hazırlama ve sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmek için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.

Gebeliğin 4'üncü ayından itibaren bebek bulunduğu ortamdaki sesleri duymaya başladığını belirten Op. Dr. Aydın Ilgın, 24'üncü haftadan sonra ise dış ortamdaki sesleri de duyabildiğini söyledi. Op. Dr. Ilgın, "Gebelikte özellikle klasik müzik dinlemek, anne karnındaki bebeğin gevşemesi ve yatışmasını sağlar. Bebek doğduktan sonra da klasik müzik dinlediğinde kendini anne karnındaki gibi güvende hissedecektir. Bu da onun sakinleşmesine yardımcı olacaktır. Klasik müzik dinletilen bebeklerin matematik zekasını daha iyi olduğu ve sosyal yönlerinin de geliştiği bilinmektedir. Doğum öncesi de yine klasik müzik dinlemek anne adayında ki korku ve stresi azaltarak bebeği doğuma hazırlar" dedi.  

  "BEBEĞİNİZ İLE KONUŞUN" 

Op. Dr. Ilgın, 32'inci haftadan itibaren duyduğu sesleri hatırlamaya başlayan bebeğin, anneye bilinçli olarak tepki vermeye başladığını dile getirdi. Op. Dr. Ilgın, "Anne karnındayken bebeğinizle çevre gürültüsünden uzak bir ortamda sakin bir ses tonuyla konuşun. Bu konuşma onun sakinleşmesine, yaşayacağı doğum stresini azaltmasına ve mutlu olmasına yardımcı olacaktır. Yoga egzersizlerini gebeliğin her döneminde yapmak mümkündür. Yoga, gebelikte oluşan sırt ağrısı, mide bulantısı ve yorgunluk şikayetlerini azaltarak rahatlamanıza sakinleşmenize yardımcı olur. Ayrıca, kendinize ve bebeğinize odaklanmanızı sağlar. Yoga, doğum esnasında daha iyi nefes almayı, gerekli olan esnekliği, gücü, motivasyonu sağlayarak hem anne hem bebek için sağlıklı bir doğumun gerçekleşmesine yardımcı olur. İskandinav yürüyüşü olarak bilinen nordic walking, özel tasarlanmış sopalarla yapılan uzun adımlı tempolu yürüyüş biçimidir. Normal yürüyüşle karşılaştırıldığında üst beden kaslarını (karın-sırt) daha fazla çalıştırır, enerji tüketiminde yüzde 46'ya varan bir artış sağlar. Bu tür egzersizler gebeliğe bağlı seker hastalığını önler, bebeğin anne karnında daha sağlıklı gelişmesini ve uygun kiloda olmasını sağlar. Ayrıca anne ve bebek için daha rahat bir doğumun gerçekleşmesine yardımcı olur. Dans ile fiziksel ve ruhsal gerginlikler azaltılabilir. Doğaçlama yapılan dans ile kendinizi ve bebeğinizi şımartabilirsiniz. Dinlenme aralarında doğmamış bebeğinizle konuşmak, onun rahatlatması açısından çok etkili bir yöntemdir. Gebeliğin 28'inci haftasından sonra en rahat uyku pozisyonu, sol yana yatarak bacakların karna doğru hafif çekilmesidir. Sol yana yatarken sırtınızın arkasına konulan özel yastıklar rahat etmenizi sağlayarak, uykudayken sağa dönmenizi engeller. Sol yan pozisyon ile annenin sağ tarafında bulunan büyük damarlara rahmin baskısı azaltılacağı için bebeğe giden kan akımında artış olur. Dolayısıyla bebeğe daha fazla besin ve oksijen iletilir. Doğum sancısı çekerken annenin sola doğru yatması, bebeği için daha yararlı olacaktır" diye konuştu.  

GEBELİKTE BİTTER ÇİKOLATA YİYİN TAVSİYESİ 

Op. Dr. Aydın Ilgın, gebelik döneminde haftada 2-3 kez az miktarda bitter çikolata ile kendinizi ve bebeğinizi ödüllendirmenizde hiçbir sakıncanın olmadığını aktararak, "Çikolata, mutluluk hormonu salgılanmasına yardımcı olur. Bu hormonun etkisi ile bebek de hareketli ve mutlu olacaktır. Bitter çikolatada bulunan teobromin maddesinin gebelik zehirlenmesi riskini azalttığı bildirilmiştir. Ancak çikolata yüksek kalorili bir besindir ve içerdiği kafein nedeniyle aşırı tüketilmesi önerilmez" şeklinde konuştu.

Yorumlar